Skocz do zawartości

[przerzutka]Awaria XT RD-M771 po wkręceniu w szprychy

badman079

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatniej jeździ zaliczyłem awarię przerzutki XT polegającą na tym, że rozsypał mi się hak a przerzutka wygięła się do tyłu i skosiła ogranicznik wychylenia. Rozebrałem to, dokupiłem nowy hak, wyregulowałem ale po tej awarii przerzutka z pewnym oporem powraca do pozycji roboczej, w której kółko prowadzące musi być możliwie blisko koła wielotrybu. Czy da się np dokupić samą sprężynę? lub czy da się wyregulować napięcie tej sprężyny i czy jest duży problem ze zmontowaniem tego do kupy ?

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomocną dłoń

Czy da się np dokupić samą sprężynę?

Da się ale ciężko ją znaleźć, zostaje jedynie szukać na allegro czasami ktoś coś wystawia.

lub czy da się wyregulować napięcie tej sprężyny

Tak da się, możesz ustawić sprężynę na działanie twarde i miękkie wsadzając ją do odpowiednich otworów w ramieniu przerzutki-link

czy jest duży problem ze zmontowaniem tego do kupy ?

Jeżeli posiadasz jako takie umiejętności manualne powinieneś sobie poradzić, jakby co przesyłam poradnik-link

Przerzutka po wkręceniu w szprychy/połamaniu itd. niestety jest najczęściej do wyrzucenia, owszem można ją naprawić ale nie przywrócisz jej poprawnego działania. Kilka przerzutek już "skosiłem" i jedynym wyjściem było kupno nowej, jednak już niższej klasy.

Jeśli skosiłeś ogranicznik wychylenia to nie można już regulować tego położenia ,niestety! :no: Kolega Grand 231 pokazał co innego tym sposobem reguluje się naprężenie sprężyny stopki wózka przerzutki. B)

No więc ośmielony Waszymi odpowiedziami rozebrałem dzisiaj przerzutkę i wyjąłem sprężynę - zajęcie bardzo proste a i składanie nie było problemem, nic nie trzeba było naciągać tylko wcisnąć zaślepkę i zawleczkę. Niestety w przerzutce nie da się wyregulować sprężyny napięcia przerzutki aby ustalić odległość od wielotrybu , przesmarowałem tylko sworzeń i wygląda na to, że się poprawiło, Jeśli chodzi o ogranicznik to poszedł ten co zapobiega wychyleniu przerzutki maksymalnie do tyłu- taki wypust na korpusie wiec chyba nie ma to większego znaczenia ?

a oprócz złamanego haka i kłopotów z dotarciem do domu dostałem jeszcze ostrzeżenie na forum chyba za nieprawidłowy opis tematu - ach ta nadgorliwość moderatora :thanks:

Gniazdo jest całe, sworzeń sprawdziłem w wiertarce i wydaje się być prosty, sworzeń w gnieździe chodzi płynnie ale po założeniu na rower lekko się przycina. Nie wiem czy moment dokręcenia ma znaczenie jeśli tak to moze za mocno to przykręciłem? :wallbash:

Przepraszam, że post pod postem ale nie mogę edytować. Rozebrałem przerzutkę i zrobiłem zdjęcia. Nie wiem czy w nieuszkodzonej przerzutce jest taki sam owal dookoła sworznia? Czy ma taką konstrukcję czy w czasie awarii została wygięta?

DSC_3993.jpg

na zdjęciu umieściłem jeszcze uszkodzony ogranicznik wychyłu - czy jest on do czegoś niezbędny czy można się obejść bez niego?

DSC_3995.jpg

pozdrawiam

Marcin

Nie widzę na zdjeciach owalu.

Jeśli bez zakładania obraca się luźno w każdej pozycji to tylko napakuj dobrze smaru.

Sprawdź po złożeniu, gdzie jest luz. Może boczne powierzchnie trą i blokują po zaciśnięciu.

Urwałeś ząb ogranicznika, nie wiem czy to co pozostało, wystaczy. Przymierz do reszty części i będziesz wiedział do czego to potrzebne :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...