Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano XT- zerwany hak

Adrianox360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj wracając z roweru, a grzałem szybko natrafiłem na jakiś korzeń. Zablokowało mi tylne koła; moja XT wpadła w szprychy. Myślałem, że po niej. Jak już wyjąłem, okazało się, że pękł HAK. Czy da się coś zrobić?

Oto zdjęcie: xttttt_hexpswe.jpg

Napisano

Wszystko można zrobić,można zespawać,oszlifować itp. dużo fatygi itd.Jednak hyba lepiej kupić poprostu nowy hak o ile oczywiście to rama z przykręcanym hakiem wymiennym. B)

Napisano

to nawet nie tyle ma zwiazek z przerzutka co wlasnie z ramą ;) z tego co widze hak wymienny, aluminiowy. wiec musisz dokupic taki sam. sklepy rowerowe, Internet. ceny od 30-40zl do 100-150. mysle, ze to raczej ta dolna granica :)

i jak pisano powyzej - mozna spawac, ale pytanie czy jest sens :P

Napisano

Hak nie jest "częścią" przerzutki, tylko ramy - możesz go normalnie odkręcić. Poza tym wykręć to co z niego zostało przy ramie i zamontuj nowy (koszt to zazwyczaj 30-40 zł, zależnie od producenta ramy). Dobrze, że przerzutka cała. Sprawdź jeszcze czy nie powyginały się/popękały/poluzowały żadne szprychy.

Napisano

dzięki chłopaki za rady; odkręciłem jego resztę(haka) od ramy. Będę musiał szukać w pobliskich sklepach rowerowych w mieście, ciekawe czy będzie ciężko znaleźć. Rano sprawdzę co ze szprychami.

Napisano

Jeśli to hak do Krossa (tak sądze po awatarze) to podobno pasują haki Accenta po 17zł. Najlepiej jakbyś zabrał obie części złamanego haka do sklepu i sprawdził czy są takie same jak haki w sklepie.

Napisano

Wczoraj wracałem z roweru i zerwałem hak :) hahah to chyba jakieś fatum, dokładnie miałem taki sam dylemat bo wczoraj złamałem hak tylko u mnie po poskładaniu tego do kupy naciąg koła prowadzącego do koła wielotrybu jakby zaczął się zacinać. Niebardzo mam pomysł co z tym zrobić mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej

pozdrawiam

Marcin

Napisano

już zamówiłem, mam nadzieje, że jutro będzie http://allegro.pl/hak-do-ramy-dartmoor-kross-author-kellys-accent-i1614663907.html

Marcin, na allegro na pewno znajdziesz hak, ja znalazłem po 2 minutach. Co do koła, ja miałem kiedyś pęknięte lekko i też przycinało, kupiłem nieoryginalne z acery za 8zł i hula :D

ja nie miałem tyle szczęścia bo to mój pierwszy złamany hak i problem był w tym, że tak się ładnie zdefasonował, że miałem kłopot z ustaleniem jak on wyglądał wcześniej :D poszedłem do sklepu i kupiłem za 50 zł :voodoo: dopiero teraz wiem, że mogłem zaoszczędzić :( ale człowiek uczy się na błędach :) całe szczeście, że koła mam ok, po rozebraniu i nasmarowaniu sworznia przerzutka jakby lepiej zaczęła pracować i bardziej odbijać. Nie mam pewności czy tak powinno być bo nigdy nie zwracałem na to uwagi.

pozdrawiam :)

Marcin

Napisano

dopiero wczoraj mogłem oglądnąć dokładnie koło. Przerzutka zamontowana ale jest problem. Mam powyginane szprychy. Może 2,3 lekko wygięte. Co w tej sytuacji radzicie zrobić?

Napisano

a sprawdzałeś czy jak pociągasz przerzutkę do tyłu to ona odbija bez problemu do pierwotnego położenia? bo moja po takiej awarii lekko się zacina.. :(

Napisano

a więc obyło się bez wymiany, wycentrowałem koło :)

Przerzutka wyregulowana idealnie, jadę dziś w trasę i kurcze zaczęła mi przeskakiwać. Znaczy się na przykład z 2.4 na 2.6. Albo jadę na 2.3 i mi spada na 2.2. Poza tym zobaczyłem, że dziwnie przy pedałowaniu po prawej stronie podczas nacisku na pedał, właśnie on mi dziwnie skwierczy. Na początku myślałem, że to korba... Ale to mniejszy problem. Boję się o przerzutkę ponieważ na lekko przeskakuje mi łańcuch jak by zahaczał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...