Skocz do zawartości

[v-brake] problem z działaniem

danty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post tutaj. Nie zagrzeję tu długo miejsca, zarejestrowałem się tylko w nadziei że ktoś wyjaśni mi jak naprawić hamulce. Poniżej filmik objaśniający problem.

Jedno ramię w ogóle nie ściska obręczy, będąc przyciśnięte do ramy, co spowalnia jazdę. Rozmontowałem trochę hamulec, oba ramiona działały na moje oko tak samo. Ten sam problem zaczynam zauważać w tylnym hamulcu, chociaż nie jest jeszcze tak źle.

Rower mam od roku, jeżdżę nim wyłącznie w ciepłe pory roku na niedługie dystanse (góra 20-30 km, ale to bardzo rzadko, zwykle to takie podjazdy do sklepu i za miasto), dbam o niego całkiem nieźle.

Z góry dziękuję za pomoc.

W rowerowym FAQ, pierwszym od góry dziale forum masz vademecum postępowania z V-brake. Problem na tyle trywialny, że chyba mało kto będzie miał ochotę pisać jeszcze raz :P

EDIT: Safian, ubiegłeś mnie, znaczy, że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie :P

Na poczatek rozmontowac i wyczyscic calosc. na piwotach nie powinno byc oporu. zmontowac i dokrecic srube naprezenia sprezyny, aby odbijala szczeka ( lub wykrecic ze szczeki po drugiej stronie aby zrownowazyc sile odbicia ). sprawdzic ulozenie klockow wzgledem obreczy i przykrecic linke aby byl luz roboczy. sprawdzic i jazda.

sama sprezyne to raczej nie wymieni chyba ze ma kogos znajomego w serwisie lub ma dojscie do czesci.

jesli nie da sie wyregulowac to polecam zakup nawet najtanszych avidow 5 lub 3. nie kosztuja majatek a na pewno bedziesz zadowolony z dzialania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...