pim Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Witam ponownie. Szukam w miarę trwałego suporciku na kwadrat w którym będzie można wymieniać łożyska w domu. Wymiary: 68 x 113 Proszę o pomoc. Pozdrawiam
M333 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Suport kinex/neco/futura na łożyskach maszynowych- koszt 20-30zł. Przewidywana trwałość: 10tys km Koszt samych łożysk (o ile znajdziesz, bo producenci montują tam jakieś niestandardowe) powiedzmy 5zł/szt, komplet 10zł. Trochę kombinacji przy wymianie gwarantowane. Podsumowując. W zależności od tego jak dużo jeździsz w ciągu roku "zaoszczędzasz" kwotę z przedziału 1,5zł-15zł (1000-10 0000km). Wnioski wyciągnij sam. Sam lubię majsterkować, ale zużyte suporty pakietowe zwyczajnie zamieniam na nowe, nie opłaca się kombinować. Poza tym kwadrat uważam za najlepszy system w kategorii cena/trwałość/bezobsługowość mocowania dla niezbyt ciężkiego turysty (przy założeniu, że nie zdejmujemy korb 5 razy w roku oraz pilnujemy dokręcenia ramion korb).
pim Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 O tyle w poprzednim suporcie VP, który niestety nie był szczelny i przepuszczał wodę z ramy do łożysk, łożyska zdejmuje się bardzo łatwo... Ale skoro nie trudno je dostać :/ To co polecie do 50 zł? PS. Mam ok 90kg i VP-BC73 wytrzymał 10 000 km!
Schwefel Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Nikt teraz nie bawi się w rozbieralne suporty. Wszystko to zamknięte pakiety. Kup Kinexa na maszynach i nie wydziwiaj.
pim Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 No dobrze ale podajcie jakiś konkretny model z linkiem do sklepu/allegro...
senjiro Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 http://allegro.pl/wklad-suportu-f-kinex-kwadrat-miski-alu-bsa-i1620714075.html
Przeor Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 A co do wymiany to kiedyś sobie rozebrałem suporcik VP. O ile bez problemu można to rozebrać (oczywiście dla majsterkowicza mechanika) to kupno takich łożysk graniczy z cudem łamanym przez niemożliwość. Producent zastosował tam jakąś chińszczyznę i w żadnym sklepie ani katalogu tego wynalazku spotkać nie było można. To samo miałem z suportem accenta. Raz tylko spotkałem się z łożyskami, które były standardowe ale niestety nie znam firmy. Wymiana łożysk w takich pakietach była traktowana jako kolejne wtajemniczenie cyklozy a nie oszczędność. Dlatego jak kogoś to bawi to ja nie mówię po co, tylko cieszę się, że takich wariatów jest więcej
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Satysfakcja może i tak ale biorąc pod uwagę cenę i dostępność, to zaawansowana cykloza. Kinex robi niezłe. Jeśli za drogie to bierz dowolne najtańsze i wymieniaj częściej, na jedno wyjdzie pewnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.