Skocz do zawartości

[Hamulce ] Zmiana na wyższy model

Makker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam zmienić obecne hamulce Shimano Bl-M486 180mm. Te hamulce nie sprawdzą się nawet w MTB, porażka :(.

Przymierzałem się do AVID BB7 z powodu takiego , że nie są hydrauliczne(nie trzeba wymieniać oleju :) ) oraz tego , że są mechaniczne.

W tej cenie dostanę coś lepszego czy Avidy to dobra pozycja?. Prosiłbym od razu o pomoc w doborze klamek ;). Jakie klamki by pasowały kolorystycznie/wygodą/awaryjnością do tych Avidów lub innych hamulców lepszych od moich obecnych.

Napisano

Posiadałem w moim rowerze te hamulce teraz są one założone w rowerze żony. Gdy je użytkowałem spisywały się nie najgorzej. Nie miałem problemu by zablokować przednie koło tak by zrobić otb. Może masz zatłuszczone klocki tarczę i dlatego masz taką siłę hamowania? Dodam jeszcze że po zmianie klocków na półmetaliczne poprawi znacznie siłę hamowania.

Napisano

Z obecnymi Shimanowskimi hamulcami jest Ok , mam rower do FR/DH, ogółem bardzo słabe opinie zbierają. I nie kręci mnie zmiana oleju w hydraulikach :/. Z tego co wiem BB7 są piekielnie mocne, po polaniu wodą jeszcze lepiej łapią. Czy BB7 to dobra pozycja , czy w tym zakresie cenowym mogę dostać coś innego?. I jak z tą klamką?.

Napisano

Jeśli masz rower fr/dh i chcesz w tym stylu jeździć to lepiej dozbieraj na jakieś lepsze hamulce hydrauliczne np używane avid juicy 5 lub 7.

Napisano

Niestety w obecnej chwili na avidy 5 (nowe) nie posiadam funduszy. Lecz Avidy 7 wyglądają obiecująco ;).

Czyli do 200zł za jeden hamulec to marna inwestycja?.

Napisano

Co jest kręcącego w zmianie oleju? Ja robiłem to ostatni raz z 6 lat temu.

Wg mnie w kwestiach serwisowych mechaniczny hamulec wymaga więcej troski niż hydrauliczny. Wymiana linek i pancerzy plus troska o utrzymanie ruchomości wszystkich elementów zacisku.

Z obecnymi Shimanowskimi hamulcami jest Ok , mam rower do FR/DH, ogółem bardzo słabe opinie zbierają. I nie kręci mnie zmiana oleju w hydraulikach :/. Z tego co wiem BB7 są piekielnie mocne, po polaniu wodą jeszcze lepiej łapią. Czy BB7 to dobra pozycja , czy w tym zakresie cenowym mogę dostać coś innego?. I jak z tą klamką?.

Nie rozumiem czegoś: hamulce shimano masz w rowerze dh, są ok, więc nie łapię co mają do tego opinie innych ogółem? Opinię w takim przypadku to można samemu wystawić. Chyba....

Słaba opinia innych osłabia twoje hample?

Napisano

Nie, początkowo myślałem , że klocki muszą się dotrzeć i będzie Ok. Testowałem je początkowo na mieście jak i sam rower, po jeździe w terenie są stanowczo za słabe, szczerze mówiąc moje obecne V-brake'y w innym rowerze mocniej łapią.

Jednak zostanę przy hydraulikach , tzn wyższym modelu niż moje obecne ;).W mechanicznych jednak za dużo zabawy.

Napisano

I tego się trzymaj. Sprzedaj te co masz dołóż trochę kasy i kup jak już wspomniałem używki avid juicy 5 lub 7

Napisano

Miałem te same hamulce co Ty i spaliłem je na II zlocie forum :D Faktycznie masakra, nie zdają egzaminu w terenie.

Zainwestowałem i zmieniłem je na hamulce Shimano SLX BR-M665, bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Spisują się rewelacyjnie, do tego dorzuciłem tarcze XTR 203mm przód i 160mm tył. Generalnie z przodu spokojnie styka 180mm ale akurat nie było ich w sklepie a 203mm były bardzo tanie w promocji :D

Napisano

tarcze XTR 203mm przód

O kurde nie szkoda Ci amorka? Takie tarcze to są dobre w DH.

Napisano

wiem że z przodu powinny być 180mm ale tak jak już pisałem nie było ich na stanie sklepu w którym robiłem zakupy a te 203mm były w cenie bardzo atrakcyjnej więc nie miałem wyboru musiałem coś wsadzić na przód. Myślę że moja reba spokojnie znosi obciążenia bez większego wysiłku i spokojnie posłuży mi planowane max 2 sezony do czasu zakupu upragnionego Canyona :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...