Skocz do zawartości

[przerzutka Przód]

Marcin5611

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio szukalem do swojej nowej ramy przerzodki na przod na 28.6.... i troche kiepsko wygląda dostepność tych przerzodek...

W sumie interesują mnie 3modele i wszystkie down swing.... Sam w obecnym sztywniaku mam Lx 98' ktora pomimo tylu lat pracy w sumie nie ma luzow i chodzi bradzo fajnie...

Do wyboru mam starego STX RC, LX 96-98' oraz nowe XT 05' tylko teraz jeszcze jedna kwestia... Tymczasowo będe musial miec jeszcze stare korby alivio :D docelowo ma byc XT 05'

ew. lx 05' i teraz mam pytanko: zostaje przy napędzie 8biegowym i co lepiej kupic stare modele czy nowego XT który jest niby przystosowany do napędow 9...

A zapomnial bym moge jeszcze kupic Sram 9.0....

moze byc problem z ustawieniem tak żeby łapało duzo biegów i żeby o nią łancuch nieobcierał ..
Jak ktoś umie dobrze regulować to nie będzie problemu na 100% :)

Jak zmieniasz może napęd na Sram'a, to może przednią Sram'a też byś wziął pod uwagę...

X-gen jest najsztywniejszy, najbardziej długowieczny i najmocniejszy w porównaniu z SH. Proszę się nie kłócić, bo jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby ktoś narzekał na te cechy które wymieniłem w produkcie Sram'a. Jedyna wada - Waga, bo waży bodajże 40-50gram więcej niż XT.

Aha, Sram od razu pasuje pod wszystkie obejmy bo ma w komplecie refukcje.

Obecnie mam go na sprzedaż tanio, jakby ktoś chciał, bo jeden blat z przodu preferuje :)

ja poki co, to nawet od milosnikow srama slyszalem ze przerzutki przednie tego producenta, to lepiej sobie odposcic na rzecz shimano. sam tez sie z tym zgadzam, ale ze masz do sprzedania, to czesciowo Cie rozumiem ;) ja od siebie proponuja wziac xt

• 1 rok później...

Powinna dobrze działać. Gorzej, jakbyś miał rower z 24/27 przełożeniami i do tego przerzutkę kompatybilną z napędem 18/21 przełożeń. Sam miałem kombinacje :

24 przełożenia - przerzutka przód na 18/21 przełożeń i nie grało to dobrze. Pozdrawiam

Powinna dobrze działać. Gorzej, jakbyś miał rower z 24/27 przełożeniami i do tego przerzutkę kompatybilną z napędem 18/21 przełożeń. Sam miałem kombinacje :

24 przełożenia - przerzutka przód na 18/21 przełożeń i nie grało to dobrze. Pozdrawiam

na pewno nie byla to wina przerzutki. przednie przerzutki mozna mieszac dowolnie bez wzgledu na ich "biegowosc". wazny jest kat, linia lanucha, pojemnosc i rozmiar blatow.

Yhm, popieram uchmanka. Liczy się przede wszystkim rozmiar prowadnicy w stosunku do tarcz korby, zestopniowanie i szerrokosc kasety.

Czy na 7miu czy na 8smiu czy na 9ciu to nie ma wielkiej różnicy. Różnica jest taka że topswing szybciej i łatwiej wrzuca biegi, łańcuch o szerokosci do napędów 6-8spd w konfrontacji z przerzutką o węższym wózku, działa szybciej i ma mniejszy zakres pracy "bez obcierania o wózek" na tarczy korby. - wkurza mnie to czasem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Linki są prowadzone górną częścią ramy, czyli muszę brać przerzutkę typu górny ciąg tak? Mam na korbie w największej koronce 42 zęby, obecnie mam zamontowaną starą shimano STX, którą chcem wymienić na deore xt 2008.

http://www.allegro.pl/item279817948_nowa_d...umrowerowe.html

Ta przerzutka będzie dobrze współpracować z resztą napędu? Czy down swing=dolny ciąg a top swing=górny ciąg?

Dodam jeszcze że obecnie mam przerzutkę z obejmą na 28.6mm a ta Deore XT jest na 34.6mm, jednak jest dostępna redukcja do mojej ramy.

tak jest to górny ciąg.

przerzutka dobrze chodzić nie będzie ponieważ masz blat o 2 zęby mniejszy niż dopuszczalny. z nowymi korbami będzie ok bo jest 44 zęby chyba. ale jeszcze sprawdź

down swing to nie jest dolny ciąg. down swing oznacza, że wózek jest niżej położony niż obejma ramy. top swing analogicznie odwrotnie.

Redukcje owszem są teraz stosowane bo produkuje się teraz przerzutki na największą średnicę.

to jest FD-M772, przeznaczona do wiekszych korb niz twoja. prawdopodobnie lepsza bylaby FD-M771. Mimo to nie widze powodu, dla ktorego mialaby nie dzialac.

wszedzie gdzie jest slowo "swing" mowa a typie wozka, a gdzie slowo "pull" o prowadzeniu linki.

p.s.: ja bralbym ta:

http://www.allegro.pl/item278953723_xt_200...bikestacja.html

Ja przepraszam, że może wtrącę swoje 3 grosze tak z małym doświadczeniem, ale wydaje mi się, że przerzutka przystosowana do większych blatów powinna działać z mniejszymi, bo przecież w FR używa się korb z dwoma tarczami, wtedy największy rozmiar to 38 zębów, a przerzutka to standard na 44 zęby i jakoś działa, a poza tym ja mam normalna korbę i 44 zęby i przerzutkę szosową na 53 zęby - działa jak miód pomijając sztywność.

Ja bym właśnie powiedział, że trzeba by niżej niż wskazuje na to środek krzywizny prowadnicy samej przerzutki dlatego, że prowadnica jest przystosowana do ogólnie większych zębatek, przez co łańcuch może ocierać na najmniejszej zębatce o tą poziomą część prowadnicy, którą łączy właściwe boki prowadnicy. Poza tym przetłoczenia na prowadnicy mogą wypadać w złym miejscu. Ale moim zdaniem lepiej zamontować tak jak zalecają czyli w górnej części ok 3mm przerwy pomiędzy blatem, a prowadnicą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...