Skocz do zawartości

[Wycieczka - Nimecy] Trasa wzdłuż Odry i Nysy Łużyckiej

perth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zbliża się sezon wakacyjny, to do głowy przychodzą coraz to nowe pomysły. Usłuszałem kiedyś o tej trasie - http://www.oderneisse-radweg.de/content/artikel/29 , wzdłuż Nysy Łużyckiej i Odry. Pochodze z południa woj. Wielkopolskiego, więc myślałem, żeby do samej granicy wybrac się pociągiem, i zaczać podróż w miejscowości Zasieki. Trasa podobno jest łatwa, więc myśle, że niewprawionemu cyklistowi jak ja nie bedzie stwarzać problemów. Ale mam kilka pytań, do tych, którzy już ta trase znają: Czy w okolicach wsi Zasieki jest przejscie graniczne, i jak z tego przejścia można dostać się na tą trasę? czy ta scieżka rowerowa jest przeznaczona tylko dla rowerów (zero samochodów w okolicy)?, jak wygląda sprawa noclegów - czy można rozbijać namioty wzdłuż trasy, i jak to ma się do bezpieczeństwa (kradzieze itp.). To na razie tyle, pozdrawiam, prosze o wyrozumiałośc i odpowiedzi.

Napisano

Będziesz jechał na północ czy południe? Znam odcinek pomiędzy Forst/Zasiekami a Küstrin-Kietz/Kostrzyniem nad Odrą. W Zasiekach istnieje kolejowe przejście graniczne a drogowe jest nieco dalej na północ od tej miejscowości. Do przejścia kieruj się znakami drogowymi. Przejeżdżając most graniczny zobaczysz pod nim od razu asfaltową ścieżkę (właśnie trasę Oder-Naisse). To prawda, że trasa ta jest łatwa. Większość trasy jest wyłączona z ruchu samochodowego - nieliczne odcinki gdzie napotkasz samochód znajdują się w miejscowościach przez które szlak prowadzi (a i to rzadko kiedy ma miejsce). Co do noclegów - nie wiem, nigdy nie nocowałem na tej trasie. Myślisz o nocowaniu na dziko - nie mam pojęcia jak to wygląda w Niemczech. Uważam, że możesz rozważyć nocleg w Polsce - przejścia graniczne masz przecież co kilkadziesiąt kilometrów.

Napisano

Będziesz jechał na północ czy południe? Znam odcinek pomiędzy Forst/Zasiekami a Küstrin-Kietz/Kostrzyniem nad Odrą. W Zasiekach istnieje kolejowe przejście graniczne a drogowe jest nieco dalej na północ od tej miejscowości. Do przejścia kieruj się znakami drogowymi. Przejeżdżając most graniczny zobaczysz pod nim od razu asfaltową ścieżkę (właśnie trasę Oder-Naisse). To prawda, że trasa ta jest łatwa. Większość trasy jest wyłączona z ruchu samochodowego - nieliczne odcinki gdzie napotkasz samochód znajdują się w miejscowościach przez które szlak prowadzi (a i to rzadko kiedy ma miejsce). Co do noclegów - nie wiem, nigdy nie nocowałem na tej trasie. Myślisz o nocowaniu na dziko - nie mam pojęcia jak to wygląda w Niemczech. Uważam, że możesz rozważyć nocleg w Polsce - przejścia graniczne masz przecież co kilkadziesiąt kilometrów.

Dzięki wielkie :) chce jechać na północ, jak daleko - jeszcze dobrze się nie zastanowiłem, ale nocleg na pewno będzie konieczny. Daleko jest przejscie drogowe od dworca pkp?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...