maciejski Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ich opinia to zapewne na podstawie wątpliwych doświadczeń z innymi modelami czyli Suntour = gówno, tylko Marcok i RS. Tak samo produkował się jeden gość co sprzedaje w sporym sklepie rowerowym, na argument, że w necie chwalą nie tylko na pl stronach ale zagranicznych też odpowiedział 'w tym internecie to każde gówno chwalą' ale jak zapytałem czy jeździł to się osrał na rzadko. Taka to jest opinia sprzedawczyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buksu Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Za tydzień kupuje Rebe bądź Sid. Będe sprzedawał swoją Torę, która posiada dół od Recon Race z piwotami. Jest jeszcze rok na gwarancji. Tanio sprzedam. Jeśli jesteś zainteresowany wal na priv. Opowiem historię w/w amora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 ...Suntour = gówno, tylko Marcok i RS... Mniej więcej, tyle, że poparte doświadczeniem z serwisu różnych modeli amorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Miałem przez pół roku damper Epicona i działał bardzo dobrze. Nie miałem z nim kompletnie żadnych problemów. A ważyłem wtedy ok 92kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NIEDZWIADEK Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Zastanawia mnie tylko to czy którakolwiek z osób która odradzała Ci EPICONA sama na nim śmigała ? Na 100% to było tak że ktoś powiedział że ktoś na nim śmigał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek234 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Mam Epicona od kwietnia. Też zastanawiałem się czy nie lepiej dopłacić do RS Tora. Epicon sprawuje się coraz lepiej jestem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Naprawdę super amortyzator za rozsądne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Suntour = gówno, tylko Marcok i RS. Stwierdzenie o tyle ciekawe że Marzocchi i Suntour współpracują lub też współpracowali ze sobą- zresztą co niektórzy posiadacze Marcoków z radością witali tłumiki Suntoura w swoich Bombowcach: http://www.eurobike.pl/index.php/home/1-latest-news/71-srsuntoutnews RS też ostatnio ma trochę wpadek jakościowych ,Marcok próbuje odbudować swoją dawną renomę, Suntour goni czołówkę... Obecnie wskazywanie jakiejkolwiek firmy produkującej amorki jako tej najlepszej jest niezbyt szczęśliwym pomysłem. Często autorzy stwierdzeń jak powyżej nie mieli z danym produktem do czynienia- swoje wywody opierają na produktach sprzed lat lub z najniższych półek cenowych. Obecnie wybór amorka jest często determinowany przez posiadany budżet i zasłyszane opinie ( zresztą często wyssane z palca) , a nie przez konkretne oczekiwania względem przeznaczenia i charakterystyki pracy produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ja polecam Suntour'a DJD Duro - 130 mm skoku, w miarę wytrzymały, stosunkowo tani i wystarczający do jazdy amatorskiej ja pieprze, drugi Twój bezsensowny post, 130mm do XC ? wystarczający do jazdy amatorskiej ? JAKIEJ? duro ma przeznacznie amatorskiego DH, koleś tu chce kupić porządny amortyzator a nie najtańszy uginak :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dobra to teraz żeby zamieszać podwyższyłem swoje możliwości do 1300zł za tą cenę mogę kupić np RS Reba i tu pytanie czy wydając jakieś 500-600zł więcej niż za Epicona odczuję tą różnicę w pracy amora? Czy warto wydać praktycznie dwa razy więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wg mnie nie warto. Epicon jest bardzo przyzwoitym amorem. Aczkolwiek nie startuję w żadnych zawodach, więc nie powiem Ci, że na 100% nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Według mnie warto, gdyż w Rebie masz 2 komory powietrzne- negatywną i pozytywną. Dzięki temu jesteś w stanie jeszcze lepiej wyregulować amortywator pod siebie zarazem mając mniejszy SAG. Nie napisałeś ile ważysz, ale jeśli 75 i więcej to warto dopłacić. W cenie 1300 zł można już zacząć szukać używanych SID'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wypadałoby dodać,że amorki DualAir ,czyli Reba czy SID z racji swej budowy wymagają bardzo dużej cierpliwości i czasu aby osiągnąć pożądaną charakterystykę- pod warunkiem ,ze potencjalny właściciel wie ,czego od amorka oczekuje ( większej progresji, większej liniowosci czy może bardziej degresywnej charakterystyki). Oczywisćie Reba stanowi lepszą alternatywę od Epicona, ale należy zadać sobie pytanie czy sposób i miejsce użytkowania wymagają tak zaawansowanego amorka. Prywatnie wybrałbym spośród tych dwóch Rebę ( choć nie jestem zwolennikiem RSów ), albo poszukałbym R7 lub Minute z platformą ABS+. Epicon jest OK, ale po pewnym czasie moze przestać wystarczać. Reba czy Manitou z ABS+ mają większe możliwosci korekcji charakterystyki. BTW- dlaczego akurat 75kg stanowi jakąś magiczną granicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Ważę różnie 75-78kg, jeżdżę raczej rekreacyjnie 60 asfalt 40 tereny górzyste, czasem wystartuję w paru maratonach w swojej okolicy. Praktycznie już zdecydowałem jaki amor kupić, proszę tylko jeszcze o podpowiedź czym różnią się od siebie REBA SL od RL od RACE od TEAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KchurtPMI Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ja polecam Suntour Duro djd - na pewno jest lepszy od tory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Duro lepsze od Tory? Której Tory? Nie pomyliło Ci się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KchurtPMI Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 no raczej nie, Tora (mówię o tej z Terrago 1 / 0) wylała się po pół roku u kolegi... także... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejski Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 W katalogu znalazłem, że w Terrago 0 jest Tora 302 Air a w Terrago 1 Tora 302 sprężyna. Więc która koledze się posypała? Reklamował amorek? Zresztą jednostkowy przypadek nie świadczy o całej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 no raczej nie, Tora (mówię o tej z Terrago 1 / 0) wylała się po pół roku u kolegi... także... Nom a mojemu tacie się samochód popsuł i odradzam samochody, ludzie kupujcie rowery ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buksu Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Tora posiada tylko jedną wadę jest trochę ciężka. Recon działa tak samo. Oba są pancerne i trzeba naprawdę wysoko skakać, żeby je rozwalić. Więc jeśli nie zależy Ci na wadze to nie ma co szaleć. Natomiast inna bajka to amory z platformami. Naprawdę nie trzeba wtedy blokować amortyzatora. Jednak nie ma sensu wypluwać 2k. Jestem tylko ciekaw jak działa R7. Jeździłem tylko na RS i Fox. Sam chce kupić Sid bądź Reba. Natomiast w moich sklepach zachwalają widelce Magura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquistador Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 W granicach 1300 zeta możesz juz wyrwać niemal nowego, czy praktycznie nowego Fox'a, do którego Rebie jednak nieco brakuje. Dobrą alternatywą mogą być tez Manitou r7, czy nieco mocniejsze Minute - do amatorskiej jazdy jak znalazł ! Tym ciekawsze, że mozna sobie taką nówkę R7 z 2011r kupić na ebay'u za 9 paczek i to juz z wysyłką typu priorytet... Jak RS to od Recona w górę... Tora nie dosc ze cięzka to pracuje bardzo licho, już nie wspominajac ze tania nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Sporo już zawęziłem poszukiwania i podniosłem trochę poprzeczkę cenową do max 1400zł Znalazłem dwa modele reby 1. Reba Race 2010 + manetka 2. Reba RL 2011 + manetka Czym się różnią te modele od siebie, cenowo wychodzą podobnie, o wagę mi nie chodzi, który model wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Proszę o pomoc, czy te dwa modele technicznie czymś się różnią? 1. Reba Race 2010 + manetka 2. Reba RL 2011 + manetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 mam pytanie czy warto kupić amortyzator MARZOCCHI BOMBER MX COMP ETA bodajże 105 albo 110m za 500zł w praktycznie idealnym stanie technicznym serwisowany wymieniany olej golenie idealne wszystko ok wizualny też bdb jakieś tam małe ryski są i jak wypada porównanie tego amora do np Raidona z 2011 już z regulacją tłumienia powrotu i Tory 302 Solo Air Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Nie używałem Raidona ani Tory, więc ciężko mi porównać ale takiego samego bombera kupiłem 2 lata temu (też jako używkę i za tą samą kasę ) i jestem bardzo zadowolony. Jeździłem na nim rok, teraz tłucze go mój brat i jedyne co w nim zmieniłem to olej w tym roku. Aczkolwiek z czystej ciekawości bo nie było potrzeby... Amor działa dobrze, luzów nie złapał do tej pory żadnych (jeżdżony na tarczy 180 z hayesami stroker trail). ETA się przydaje przy podjazdach choć często z niej nie korzystałem. Obecnie w swoim bomberze mam ATĘ i to już jest porażka (zanim obniżę skok obracając pokrętło naście razy to pieszo jestem na górze ). Co do działania to super czuły nie jest ale za to w górach na większych wybojach się dobrze sprawdza. Ja zasadniczo polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 a ten mx comp eta jest powietrzny że pompuje go pod swoją wagę czy spręzyna plus olej w pradzie sprzedawca napsał że sprężyna i powietrze ale chciałbym się upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.