w81 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jak w temacie ,który model jest lepszy i czym się różnią od siebie ELIXIR 5 vs ELIXIR R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Avid Elixir R - 375 grams - pokrętło "Tool-Free Reach Adjustment" ułatwiające regulacje położenia klamki względem kierownicy - "Adjustable Banjo" regulowaną końcówką nachylenia przewodu hamulcowego względem zacisku Avid Elixir 5 - 392 grams - "Reach Adjustment" jak wyżej ale regulacja tylko za pomocą klucza imbusowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w81 Napisano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 czyli różnią się tylko ta jedna regulacją Adjustable Banjo i 17 gramami ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jeden jak i drugi hamulec ma tą regulację "Reach Adjustment", z tym że Avid Elixir R ma jeszcze duże pokrętło "Tool-Free Reach Adjustment" ułatwiające regulacje znajdujące się między dźwignią a klamką (w Avid Elixir 5 -brak tego pokrętła - wielkości 20 groszy) no i oczywiście kolorystycznie. http://www.sram.com/avid/products/elixir-r-hydraulic-disc-brake http://www.sram.com/avid/products/elixir-5-hydraulic-disc-brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w81 Napisano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 ...a jak to jest z tym zapowietrzaniem się hamulców Avid bo różne komentarze czytałem podobno jak rower postawi się do pionu to się robi miękka klamka??. Drugie pytanie czy hamulce firmy Formula ogólnie są lepsze od Avid czy to chodzi tylko o konkretne modele formul. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 W Elixir-ach na 2012 zmianie ulegnie udoskonalony systemem TaperBore, dla zapewnienia łatwiejszego zalewania i odpowietrzania hamulców(czyli bebechy w klamce wraz z innym umiejscowieniem otworu odpowietrzającego). W ten sposób ma ułatwić pozbycia się pęcherzyków powietrza przemieszczających się pomiędzy uszczelnieniami w klamce(przyczyna samoistnego zapowietrzania się). Co do Formuli jest dużo pozytywnych opinia na mtbr.com co do wyższych modeli hamulców tej marki,niestety nie miałem okazji ich testować więc trudno mi o porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w81 Napisano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 czyli używek Avid się raczej nie opłaca kupować jeśli dopiero ten problem bedzie poprawiony w modelu 2012 ,a jest już dostępny model 2012. W Avid CR też występuje ten problem?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Jak ktoś ma pecha to .... W moich Elixir CR model 2010r po roku czasu taka przypadłość się właśnie trafiła plus wyciek płunu z zacisku.Dzięki firmie Andrew Avid Serwice - nasz forumowy serwisant - dostałem przesyłkę z Polski zastawu naprawczego klamki oraz zacisku( za co jeszcze raz wielkie dzięki). Można to tłumaczyć na różne sposoby,pech,eksploatacja w trudnych warunkach,lecz taka przypadłość pozostawia niesmak w moim przypadku co do jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 ...a jak to jest z tym zapowietrzaniem się hamulców Avid bo różne komentarze czytałem podobno jak rower postawi się do pionu to się robi miękka klamka??. Drugie pytanie czy hamulce firmy Formula ogólnie są lepsze od Avid czy to chodzi tylko o konkretne modele formul. Potwierdzam na własne oczy widziałem Kolega z którym śmigam pokazał mi to dziwne zjawisko. U mnie występowało ono nawet jak pochylałem rower. Z tym że kolega nauczył się w 3 tygodnie odpowietrzać swoje avidki zestawem domowym mojej własnej roboty Teraz ma klamki twarde jak stal. Ja nie miałem do avidów cierpliwości i moje 5 przeszły do "zimówki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.