perth Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Witam! Zbliża się sezon wakacyjny, to do głowy przychodzą coraz to nowe pomysły. Usłuszałem kiedyś o tej trasie - http://www.oderneisse-radweg.de/content/artikel/29 , wzdłuż Nysy Łużyckiej i Odry. Pochodze z południa woj. Wielkopolskiego, więc myślałem, żeby do samej granicy wybrac się pociągiem, i zaczać podróż w miejscowości Zasieki. Trasa podobno jest łatwa, więc myśle, że niewprawionemu cyklistowi jak ja nie bedzie stwarzać problemów. Ale mam kilka pytań, do tych, którzy już ta trase znają: Czy w okolicach wsi Zasieki jest przejscie graniczne, i jak z tego przejścia można dostać się na tą trasę? czy ta scieżka rowerowa jest przeznaczona tylko dla rowerów (zero samochodów w okolicy)?, jak wygląda sprawa noclegów - czy można rozbijać namioty wzdłuż trasy, i jak to ma się do bezpieczeństwa (kradzieze itp.). To na razie tyle, pozdrawiam, prosze o wyrozumiałośc i odpowiedzi.
Zymelka Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Południe wlkp? Tzn? Bo ja to już ostatni bastion południowej pyrlandii Kępno
perth Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Ja do Kępna kilka kilometrów mam . Czyzby nikt nie jechał tą trasa?
zahas Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Będziesz jechał na północ czy południe? Znam odcinek pomiędzy Forst/Zasiekami a Küstrin-Kietz/Kostrzyniem nad Odrą. W Zasiekach istnieje kolejowe przejście graniczne a drogowe jest nieco dalej na północ od tej miejscowości. Do przejścia kieruj się znakami drogowymi. Przejeżdżając most graniczny zobaczysz pod nim od razu asfaltową ścieżkę (właśnie trasę Oder-Naisse). To prawda, że trasa ta jest łatwa. Większość trasy jest wyłączona z ruchu samochodowego - nieliczne odcinki gdzie napotkasz samochód znajdują się w miejscowościach przez które szlak prowadzi (a i to rzadko kiedy ma miejsce). Co do noclegów - nie wiem, nigdy nie nocowałem na tej trasie. Myślisz o nocowaniu na dziko - nie mam pojęcia jak to wygląda w Niemczech. Uważam, że możesz rozważyć nocleg w Polsce - przejścia graniczne masz przecież co kilkadziesiąt kilometrów.
perth Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Będziesz jechał na północ czy południe? Znam odcinek pomiędzy Forst/Zasiekami a Küstrin-Kietz/Kostrzyniem nad Odrą. W Zasiekach istnieje kolejowe przejście graniczne a drogowe jest nieco dalej na północ od tej miejscowości. Do przejścia kieruj się znakami drogowymi. Przejeżdżając most graniczny zobaczysz pod nim od razu asfaltową ścieżkę (właśnie trasę Oder-Naisse). To prawda, że trasa ta jest łatwa. Większość trasy jest wyłączona z ruchu samochodowego - nieliczne odcinki gdzie napotkasz samochód znajdują się w miejscowościach przez które szlak prowadzi (a i to rzadko kiedy ma miejsce). Co do noclegów - nie wiem, nigdy nie nocowałem na tej trasie. Myślisz o nocowaniu na dziko - nie mam pojęcia jak to wygląda w Niemczech. Uważam, że możesz rozważyć nocleg w Polsce - przejścia graniczne masz przecież co kilkadziesiąt kilometrów. Dzięki wielkie chce jechać na północ, jak daleko - jeszcze dobrze się nie zastanowiłem, ale nocleg na pewno będzie konieczny. Daleko jest przejscie drogowe od dworca pkp?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.