Skocz do zawartości

[Ośka]Czy można dorobić?

Piotr4888

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam piaste starego typu, zapewne każdemu znana z pierwszych rowerów ktore dostaliśmy na urodziny. Niestety podczas przeróbki ramy nie wzialem pod wgląd długośći ośki. Nakrętki blokujące na ośke są wkręcone tylko do polowy swego gwintu, co w znacznym stopniu utrudnia jazde<kwestia bezpieczeństa>. Brakuje dosłownie 1-2cm całkowitej długości. Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość dostania takiej narzynki? Jeździłem po firmach, tokarze nie potrafią dorobić, nie jest to gwint metryczny, ani też Whitwortha . Podobno gazowy ale pewności nie ma...Jako element wykonawczy wziąłem niepotrzebną ośke przednią z komarka. Prosze o odpowiedź osób które wiedzą co w trawie piszczy gdyż ostatecznym rozwiązaniem bedzie przecięcie ośki w połowie i dospawanie brakującej dlugości z innej...(Jaki to gwint)

Pozdrawiam i Dziekuje . Zycze udane Wieczoru

dt-1613061713903.png

Napisano

Zacznę od końca: nawet nie myśl o spawaniu tego. Oś, szczególnie w chińczykach jest ostro gięta i to nie wytrzyma.

Nie wiem na jakich tokarzy trafiałeś, ale dziwni jacyś. Nie mam pod ręką czego zmierzyć, i nigdy nie potrzebowałem po prawdzie, ale (wnoszę, że to tylna oś, skoro ramę przerabiasz) zalecany przez ISO gwint to M10x1, możesz trafić jeszcze na fi10x26TPI. Dokomentuj sobie sam...

Narzynkę M10x1 kupisz w pl, nawet na allegro powinny być i sam sobie ten gwint przedłużysz. Jeśli jest inny to prościej ścignąć alternatywne konusy i nakrętki niż kombinować z osią.

Jeszcze prościej chyba kupić gotową dłuższą oś. A jeszcze lepiej przejść na szybkozamykacz i drążoną.

Wrzuć fotki przeróbek ramy, ciekawi mnie co takiego specjalnego wymyśliłeś ;) . No i że to nie pasuje po przeróbkach...

Napisano

To nie jest gwint M10/1, Taka byla alternatywa, zrobić nową ośke na m10/1 (Najblizej pasuje do oryginalu) + konusy przegwintowac. Ale konusy sa tak twarde ze nie dało rady a ośka ku Mojej uciesze mięciutka. Chciałem sobie większego kapcia z tyłu założyć, Oryginał to 1.95 teraz mam 2.7 Tył, 2.6 Przód. Wlasnie znalazlem na znanym serwisie all...ośke M10/1 (aukcja numer1617845227)Jest dedykowana do piasty Hone a czy będzie pasować do tej starej piasty?Wyglada bardzo podobnie do tej Mojej...

http://zapodaj.net/3f9c2ae1bf83.jpg.html

Napisano

I szerokość na widełkach się zwiększyła ponad standardowe 135?

Bierz tą ośkę ale kompletną z konusami (z innej aukcji), przynajmniej wszystko będzie dobrej jakości a nie z gównolitu.

Przegwintowywanie konusów to chybiony pomysł ;) , przecież można kupić.

A tamten gwint powinien być w takim razie W10x26TPI. Ustaw sobie na suwmiarce dokładnie 1" (25,4mm) i policz ile jest zwojów, powinna być całkowita wartość (w tym przypadku 26, ale może niekoniecznie).

Napisano

Juz zamowilem komplet, miejmy nadzieje żę gwint na tej ośce nie będzie za krótki( piasty z bębenkiemwspolnym) mają troszke inne mocowanie ośki...

Nie mam w tej chwili suwmiarki, ale większosc osob u ktorych bylem stwierdzila że to nie jest gwint calowy, ilość zwojów na cal wypada miedzy 24 - 26 coś pośrodku, wg grzebieni...

Napisano

Jak będziesz miał to zmierz tak z ciekawości... Niestety takich mamy specjalistów jakich mamy ;) więc sam chętnie się dowiem co było prawdą.

Napisano

Wiec tak, wrociłe mz garazu bo nie lubie zakupow w ciemno. Oska ma ok.9mm srednicy, a na skok nie patrzylem, w kazdym badz razie narzynka 10/1 nie pasuje...Nie wazne to juz jest. Oska nowa fi10 bedzie pasowac,z powodzeniem wchodzi w piaste, nawet jest wyczuwalny luz, takze nic nie powinno trzeć. Gwint na konusy rowniez jest odpowiedniej dlugosci, prawie na styk, 3mm zapasu.Takze Powinny ladnie skręcić piaste z kuleczkami. Zagadką były równiez same konusy, Moje mają 17mm srednicy i 15mm dlugosci a nowe Dzieki Bogu 17/13.6 także Wszystko gra, przeróbka powinna się udać...Po złożeniu na pewno napisze co i jak...

Napisano

Witam

Własnie wrocilem z garazu, cżęsci doszly dzis rano więc Poczta sie postarała...Operacja przebiegła pomyślnie, nie napotkałem po drodze żadnych trudnośći, z obu stron wystaje tyćke gwintu także jest Good.Nie to co wcześniej...przy okazji nasmarowalem przod i wyregulowalem hamulce, tylko wsiadac i jechać...A Tobie Dziekuje za dobre slowo. Temat Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...