Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana korby, suportu i przerzutki przedniej.

GChmiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Krossa A2 z odkręcającą się, zjechaną już korbą. Jedyna możliwość na normalną jazdę to wymiana korby (wraz z suportem).

W skrócie to chciałbym nową korbę o blacie 48, suport do niej i przednią przerzutkę obsługującą 48zębów (teraz SR Suntour top swing max 42).

Byłoby dobrze jakbym zmieścił się w 150zł, ale widzę, że to będzie ciężkie z dobrej klasy sprzętem. W grę wchodzą sklepy internetowe, ale najlepiej odbiór w okolicach Katowic. Części nowe.

Upatrzyłem sobie korbę FC-M411 Alivio. Czy będzie pasować do ramy Level A2?

Sklep w którym kupuję (z racji możliwości odbioru osobistego):

http://www.sparrow-bike.pl/sklep222/index.php?p=productsMore&iProduct=196&sName=shimano-korba-fc-m411

Jaka długość suportu do tej korby? Z tego co czytałem to 126mm powinna być OK, ale nie jestem pewny.

http://www.sparrow-bike.pl/sklep222/index.php?p=productsMore&iProduct=830&sName=shimano-suport-bb-un26

Przerzutka przednia Altus "dual pull", więc chyba bezproblemowo.

http://www.sparrow-bike.pl/sklep222/index.php?p=productsMore&iProduct=985&sName=shimano-przerzutka-fd-m311-altus

-39.99

Przyznam, że jestem prawie zdecydowany, ale chcę się jeszcze dowiedzieć czy to będzie do siebie pasowało i czy nie da się taniej. 170zł to jednak dużo jak na nagłą wymianę...

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi :)

Czy jest duża różnica w pracy przedniej przerzutki? Chodzi o porównanie Acery do LX. Jak na razie i tak głównie korzystam z największego przełożenia z przodu, więc nie wiem czy wykorzystam "możliwości" LX (Chociaż po przeskoku z 42 na 48 pewnie zacznę używać niższej, żeby nie zajechać łańcucha przełożeniami 3-1, 3-2).

Zapomniałem jeszcze podać, że z tyłu mam 8 biegowe alivio jakby coś, a poprzednia korba to Suntour X-flow.

Czy jest duża różnica w pracy przedniej przerzutki? Chodzi o porównanie Acery do LX. Jak na razie i tak głównie korzystam z największego przełożenia z przodu, więc nie wiem czy wykorzystam "możliwości" LX (Chociaż po przeskoku z 42 na 48 pewnie zacznę używać niższej, żeby nie zajechać łańcucha przełożeniami 3-1, 3-2).

Zapomniałem jeszcze podać, że z tyłu mam 8 biegowe alivio jakby coś, a poprzednia korba to Suntour X-flow.

chcesz powiedziec że jezdzisz z przodu na najwiekszym blacie i z tyłu na najlżejszym biegu ???? wspołczuje łancuchowi pracy przy takim skosie.

Właśnie staram się tego unikać i chodzi mi o to, że po przeskoku na wyższy blat, będę musiał używać niższego przełożenia z przodu, aby właśnie nie wykrzywiać nadmiernie łańcucha. Spokojnie staram się być dla niego delikatny :P

Czy ten suport 126mm będzie odpowiedni?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...