eth Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Mam pytanie dotyczące kółek przerzutki SRAM. Czy kółka od SRAM X4 będą pasować do X9? Na zdjęciach wyglądają identycznie X4: X9: Czy jest może różnica w wymiarach? Pozdrawiam
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Jeśli liczba zębów się zgadza to możesz dowolne kółka od czegokolwiek montować.
psawicki Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 To wprawdzie nie jest odpowiedź na pytanie, ale może ci się przyda: otóż ja używam Tacx T4085. Są na łożyskach ślizgowych, więc nie ma się co popsuć (oprócz starcia zębów oczywiście). Założyłem je na dość gęstym smarze, wprawdzie nie obracają się zbyt lekko, ale błoto im nie straszne, bo przy ich konstrukcji nie ma szans dostać się do środka, gdyż smar blokuje dostęp.
marsman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Jeśli liczba zębów się zgadza to możesz dowolne kółka od czegokolwiek montować. chyba jednak nie bez przymierzenia ciężko o 100% pewności. górne kółeczko od X-9 wygląda podobnie jak to od 9.0Sl jednak rozstaw otworów różni się z 2mm. też różnie było w różnych rocznikach.
moojmisiu Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Używam zamienników marki BBB - https://picasaweb.google.com/DeBjut/Sram_na_bikeboard#
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 chyba jednak nie bez przymierzenia ciężko o 100% pewności. górne kółeczko od X-9 wygląda podobnie jak to od 9.0Sl jednak rozstaw otworów różni się z 2mm. też różnie było w różnych rocznikach. Chodzi Ci o to, że nie jest w osi tylko na offsecie? No tak, to największa głupota jaką mogli wymyśleć.
eth Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 A nie wiecie gdzie można dostać kółka BBB, oprócz Harfy? Tam za wysyłkę zażyczyli sobie 25 zł ewentualnie Tacx?
Przeor Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 A wiemy W Cykloturze mają kółeczka zarówno BBB, jak i Tacx-a. Mają również oryginalne kółeczka Srama w całkiem sensownej cenie, ostatnio kupiłem do X-9 za 61zł.
senjiro Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Możesz kupić w sieci Dobrych Sklepów Rowerówych lub zamówić tutaj. Ja kupiłem T4080. Trzeba było w jednym miejscu podpiłować pilniczkiem, ale przynajmniej mam teraz kółeczko na łożyskach maszynowych, a nie ślizgowych jak oryginalnie. Napisałem kółeczko, gdyż wymieniłem tylko, jedno (górne), a drugie zostawiłem sobie na zapas. Dolne jest standardowe, więc można dać obojętnie jakie. Ja dałem KCNC
onkiel Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 a koleczka do X-7 sa identyczne jak w x-9? czy to inny model?
cichy66 Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Kto ma problem z kompatybilnością kółeczek do przerzutki niech sobie zerknie na stronkę Tacx i będzie wszystko jasne. Dodam tylko, że kółeczko górne i dolne różni się grubością i nie należy ich mieszać. http://www.tacx.com/...ltjes/index.dot
Hetman Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Trele-morele, ja mieszałem, zamieniałem i było lepiej a nie gorzej . Dodam, że wrzucanie "maszynówki" w kółko prowadzące to zwyrodniały pomysł bo z samej konstrukcji i zasady działania to łożysko nie pracuje poprawnie w takim zastosowaniu. No ale marketing "rzondzi"...
psawicki Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Tak apropos łożyskowanych kółeczek: potrafią się tak rozpieprzyć, że trzeba prowadzić rower. Łożyska kulkowe...ok, tam gdzie są niezbędne, ale na pewno nie są niezbędne w kółkach przerzutki. Gdyby nawet łożysko ślizgowe przestało w ogóle działać (co mi się nigdy nie zdarzyło), to można je zwyczajnie w drodze rozebrać, przemyć i jechać dalej. Mnie juz parę razy padły kółka Srama, a w zimie padło jedno nowe po 2 miesiącach i nie mam ochoty na kolejny taki eksperyment. Żeby nie było wątpliwości nie myję roweru myjką ciśnieniową. Te kółka na kulkowych łożyskach nadają się może na zawody, ale nie do codziennej eksloatacji.
Hetman Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Bo są w tym miejscu użyte niezgodnie z zastosowaniem. Powinna być para (albo jeszcze lepiej skośne) tylko zajmują więcej miejsca (a chętnie bym coś takiego zrobił tylko nie mam warunków) albo jak jedno koniecznie, to można się pokusić o czteropunktowe, tylko tak małych nie znalazłem w sprzedaży.
Fifrak Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 A czy jest jakieś tańsze wyjście dla X9, niz te traxx"y T4080, jeśli chodzi o kółeczka? Tracx "y
marsman Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 jest tańsze wyjście http://www.synkros.pl/product-pol-1817-Koleczka-BBB-ROLLERBOYS-do-przerzutek-SRAM-a.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.