danty Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam, to mój pierwszy post tutaj. Nie zagrzeję tu długo miejsca, zarejestrowałem się tylko w nadziei że ktoś wyjaśni mi jak naprawić hamulce. Poniżej filmik objaśniający problem. Jedno ramię w ogóle nie ściska obręczy, będąc przyciśnięte do ramy, co spowalnia jazdę. Rozmontowałem trochę hamulec, oba ramiona działały na moje oko tak samo. Ten sam problem zaczynam zauważać w tylnym hamulcu, chociaż nie jest jeszcze tak źle. Rower mam od roku, jeżdżę nim wyłącznie w ciepłe pory roku na niedługie dystanse (góra 20-30 km, ale to bardzo rzadko, zwykle to takie podjazdy do sklepu i za miasto), dbam o niego całkiem nieźle. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 W nieodbijającym ramieniu dokręć śrubkę - na dole hamulca jest (widać ją nawet na filmiku ), odpowiada ona za siłę odbicia sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 W rowerowym FAQ, pierwszym od góry dziale forum masz vademecum postępowania z V-brake. Problem na tyle trywialny, że chyba mało kto będzie miał ochotę pisać jeszcze raz EDIT: Safian, ubiegłeś mnie, znaczy, że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Na poczatek rozmontowac i wyczyscic calosc. na piwotach nie powinno byc oporu. zmontowac i dokrecic srube naprezenia sprezyny, aby odbijala szczeka ( lub wykrecic ze szczeki po drugiej stronie aby zrownowazyc sile odbicia ). sprawdzic ulozenie klockow wzgledem obreczy i przykrecic linke aby byl luz roboczy. sprawdzic i jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jeśli powyższe czynności nie pomogą co napisali koledzy to wymienić sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 sama sprezyne to raczej nie wymieni chyba ze ma kogos znajomego w serwisie lub ma dojscie do czesci. jesli nie da sie wyregulowac to polecam zakup nawet najtanszych avidow 5 lub 3. nie kosztuja majatek a na pewno bedziesz zadowolony z dzialania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Możesz też sprawdzić czy masz odpowiednią długość pancerza hamulcowego. Czasem wpływa to na działanie hamulca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.