mocdyfer2 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Witam. Chciałbym kupić sobie rower crossowy do 1500zł. Który z tych modeli będzie najlepszym wyborem: ROWER HERCULES JUMP CROSSFIRE GTS Kross Evado 1.2 lub inny zaproponowany przez was. Rowerem będę robił maksymalnie 50-70km na drogach osiedlowych oraz leśnych dróżkach na tydzień. Chodzi mi o rower jak najmniej zawodny. Wygląd jest na 2 miejscu. Mam też pytanie odnośnie rozmiaru ramy. Mam 178cm 75kg i 86cm do krocza. Czy rama 19 będzie dobrym rozwiązaniem czy większa ?. Jakie elementy warto kupić dodatkowo przy zakupie roweru (smary itp). Niestety ale ostatnio jeździłem rowerem 20 lat temu .
iowa74 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 A trochę własnej inwencji? Info o tych i podobnych rowerach jest multum, a wątkó co do zakupu roweru o takim przeznaczeniu i w takiej cenie to większość. Wystarczy poczytać.
brt0555 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Co do wielkosci ramy, to ja mam wzrost 180 i 86cm dlg krocza od ziemii i jezdze na 21'. Za ta kwote wszystkie co podales beda ok, jednak polecam zainteresowac sie tym rowerkiem: http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2010.html jak nie bedzie rozmiarowki, to wtedy hercules jump i tez bedzie fajnie, z 2011 roku viper kosztuje 1800zlt,a osprzet ten sam(takowy posiadam), jednak rama ciut lepsza. Evado mi sie nie podoba stylistycznie, ale jesli to bierzesz pod uwage na drugim miejscu to kazdy z tych rowerow bedzie ok.
BIMOTA Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Albo 1600..., a ze jezdzisz na 21" to nie zanczy, ze to rozmiar odpowiedni... Tak sie zastanawiam co wy widzicie w tych crossach...
Sonix Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 co wy widzicie w tych crossach... Odpowiednie zastosowanie.
BIMOTA Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Wic inaczej.. W czym cross jest lepszy od MTB procz wygodniejszej pozycji ?
Pavvel Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Oprócz odpowiedniej pozycji, której mam nadzieję, nie uważasz za fanaberię , widzę też to, że dostaję rower, który już jest dość skonfigurowany do konkretnej jazdy - choćby koła i opony, z którymi właściwie nie muszę nic robić - kupuję, wsiadam i jadę. Tak samo można odwrócić i spytać, co Ty widzisz w MTB, czy czymkolwiek innym A chyba wiesz jaka jest różnica w jeździe po asfalcie na cieńszych 28 calach, niż grubych 26? P.
ooggii Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Może podpowiedz gdzie mieszkasz i jakie masz w okolicy sklepy. Ewentualnie podskocz do sklepu, dobierz rozmiar ramy i poszukamy tańszej opcji w necie.
samson09 Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Tańsza opcja http://allegro.pl/univega-terreno-300-okazja-nowka-i1632233132.html polecam.
mocdyfer2 Napisano 27 Maja 2011 Autor Napisano 27 Maja 2011 Trafił mi się nowy Unibike viper GTS za 1550zł 2011r rama 19 cali, czy ten rozmiar będzie dobry ?. Boje się że potrzebuje 21 cali ;(. Przypomnę 178cm wzrostu i 85/86cm do krocza. Nie mam jak przymierzyć. Siedziałem na jakimś tam trekkingowym meridy 20 cali i odległość od ramy po jajka była ze 2-3cm max.
Piotr01 Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Albo 1600..., a ze jezdzisz na 21" to nie zanczy, ze to rozmiar odpowiedni... Tak sie zastanawiam co wy widzicie w tych crossach... Z popularnością MTB w naszym kraju jest trochę tak, jak z posiadaniem SUVa do jeżdżenia na zakupy do hipermaketu i dzieckiem do przedszkola. Skoro ktoś nie zakłada jazdy po górach ani leśnych gąszczach, a raczej ścieżki rowerowe, asfalt lub ubite szlaki, to cross jest bardziej sensowny. Śmiesznie wygląda wielki facet na rowerku na kółeczkach 26" pod "tyłkiem" jadący miejską ścieżką z torbą na ramieniu np. do pracy. No to pojechałem i zaraz się zacznie
Zawiej Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 Piotr01 świetnie to ująłeś. Sam przez 2 lata jeździłem na unibike viper po Łodzi i okolicach a tu tylko 5cio metrowe górki i wysokie krawężniki, poza tym płasko jak na patelni. Teraz zamieniłem rower na Giant z serii Roam na 28" i to był strzał w 10, kompletnie wyleczyłem się z rowerów MTB. Ale to taka dygresja. Sory za OT.
fosciu Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Witam chciałbym podpiąć się pod temat bo również stoję przed tym samy dylematem który wybrać rower crosowy;/ Ostatnio w allegro znalazłem Univega terreno 200 http://allegro.pl/rower-univega-terreno-200-bonusy-dostawa-i1632234975.html#gallery co sądzicie o tym rowerku??
BIMOTA Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Tak sie akurat sklada, ze zrobilem kiedys maly tescik i srednia mi wyszla prawie taka sama dla MTB i kolazówki z 2x cienszymi oponkami i 2x wiekszym cisnieniu na trasie asfaltowej. Z tego co zauwazylem wiele MTB jest teraz sprzedawanych z calkiem lagodnym bieznikiem wiec nawet jesli dla kogos zmiana opon to taki problem (rozumiem, ze prawdziwych argumentow brak)... Za taka sama cene w MTB jest lepszy osprzet, czyli lepszy rower. Z tymi SUVami to wam sie cos pokrecilo. MTB to standard, cross to SUV... Jak ktos jezdzi jak pokraka, to pokracznie bedzie wygladal zarowno na MTB jak i crossie. Mierzyles wymiary tych "koleczek 26" i porownywales do KOL 28 ? Nie... Dajecie sie nakrecac marketingowcom...
iowa74 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Z tymi SUVami to wam sie cos pokrecilo. MTB to standard, cross to SUV... Po części masz rację. Lecz jeżeli porównujemy do blaszków to: standartem są mieszczuchy i trekingi crosy żeczywiście takie SUV-y ATB to takie nie wiadomo co jak np Golf Cros Contry , czy skoda Yeti MTB to prawdziwe terenówy na ramie szosa to samochody sportowe FR, DH to rajdówki( jedne z serii WRC, drógie z rajdów specjalnych : Dakar itp. Oczywiście jeżeli porównujemy przeznaczenie pojazdu
dziobolek Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Tak sie zastanawiam co wy widzicie w tych crossach... Przyjemność jazdy większą niż na MTB... Odpowiednie rozmiarem dla więksych osób, które na MTB wyglądają i czują się jak... Wracając do tematu... Tu masz wyprzedaż starszych roczników - http://velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=356 Zerknij, może coś znajdziesz dla siebie. Pozdrówka!
bodzio12 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Teraz to MTB mają i ramy po 24 cale więc nie widzę problemu
dziobolek Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Teraz to MTB mają i ramy po 24 cale więc nie widzę problemu Niom, i koła 29"... Co nie zmienia faktu, że mi osobiście lepiej się jeździ Crossem. Pozdrówka!
BIMOTA Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Ha, ha... Trudno oczekiwac byscie sie oficjalnie cieszyli, ze przeplaciliscie za rowery... No ale przynajmiej nie gadajcie, ze jest lepszy, tylko ze "wygodniejszy" (dla was)...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.