Skocz do zawartości

[suport] Z wymiennymi łożyskami

pim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie.

Szukam w miarę trwałego suporciku na kwadrat w którym będzie można wymieniać łożyska w domu.

Wymiary: 68 x 113

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Suport kinex/neco/futura na łożyskach maszynowych- koszt 20-30zł.

Przewidywana trwałość: 10tys km

Koszt samych łożysk (o ile znajdziesz, bo producenci montują tam jakieś niestandardowe) powiedzmy 5zł/szt, komplet 10zł. Trochę kombinacji przy wymianie gwarantowane.

Podsumowując. W zależności od tego jak dużo jeździsz w ciągu roku "zaoszczędzasz" kwotę z przedziału 1,5zł-15zł (1000-10 0000km). Wnioski wyciągnij sam.

Sam lubię majsterkować, ale zużyte suporty pakietowe zwyczajnie zamieniam na nowe, nie opłaca się kombinować. Poza tym kwadrat uważam za najlepszy system w kategorii cena/trwałość/bezobsługowość mocowania dla niezbyt ciężkiego turysty (przy założeniu, że nie zdejmujemy korb 5 razy w roku oraz pilnujemy dokręcenia ramion korb).

Napisano

O tyle w poprzednim suporcie VP, który niestety nie był szczelny i przepuszczał wodę z ramy do łożysk, łożyska zdejmuje się bardzo łatwo...

Ale skoro nie trudno je dostać :/

To co polecie do 50 zł?

PS. Mam ok 90kg i VP-BC73 wytrzymał 10 000 km!

Napisano

A co do wymiany to kiedyś sobie rozebrałem suporcik VP. O ile bez problemu można to rozebrać (oczywiście dla majsterkowicza mechanika) to kupno takich łożysk graniczy z cudem łamanym przez niemożliwość. Producent zastosował tam jakąś chińszczyznę i w żadnym sklepie ani katalogu tego wynalazku spotkać nie było można. To samo miałem z suportem accenta. Raz tylko spotkałem się z łożyskami, które były standardowe ale niestety nie znam firmy. Wymiana łożysk w takich pakietach była traktowana jako kolejne wtajemniczenie cyklozy :icon_lol: a nie oszczędność. Dlatego jak kogoś to bawi to ja nie mówię po co, tylko cieszę się, że takich wariatów jest więcej :D

Napisano

Satysfakcja może i tak ale biorąc pod uwagę cenę i dostępność, to zaawansowana cykloza.

Kinex robi niezłe. Jeśli za drogie to bierz dowolne najtańsze i wymieniaj częściej, na jedno wyjdzie pewnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...