grzegorz1976 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Witam! Mieszkam w Żorach i planujemy wyjazd do Ojcowskiego Parku Narodowego. Może nam, ktoś polecić jaką trasę rowerową obejmującą najciekawsze zakątki tego terenu oraz możliwość dojazdu i powrotu do Katowic (pociągiem). Na wypad szykujemy cały dzień, ilość km trasy ograniczona do ok. 120. Czekam na informację od bywalców w tamtych terenach. PS. Trasy raczej asfaltowe, choć utwardzone ścieżki leśne też wchodzą w grę
Pepe91 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Witam. W ostatni piątek pojechałem z kumplem taką trasą (ale darowaliśmy sobie zamek w korzkwi-awaria sprzętu) Pociąg jedzie z Katowic do Rudawy (8zł w jedną stronę za 1 osobę z rowerem). Bardzo fajny przejazd przez dolinę będkowską do OPN. Potem jak wjeżdżasz do parku od strony drogi 94 to jedziesz kawałek przez las. W dolinie kluczwody znowu fajny las z ubitą ścieżką. Trasa ma ok. 60km Trudności? Na początku koło rudawy jest szczyt wietrznik-trzeba było prowadzić rower pod górę ale z góry luz. W samym OPN przed bramą krakowską jest fajny zjazd ale niestety dużo pieszych wycieczek więc trzeba uważać(jeśli chcesz zjechać to konieczny jest chociaż przedni amor z powodu kamiennych stopni). Atrakcje? zamek w ojcowie, ruiny zamku w kluczwodzie, zamek w korzkwi, parę grot i jaskiń po drodze, strumyki. W miejscowości Skała koło ojcowa jest sklep rowerowy (byłem zmuszony wpaść do niego) gdyby coś trzeba było dokupić-ale jest on raczej przeciętnie zaopatrzony. Na trasie przeważa asfalt i jest ona raczej łatwa. Powrót z Zabierzowa do Katowic również 8 czy 9zł. Pociąg jedzie niecałe 90 minut. mam nadzieje że informację pomgą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.