Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Piszczące Giant Root

Misiekvip3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z hamulcami Giant Root w rowerze Giant Talon 3 DISC, który posiadam od roku. Dodam że jest to mój pierwszy rower z hamulcami hydraulicznymi.

Problem polega na przeraźliwym piszczeniu hamulców w czasie hamowania, ten filmik powinien zobrazować to najlepiej:

Sam już nie wiem, czego to wina ...

Przeczytałem na pewnym forum, że jest to wina słabo dokręconych śrub mocujących hamulec do ramy, lub brak smaru miedzianego między połączeniami hamulca z ramą - przez co drgania przenoszą się na ramę i to ona tak przeraźliwie wyje ... Nie jestem pewien czy to na pewno to, dlatego że po rozgrzaniu hamulca (przejechanie ~200 m na wciśniętej klamce do połowy) piszczenie z tylnego hamulca ustaje, natomiast w przednim nawet to nie pomaga.

Dlatego napisałem na tym forum, aby się upewnić, czy to na pewno to - szkoda wydawać kase na smar miedziany, skoro to wina klocków hamulcowych albo zupełnie czegoś innego.

Próbowałem odtłuścić klocki i tarczę preparatem Meglio (http://www.ekozet.pl/sklep/product_info.php?products_id=3583), zmoczyłem a po paru minutach wytarłem ręcznikiem jednorazowym, ale niestety problem nadal występuje.

Wyciągnąłem koło przednie, klocki i spróbowałem "na sucho" przetrzeć klockami po tarczy - bez jakiegokolwiek piszczenia, wycia popiskiwania ze strony klocków.

Próbowałem też wygrzać jedną pare klocków na piecyku elektrycznym, ale to też nie pomogło - przeczytałem gdzieś w necie o takim sposobie.

Nawet nie wiem czy moje klocki można wypiekać i jaki to typ klocków - wydaje mi się że są to klocki półmetaliczne :icon_mrgreen:

Załączam fotki moich dwóch kompletów klocków hamulcowych, abyście mogli mi powiedzieć jaki to typ klocków i czy są jeszcze w dobrym stanie:

Przód - klocki które były wygrzewane na piecyku pare razy, mają rok. Nie wiem czemu ale są strasznie twarde, możliwe że przez wypiekanie (?)

przdd.th.jpg

Tył - klocki które nie były wygrzewane, tylko przetarte preparatem odtłuszczającym "Meglio", kupione miesiąc temu.

32960129.th.jpg

Przepraszam za to że się tak bardzo rozpisałem, ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć, a mam już dość zabawy z tymi hamulcami - od zakupu same problemy - gwarancja tego nie obejmuje i taka gadka serwisantów ze sklepu Giant :/

Mam nadzieję że pomożecie mi z tym problemem, z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Jakiego typu klocki kupić i jakie mam teraz w rowerze ? :icon_redface: Zależy mi na ciszy, aby nie piszczały, wyły itp.

Najlepiej prosiłbym o linka do jakiegoś dobrego internetowego sklepu rowerowego. Do tego hamulca pasują podobno klocki z Shimano Deore M515, M525, M465, M475, M495.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...