Gość Patryk Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Witam. czy jak kupię piastę tylną pod hamulec tarczowy to można ją zmienić samemu? i mam z tyłu 6 przerzutek a piasty jakie znalazłem są na 8 i 9 czy to nie przeszkadza? czy może da rade założyć 2 największe zębatki z innego koła żeby było 8?
marky5 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Jeśli umiesz złożyć i zapleść koło samemu to tak.Możesz oddać koło do serwisu tam Ci to zrobią i dobiorą odpowiednią piastę. Tam z tyłu na piaście to niemasz 6 przerzutek tylko jest to 6 trybów lub też 6 tarcz.Jest to tak zwany wolnobieg i nie ma mowy żeby użyć go do piast 8-9 biegowych,bo piasty 8-9 biegowe z tyłu mają nie wolnobieg,a nakładaną na bębenek piasty tak zwaną kasetę z trybami!Tak więc jeśli wymienisz piastę na 8-9 przełożeń to od razu musisz dokupić do niej odpowiednią kasetę z 8-oma lub 9-oma tarczami.
Patryk192 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 a czy szprychy ktore mam w obecnym kole mozna przelozyc czy trzeba kupic nowe?
kello Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Najprawdopodobniej musisz kupić nowe. Wolnobiegu też nie założysz, także wszystko nowe poza obręczą. Na bębenek założyć możesz kasetę 8 biegową i tak ustawić przerzutkę tylną, żeby obsługiwała z niej tylko 6 zębatek, bo manetki masz pewnie tylko na 6 przełożeń.
Patryk192 Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 co sądzicie o takiej piaście: Joytech JY-D242? nadaje się do czegoś?
marky5 Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Piasta jak piasta może być tym bardziej,że na wolnobieg więc zaoszczędzisz na kasecie. Szprychy mogąś być dobre stare ale pod warunkiem jesli średnica kołnierza nowej piasty jest taka sama jak starej.
Pytanie
Gość Patryk
Witam.
czy jak kupię piastę tylną pod hamulec tarczowy to można ją zmienić samemu?
i mam z tyłu 6 przerzutek a piasty jakie znalazłem są na 8 i 9 czy to nie przeszkadza? czy może da rade założyć 2 największe zębatki z innego koła żeby było 8?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.