Skocz do zawartości

[Rower] Mtb +/- 3000 zł

Peiv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A do czego rower posłuży? Turystyka, XC, maratony, rekreacja? Określ swoje potrzeby. Rowery które podałeś za przykład idą w kierunku sportowej jazdy. Kross nie robi na mnie wrażenia, w Authorze kusi napęd SRAMA i lepsze hamulce. Canyon to gwarancja oryginalności na ścieżce, homogeniczny napęd Shimano. Zamontowany w nim Recon to chyba zeszłoroczna Tora Solo Air. Ja postawiłbym chyba na Authora.

Napisano

Głównie trudniejsze trasy leśne (aczkolwiek muszę tam najpierw dojechać, ale tylko z 3 km), ale bez jakis tam skoków, napotykam też korzenie i takie tam, czasami też scieżki rowerowe,wiec celuje w XC. Też według mnie ten author jest najlepszy, a jak z amorem? , jest powietrzny, ale czy za ta kasę są dobre amortyzatory powietrzne ?

Napisano

Z tych trzech wybrałbym Authora ze względu na to, że jest wyposażony w Srama, a nie w sh*tmano. Co do amortyzatora RST, nie jeździłem na nim, ale słyszałem pochlebne opinie i sądzę, że powinien dać radę. Powietrzne za tą cenę jest jak najbardziej OK.

Napisano

Ja polecilbym ci Kross'a ze wzgledu na leszpa rame (która moze słuzyc pod rozbudowe w pozniejszym czasie) bo przeciez napęd itp sie zuzywaja i trzeba je z czasem wymieniac. zresztą shimano z shadowem (ktory jest w krossie) nie wiele odstaje od srama (ale tyle to z opinii wiem, sam nie testowalem) podpowiem ci tez, że krossa mozesz wyrwac w atrakcyjnej cenie (nawet do 500 zl mniej niz w katalogu). Moja opinia moze byc subiektywna (wlasnie do mnie jedzie ta piekna a7), ale mialem podobny dylemat do ciebie (author vs kross).

Napisano

A może ktoś ma authora i wie jak jest z jego ramą ? Czym rama krossa przewyzsza tą authora ?

Napisano

Lepszy stop aluminium, mam juz krossa u siebie, jest super, jedynie opony - nobby nic mają wg mnie za duże opory, ale to pewnie dlatego ze dotychczas jeździłem na roro.

Napisano

Ok, to wezme tego authora (pomimo tego, że ktoś oferował mi level a8 2011 za 3200 zł, ale nigdy nie wiadomo jak to jest kiedy załatwiane jest prywatnie), musze jeszcze wybrać rozmiar ramy, 19 lub 20, mam 180 cm wzrostu i 85 cm do krocza, nie wiem czy urosne, mam 17 lat, wiec raczej nie (szczegolnie w nogach), jak myslicie, ktora wybrac? Mam teraz 19,5 kellysa, aczkolwiek 20 byla by juz za duza. Chyba po szkole pojade jutro przymierzyć jakiegos authora z nowego rocznika, pewnie bedzie taka sama rama, prawda ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wie ktoś czy można jeszcze dostać ten rower w rozmiarze 19' ? Bo nagle okazalo sie ze jest z tym problem.

Napisano

b'twin rockrider 8.1 z 2010 r. wiem, ze dostepny jest u mnie w Lublinie 1 szt. moze moga go dostarczyc do sklepu w Twoim miejscu zamieszkania ( o ile jest decathlon ) - cena 2699 zl.

Napisano

Rama Krossa jest bardzo podobna do authora,jak dla mnie to różnica była naprawdę minimalna. Możliwe że jest lepszy stop aluminium,ale w praktyce w ogóle tego nie czuć podczas jazdy. Co do rozmiaru 19,to szukałbym w sklepach internetowych,tam jest spory wybór.

Napisano

Co prawda nie miałem okazji na żywo zobaczyć Authora, ale za to mam Krossa i wydaje że podobieństwo ram jest małe. Tylni trójkąt jest całkiem inny. Przedni też wygląda inaczej, ruty mają inne kształty, no i całkiem inna geometria.

Napisano

No własnie nie ma już 19' cali, wiec ten rower odpada :/. Myśle ze na 20 calowym rowerze nie bedzie zle, wiec pewnie kupie Radon Zr Team 6.0 . Osprzet wyglada bardzo dobrze i firma tez calkiem niezla, co o tym myslicie ?

Napisano

No właśnie tu trzeba pomyśleć, ale mam dosyć długie nogi i chyba warto zaryzykować, bo rower wyglada świetnie. Na stronie radona wyczytałem, że ma gorna rurę 593 mm dla 20', czy to jest sportowa geometria czy nie bardzo ? Tu macie dokladnie opisana geometrie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...