wikrap1 Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Myślę, że te moje 4 punkty są wystarczające, by nam kolega opisał problem. Jak nie, to znaczy, ze rama lub amor krzywy a tego już sam nie naprawi.
Faraday Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 1) Weź rower między nogi, zaciśnij przedni hamulec. Tak, to takie wystające po lewej stronie kierownicy. (Lewa ręka to ta, która zwisa nad tą stopą, co ma duży palec po prawej stronie) Pchaj kierownicę w przód i w tył. Rusza się? Ile? pół cm, 5cm? Jak tak, to przyłóż palec w miejscu styku amora z ramą i ruszaj przód tył. Czujesz, że tam jest luz, czy nie? Potem ruszaj i patrz na golenie amora. Przekrzywiają się względem siebie? Ile? 2) Złap za koło i poruszaj w lewo i prawo bardzo delikatnie. Nie chodzi o to, czy się odgina, tylko czy porusza się luźno na boki. Jesli tak, to ile? To samo z tylnim kołem. 3) złap rower za siodełko i przechylaj w lewo i prawo. Czy kierownica sama się skręca, czy nie drgnie? 4) Podnieś rower za mostek i zakręć kołem. Patrz przy hamulcu.[ Obręcz idzie prosto, czy bije na lewo i prawo, w górę lub w dół? Ile?Odpowiedz na powyższe pytania. Jak wszystko jest w porządku, to ja już nie wiem. Może krzywa rama? Ad. 1) Sam rower troszkę się odgina przód - tył ale wygląda to normalnie i nie wyczułem luzów. Ad. 2) Nie porusza się luźno na boki Ad. 3) Kierownica sama skręca Ad. 4) Wszystko jest w porządku
adas651 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 obstawiam, że masz skrzywiony amortyzator sprawdź na innym - pożycz od kogoś lub po prostu Idź do Serwisu
Faraday Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie wierzę w skrzywiony amortyzator - jeździ mi się dobrze, komfortowo i problem NIE JEST DUŻY. Po prostu wydawało mi się, że może być trochę lepiej. Zresztą jak może być skrzywiony amor w nowym rowerze?
Potargany Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Może masz za krótki mostek? Im jest dłuższy tym koło ma większą tendencję do prostowania się i trudniej jest nim skręcać. Krótszy mostek to sprawa odwrotna czyli łatwiej nim kręcić na boki, ale jednocześnie jest mniej stabilny. Piszesz, że z rowerem wszystko ok więc tylko to mi przyszło na myśl.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.