Skocz do zawartości

[haki] Pionowe I Poziome : Które Lepsze I Dlaczego?

WCS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak w temacie - które haki są lepsze i do jakiego stylu jazdy, które wytrzymalsze i czym sie ogólnie rożnią? :) jeśli już taki temat był to sory ale szukałem i nie znalzałem. mile widziane linki :blink:

Napisano

z tego co wiem to poziome sa do streetu, przydaja sie rowniez przy ostrym kole. chodzi glownie o naciag lancucha przy singlu, czyli pojedynczej zebatce z tylu, bez przerzutki. tak mi sie wydaje :) pewnie ktos mnie poprawi badz 'dopelni' LOL

Napisano

ale przecież można montować przerzutke przy poziomych? :) do singli z tego co wiem są np. ramki NS.

a jak nazwać coś takiego? :glare: czy takie haki na zdjęciu niżej sie sprawdzają?

Napisano

Poziome haki - możliwe naciąganie łańcucha bez posiadania napinacza, możemy regulować długość tylniego trójkąta jak nam się podoba.

Pionowe haki - koniecznośc posiadania napinacza, nie można regulować długości tylniego trójkąta.

taka analogia...

Napisano

Oczywiscie rozwinales to co powiedzialem, bo caly czas chodzi o singla ;), bo ludzie jezdzacy z przerzutkami zazwyczaj nie beda chcieli sobie skracac na maksa trojkata :) .

Napisano

W poziomych hakach jeszcze trzeba ustawiać koło na środu trójkąta w ramie przy zakładaniu koła a w pionowych nie ma tego problemu bo wkładamy koło i ma być na środku (no chyba że jest ósema hehe)

Napisano

teoretycznie poziome haki sa sztywniejsze niż pionowe. W MTB podobne stosował Klein (Adroit, Atitiude), oraz Sintesi w modelu X-Wing.Oczywiście takie haki nie mają żanych regulacji, oś wchodzi na styk. (wyglądają jak zwykły hak, ale otwarte do tyłu a nie jak pionowe do dołu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...