deinstein Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Witam, Znudziło mi się jeżdżenie z prostym plecaczkiem bez żadnej wentylacji pleców i dla odmiany planuję sobie kupić porządny plecak - z wychwalanym na forum systemem nośnym ADVANCED AIRCOMFORT SYSTEM lub podobnym. Plecak zamierzam zabierać głównie na rower, ale chciałbym żeby sprawdzał się również na pieszych wycieczkach w góry. Zamierzam go zabierać na kilkudniowe wyprawy rowerowe - polar, kurtka, długie spodnie, 2 koszulki, ~2l wody, jedzenie i ogólnie mniejsze rzeczy potrzebne do roweru i życia, bez śpiwora. W związku z tym, wydaje mi się, że plecak powinien mieć około 25 litrów (jeżeli się mylę, to mnie poprawcie). Oczywiście dobrze by było, żeby plecak miał np paski kompresyjne, żeby można było go zmniejszyć i dobrze się z nim jechało na krótsze, jednodniowe wypady. Bukłaka jeszcze nigdy nie używałem, więc mi na nim bardzo nie zależy, ale bym nim nie pogardził. Wypatrzyłem kilka plecaków, które wydają się fajne: firmy Deuter: Cross Air 20 EXP (300zł), futura 22 (320zł) firmy Vaude: Alpin Air 25 + 5 (300zł), Splash Air 20 + 5 (260zł), Wizard Air 24 + 4 (240zł) firmy Fjord Nansen: Bikki 25 (150zł), Onund 30 (189.90zł) Czy któryś z tych plecaków ma od razu bukłak? Czy opłaca się wydawać 2 razy więcej i kupować np Deuter Cross Air 20 EXP zamiast Bikki? Wiem, że niestety Bikki nie ma peleryny przeciwdeszczowej ani odblasków. Gdzie w Warszawie można by obejrzeć te plecaki na żywo? Byłem w kilku sklepach rowerowych i sklepach sportowych w galeriach handlowych, ale plecaki z tym systemem nośnym to były co najwyżej 17 litrowe. Jeżeli dobrze zrozumiałem posty z forum, to niektóre plecaki mają regulowany naciąg siatki (?). Czy jest to ważne i w których plecakach występuje? Dodam jeszcze, że jestem wysoki i szczupły - 192cm wzrostu.
drizzt Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Plecakow Deuter w ogole nie oplaca sie kupowac. Chyba ze lubisz lans
DominikM Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Plecakow Deuter w ogole nie oplaca sie kupowac. Chyba ze lubisz lans Bardzo opłaca się je kupować, bo są trwałe i bardzo dobrze wykonane - jedyne co to trzeba kupować je w sierpniu / wrześniu jak są na wyprzedażach sięgających 50%.
don Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Ja mam jakiś od Salewy chyba też 25L. Jest dobra siatka oddzielająca plecy od plecaka, paski kompresyjne, paski na biodra i klatkę do zapięcia, plecak ma schowany materiał nieprzemakalny, którym możemy go okryć podczas deszczu, sporo kieszonek, etc. Mogę spokojnie polecić. Dobre wykonanie, dobra cena, mam go ok. 4 lata i trzyma się bardzo dobrze. Używany głównie na piesze wyprawy, ale na rowerze też wygodnie się jeździ.
moojmisiu Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Mam Bikki, miałem styczność z "dojterami". Jeśli o wykonanie i rozwiązanie to przynajmniej jedna klasa wyżej, niż fjord nansen. Ale fn też zły nie jest, ma regulowany naciąg siatki, raczej wygodne szelki, mam go około roku, trochę z nim chodziłem, trochę jeździłem - póki co się trzyma. Trochę brakuje pokrowca (choć sprzedawca w sklepie zapewniał, że można je kupić oddzielnie, to nie udało mi się takowego nigdzie znaleźć), bukłaka nie było w zestawie.
zgud Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 jeśli bierzesz to Deuter lu Berghaus Jeśli te pierwsze to jest linia rowerowa która świetnie sie sprawdza, a jeśli drugie to modele freeflow są doskonałym wyjściem Dobre ceny są w 8a.pl
deinstein Napisano 27 Maja 2011 Autor Napisano 27 Maja 2011 Bardzo opłaca się je kupować, bo są trwałe i bardzo dobrze wykonane - jedyne co to trzeba kupować je w sierpniu / wrześniu jak są na wyprzedażach sięgających 50%. Naprawdę aż tyle? Szkoda, że wtedy nie pomyślałem o plecaku, ale do końca sezonu czekać raczej nie chcę. jeśli bierzesz to Deuter lu Berghaus Jeśli te pierwsze to jest linia rowerowa która świetnie sie sprawdza, a jeśli drugie to modele freeflow są doskonałym wyjściem Dobre ceny są w 8a.pl Plecaki freeflow na zdjęciach wyglądają na bardziej górskie i zbyt wysokie. Wydają się, jakby mogły zahaczać o kask. A co sądzicie o plecaku Deuter Cross Air 20 EXP? Powinien być wystarczająco pojemny ale też wygodny do jazdy codziennej?
zgud Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Naprawdę aż tyle? Szkoda, że wtedy nie pomyślałem o plecaku, ale do końca sezonu czekać raczej nie chcę. Plecaki freeflow na zdjęciach wyglądają na bardziej górskie i zbyt wysokie. Wydają się, jakby mogły zahaczać o kask. A co sądzicie o plecaku Deuter Cross Air 20 EXP? Powinien być wystarczająco pojemny ale też wygodny do jazdy codziennej? sprawdzi się, a freeflowy do 25-30 litrów wcale nie są aż tak wysokie:)
Misiopysio Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Vaude Splash Air za 260zł to wg mnie bardzo dobry wybór. Początkowo po przesiadce z Deutera trochę przeszkadzała mi - w sumie nie wiem jak to nazwać - "gorszość" wykonania, dotycząca jakości materiałów (tkanina, zamki, sznurki itp). Jednak zaryzykowałem i nie żałuję. Jest super, posiada wszystko to, co jest Ci potrzebne (pasy kompresyjne, peleryna, odblaski, możliwość włożenia bukłaka, regulowaną pojemność...). Do tego mam wrażenie, że nic nie waży w porównaniu z poprzednikiem. Jeszcze słowo o wyrobach Deutera: Nie wiem na jakiej podstawie ktoś stwierdził że nie warto... Niestety najczęściej jest tak, że za lepszą rzecz trzeba zapłacić więcej. Deutery są drogie, ale cena ma odzwierciedlenie w jakośći. Tak więc jak najbardziej warto, jeśli plecak jest potrzebny częściej niż raz w tygodniu przez godzinkę
Mod Team mrmorty Napisano 27 Maja 2011 Mod Team Napisano 27 Maja 2011 Trochę brakuje pokrowca (choć sprzedawca w sklepie zapewniał, że można je kupić oddzielnie, to nie udało mi się takowego nigdzie znaleźć), bukłaka nie było w zestawie. do Fjordów to bez problemu powinieneś znaleźć pokrowiec bo gdy pracowałem w branży to praktycznie na każdy litraż plecaka można było dokupić pokrowiec. Może akurat te sklepy nie miały, ale można popytać w centrali.
maroko777 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Ja polecam ten dość tani plecak Campus Co prawda kupiłem go głównie z myślą o wycieczkach pieszych w górach ale jak się okazało idealnie nadaje się na dłuższe wypady rowerowe. Bardzo dobra wentylacja pleców, pokrowiec przeciwdeszczowy, siatka do przytroczenia kasku... Jest bardzo wygodny i stabilny dzięki dwóm pasom (biodrowy i piersiowy) a przy tym całkiem pojemny. aha zapomniał bym, posiada również komorę na bukłak...
Mesophie Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Do każdego plecaka bez problemów można dokupić pokrowiec w cenie 25-30 zł, np. w Horyzoncie Fjorda Nansena (sama taki mam). Sprawdzony w górach W Rumunii i w wiatrach na babiej i ulewach jesiennych - przetrwał wszystko, plecak suchy i nie dał się zwiać Rozmiarówka od S do XL.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.