Skocz do zawartości

[Koła] XC do 730zł

Silverous

Kołą  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które wybra?

• Shimano wh-mt65
    • fulcrum red metal 5
    • dt swiss x1900

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

poszukuje kół do mojej maszyny.Jeżdżę amatorsko w xc.Znalazłem już kilka ale kompletnie nie wiem które wybrać:

Shimano wh-mt65

fulcrum red metal 5

dt swiss x1900.

Chodzi mi o koła pod 6 śrub o cenie nie większej niż 730 zł.Skłaniam się ku shimano ale nie wiem jak z ich jakością.Ma ktoś może takie?

Pozdrawiam :icon_wink:

Napisano

Ja właśnie kupiłem sobie DT SWISS X1900 i mogę mówić o nich w samych superlatywach jeżeli nie zależy Ci na ultralekkich kołach to te będą dobre:)

Napisano

Nie no własnie problem polega na tym,że nie chce tych crossride bo one są strasznie niestandardowe i ciężko dostać cokolwiek do nich.

Pomijając już bębenek na jakimś ślizgu,którego nie można dokupić.A jak te x1900 wagowo wygladają?Bo shimano jest według rowerowejwagi 200g lżejsze.

no i UST do tego.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie no własnie problem polega na tym,że nie chce tych crossride bo one są strasznie niestandardowe i ciężko dostać cokolwiek do nich.

Pomijając już bębenek na jakimś ślizgu,którego nie można dokupić.A jak te x1900 wagowo wygladają?Bo shimano jest według rowerowejwagi 200g lżejsze.

no i UST do tego.

Jeżeli chcesz koła które łatwo naprawić to z tych podanych tylko x1900 mają 32 szprychy gdzie zakup nowej obręczy czy piasty nie będzie problemem.

A shimano i fulcrum to koła tak samo nietypowe jak Crossride, przy czym Crossride jest na tyle rozpowszechnione że prawie każdy serwis z nimi da sobie radę i z częściami też nie ma problemu.

A ceny części jak do każdych systemowych nie są niskie.

Sam mam od roku Crossride i nie narzekam, góry też parokrotnie odwiedziły a delikatny dla nich nie jestem.

Co do ślizgu w bębenku to na forum jest wątek opisujący sprawę, przeczyszczenie ślizgu co 1tyś km. to 5 minut roboty, dodam trywialnej roboty :)

• Mod Team
Napisano

A może taki zestaw :) Standardowe elementy nie musisz się martwić, że jak Ci szprycha pęknie to nigdzie jej nie dostaniesz, nie mówiąc już o ewentualnych kosztach zakupu takiej szprychy do Crossride

Koło przednie:

piasta przód: Novatec D041SB 89 zł

obręcz: Mavic XM317 95,80 zł

szprychy: CN-spokes 32*1,05 zł

Koło tylne:

piasta tył: Novatec D712SB 269 zł

obręcz: Mavic XM317 95,80 zł

szprychy: CN-spokes 32*1,05 zł

Napisano

Ja mam

piasty chosen

obręcz sunrims EQ21

szprychy DT 1.5, tył 1.5 i 1.8

waga 693g i 852g = 1545g

Koszt ok 887zł części 2009/2010

Jak na razie złego nie mogę powiedzieć na ten zestaw :thumbsup:

Napisano

Ja właśnie kupiłem sobie DT SWISS X1900 i mogę mówić o nich w samych superlatywach jeżeli nie zależy Ci na ultralekkich kołach to te będą dobre:)

Ja kupiłem model X1800 ale mogę powiedzieć to samo co kolega....

a zestaw szprych można kupić za 100zł + 25ł przesyłka

nie przesadzajmy, że drogo jak niektórzy kupują cały rower za cenę naszych kół......

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=12630

dodam, że możesz kupić na allegro widzę nawet w dobrej cenie x1800 do tego można kupić adaptery za 40zł sztuka.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...