disapprovingrabbit Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 witam czy ktos umialby mi pomoc i ocenic sprzet w tym rowerze? http://www.checker-pig.com/fahrrad/trekking-bike-suma-wave.html (po niemiecku ale mozna przelumaczyc sobie w google chrome:P) rower ma sluzyc do rekreacyjnej jazdy na co dzien (miasto szosa las) ale przede wszystkim chcialabym zeby sprawdzil sie na glownie asfaltowej wyprawie we wloszech - moze nie jakies szarze ale jednak checker pig podoba mi sie wizualnie (co jest dla mnie wazne ) a dodatkowo ksztalt ramy wzbudza we mnie - jako amatorce - zaufanie (wsiadanie zsiadanie itd) choc nie mialam mozliwosci przymierzenia roweru na zywo -raczej wiem ze damki z dwoma rurami niezbyt mi pasuja co prawda dodatki moglabym sobie dobrac i do innego roweru (opony siodelko raczki) ale z rama juz gorzej - poki co nie znalazlam zadawalajacej alternatywy dodatkowe pytanie brzmi: czy osprzetowo rower jest na tyle znosny np w porownaniu z http://www.kross.pl/rower/97-TRANS_ALP.html) ze moznaby przebolec to i tamto za cene satysfakcjonujacego wygladu? pozdrawiam
balles Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Witam Osprzęt jest bardzo podobny. Przednie przerzutki takie same i korba. Podobny łańcuch, kaseta, hamulce i manetki. Przerzutka tylna w krosie są lepsze. Podobnej klasy amortyzatory ze wskazaniem na rower z pojedynczą ramą. Osobiście brałbym krossa bo cena w sklepach internetowych powinna być niższa niż na ich stronie. Ale jak przeczytałem bardzo ważny jest dla Ciebie aspekt wizualny. Pozdr Tomek
Sonix Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Tak jak pisał kolega sprzęty podobne więc wybierz to co bardziej Ci się podoba jeśli nie zwracasz uwagi na cenę.
goncian Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Dwururowa konstrukcja ramy jest zawsze lepsza od jednorurowej. Pomijając jednak ramę, markę i upodobania zainteresowanej, powiem, że pod względem użytkowym nie ma jakiś dużych różnic pomiędzy przedmiotowym Checker Pig Suma Lady Wave, a Kross Trans Alp. Małe różnice w osprzęcie na korzyść Krossa są jednak: kaseta, tylna przerzutka, amortyzowana sztyca, większy skok przedniego amortyzowanego widelca, opony, praktyczniejszy kształt bagażnika. Pozostaje jeszcze cena, ale to jest Twój wybór – Trans Alp 2009 (z lepszym osprzętem niż tegoroczny) kupi się za niecałe 1500 zł, zaś Suma Lady Wave 2010 (też z lepszymi przerzutkami niż tegoroczny model) za 1700 zł. Można jeszcze ewentualnie brać pod uwagę dostępność tych rowerów (możliwość praktycznego sprawdzenia - jazdy próbnej) i serwis.
disapprovingrabbit Napisano 29 Maja 2011 Autor Napisano 29 Maja 2011 wielkie dzieki za pomoc! jesli chodzi o rame z dwoma rurami to domniemywam ze zapewnia ona jakas wieksza wytrzymalosc? czy moze cos wiecej? no i w ogole ciezko o opinie z pierwszej reki o ramach tej firmy ale skoro niemiecka to moze nie jest az tak zle zastanawia mnie tez kierownica - jest inna niz w trans alpie a nie wiem czym roznia sie takie ksztalty w praktyce jakiekolwiek sugestie mile widziane pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.