Misiekvip3 Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam. Mam problem z hamulcami Giant Root w rowerze Giant Talon 3 DISC, który posiadam od roku. Dodam że jest to mój pierwszy rower z hamulcami hydraulicznymi. Problem polega na przeraźliwym piszczeniu hamulców w czasie hamowania, ten filmik powinien zobrazować to najlepiej: Sam już nie wiem, czego to wina ... Przeczytałem na pewnym forum, że jest to wina słabo dokręconych śrub mocujących hamulec do ramy, lub brak smaru miedzianego między połączeniami hamulca z ramą - przez co drgania przenoszą się na ramę i to ona tak przeraźliwie wyje ... Nie jestem pewien czy to na pewno to, dlatego że po rozgrzaniu hamulca (przejechanie ~200 m na wciśniętej klamce do połowy) piszczenie z tylnego hamulca ustaje, natomiast w przednim nawet to nie pomaga. Dlatego napisałem na tym forum, aby się upewnić, czy to na pewno to - szkoda wydawać kase na smar miedziany, skoro to wina klocków hamulcowych albo zupełnie czegoś innego. Próbowałem odtłuścić klocki i tarczę preparatem Meglio (http://www.ekozet.pl/sklep/product_info.php?products_id=3583), zmoczyłem a po paru minutach wytarłem ręcznikiem jednorazowym, ale niestety problem nadal występuje. Wyciągnąłem koło przednie, klocki i spróbowałem "na sucho" przetrzeć klockami po tarczy - bez jakiegokolwiek piszczenia, wycia popiskiwania ze strony klocków. Próbowałem też wygrzać jedną pare klocków na piecyku elektrycznym, ale to też nie pomogło - przeczytałem gdzieś w necie o takim sposobie. Nawet nie wiem czy moje klocki można wypiekać i jaki to typ klocków - wydaje mi się że są to klocki półmetaliczne Załączam fotki moich dwóch kompletów klocków hamulcowych, abyście mogli mi powiedzieć jaki to typ klocków i czy są jeszcze w dobrym stanie: Przód - klocki które były wygrzewane na piecyku pare razy, mają rok. Nie wiem czemu ale są strasznie twarde, możliwe że przez wypiekanie (?) Tył - klocki które nie były wygrzewane, tylko przetarte preparatem odtłuszczającym "Meglio", kupione miesiąc temu. Przepraszam za to że się tak bardzo rozpisałem, ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć, a mam już dość zabawy z tymi hamulcami - od zakupu same problemy - gwarancja tego nie obejmuje i taka gadka serwisantów ze sklepu Giant :/ Mam nadzieję że pomożecie mi z tym problemem, z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Pasta miedziana kosztuje 7 zł. tubka. Wina może tkwić w klockach hamulcowych. Wymień dotrzyj i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jakiego typu klocki kupić i jakie mam teraz w rowerze ? Zależy mi na ciszy, aby nie piszczały, wyły itp. Najlepiej prosiłbym o linka do jakiegoś dobrego internetowego sklepu rowerowego. Do tego hamulca pasują podobno klocki z Shimano Deore M515, M525, M465, M475, M495. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Kup jakieś półmetaliczne. Co do sklepu to Ci nie pomogę jest ich tak wiele że aż głowa boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Kup nowe klocki, koszt ok 30zł i będziesz miał spokój bez zabawy i tracenia czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosma Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 o ku.... ale mily dla ucha dzwiek , kto obejrzy do konca to ma ode mnie browara! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Miałem to samo w moich Root'ach. Wymieniłem klocki na najtańsze shimano metaliki, koszt ok 45zł na koło. Problem całkowicie znikł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.