Skocz do zawartości

[rower] kupno pierwszego roweru cross

mocdyfer2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym kupić sobie rower crossowy do 1500zł. Który z tych modeli będzie najlepszym wyborem:

ROWER HERCULES JUMP

CROSSFIRE GTS

Kross Evado 1.2

lub inny zaproponowany przez was.

Rowerem będę robił maksymalnie 50-70km na drogach osiedlowych oraz leśnych dróżkach na tydzień.

Chodzi mi o rower jak najmniej zawodny. Wygląd jest na 2 miejscu.

Mam też pytanie odnośnie rozmiaru ramy. Mam 178cm 75kg i 86cm do krocza. Czy rama 19 będzie dobrym rozwiązaniem czy większa ?.

Jakie elementy warto kupić dodatkowo przy zakupie roweru (smary itp). Niestety ale ostatnio jeździłem rowerem 20 lat temu :icon_lol: .

Napisano

A trochę własnej inwencji? Info o tych i podobnych rowerach jest multum, a wątkó co do zakupu roweru o takim przeznaczeniu i w takiej cenie to większość. Wystarczy poczytać.

Napisano

Co do wielkosci ramy, to ja mam wzrost 180 i 86cm dlg krocza od ziemii i jezdze na 21'.

Za ta kwote wszystkie co podales beda ok, jednak polecam zainteresowac sie tym rowerkiem:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2010.html jak nie bedzie rozmiarowki, to wtedy hercules jump i tez bedzie fajnie, z 2011 roku viper kosztuje 1800zlt,a osprzet ten sam(takowy posiadam), jednak rama ciut lepsza. Evado mi sie nie podoba stylistycznie, ale jesli to bierzesz pod uwage na drugim miejscu to kazdy z tych rowerow bedzie ok.

Napisano

Albo 1600..., a ze jezdzisz na 21" to nie zanczy, ze to rozmiar odpowiedni... :)

Tak sie zastanawiam co wy widzicie w tych crossach...

Napisano

Oprócz odpowiedniej pozycji, której mam nadzieję, nie uważasz za fanaberię ;), widzę też to, że dostaję rower, który już jest dość skonfigurowany do konkretnej jazdy - choćby koła i opony, z którymi właściwie nie muszę nic robić - kupuję, wsiadam i jadę. Tak samo można odwrócić i spytać, co Ty widzisz w MTB, czy czymkolwiek innym :)

A chyba wiesz jaka jest różnica w jeździe po asfalcie na cieńszych 28 calach, niż grubych 26?:)

P.

Napisano

Może podpowiedz gdzie mieszkasz i jakie masz w okolicy sklepy.

Ewentualnie podskocz do sklepu, dobierz rozmiar ramy i poszukamy tańszej opcji w necie.

Napisano

Trafił mi się nowy Unibike viper GTS za 1550zł 2011r rama 19 cali, czy ten rozmiar będzie dobry ?. Boje się że potrzebuje 21 cali ;(. Przypomnę 178cm wzrostu i 85/86cm do krocza. Nie mam jak przymierzyć. Siedziałem na jakimś tam trekkingowym meridy 20 cali i odległość od ramy po jajka była ze 2-3cm max.

Napisano

Albo 1600..., a ze jezdzisz na 21" to nie zanczy, ze to rozmiar odpowiedni... :)

Tak sie zastanawiam co wy widzicie w tych crossach...

Z popularnością MTB w naszym kraju jest trochę tak, jak z posiadaniem SUVa do jeżdżenia na zakupy do hipermaketu i dzieckiem do przedszkola.

Skoro ktoś nie zakłada jazdy po górach ani leśnych gąszczach, a raczej ścieżki rowerowe, asfalt lub ubite szlaki, to cross jest bardziej sensowny.

Śmiesznie wygląda wielki facet na rowerku na kółeczkach 26" pod "tyłkiem" jadący miejską ścieżką z torbą na ramieniu np. do pracy.

No to pojechałem i zaraz się zacznie :icon_wink::voodoo:

Napisano

Piotr01 świetnie to ująłeś. Sam przez 2 lata jeździłem na unibike viper po Łodzi i okolicach a tu tylko 5cio metrowe górki i wysokie krawężniki, poza tym płasko jak na patelni. Teraz zamieniłem rower na Giant z serii Roam na 28" i to był strzał w 10, kompletnie wyleczyłem się z rowerów MTB. Ale to taka dygresja. Sory za OT.

Napisano

Tak sie akurat sklada, ze zrobilem kiedys maly tescik i srednia mi wyszla prawie taka sama dla MTB i kolazówki z 2x cienszymi oponkami i 2x wiekszym cisnieniu na trasie asfaltowej.

Z tego co zauwazylem wiele MTB jest teraz sprzedawanych z calkiem lagodnym bieznikiem wiec nawet jesli dla kogos zmiana opon to taki problem (rozumiem, ze prawdziwych argumentow brak)... Za taka sama cene w MTB jest lepszy osprzet, czyli lepszy rower.

Z tymi SUVami to wam sie cos pokrecilo. MTB to standard, cross to SUV... Jak ktos jezdzi jak pokraka, to pokracznie bedzie wygladal zarowno na MTB jak i crossie. Mierzyles wymiary tych "koleczek 26" i porownywales do KOL 28 ? Nie...

Dajecie sie nakrecac marketingowcom... :)

Napisano

Z tymi SUVami to wam sie cos pokrecilo. MTB to standard, cross to SUV...

Po części masz rację. Lecz jeżeli porównujemy do blaszków to:

standartem są mieszczuchy i trekingi

crosy żeczywiście takie SUV-y

ATB to takie nie wiadomo co jak np Golf Cros Contry , czy skoda Yeti

MTB to prawdziwe terenówy na ramie

szosa to samochody sportowe

FR, DH to rajdówki( jedne z serii WRC, drógie z rajdów specjalnych : Dakar itp.

Oczywiście jeżeli porównujemy przeznaczenie pojazdu ;)

Napisano

Teraz to MTB mają i ramy po 24 cale więc nie widzę problemu

Niom, i koła 29"...

Co nie zmienia faktu, że mi osobiście lepiej się jeździ Crossem.

Pozdrówka!

Napisano

Ha, ha... Trudno oczekiwac byscie sie oficjalnie cieszyli, ze przeplaciliscie za rowery... :)

No ale przynajmiej nie gadajcie, ze jest lepszy, tylko ze "wygodniejszy" (dla was)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...