Skocz do zawartości

[trening] poprawa osiągów

grzegorz1976

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rozpoczłąłem jazdę po polskich górach. Trenowałem jedynie na płaskich terenach oraz na siłowni.

Jak na pierwszy raz jestem zadowolony udało mi sie podjechać na Salmopol,podjazd pod Zameczek, Kubalonkę i Równicę w

Ustroniu. Fakt średnia prędkość podjazdów słaba bo ok. 11km/h. Jednynie co dało mi do myślenia to fakt, iż na każdym

podjeździe musłeem zatrzymać się na 2-3 minuty by odsapnąć.

Co musiał bym teraz trenować by być w stanie wyjechać na tego typu wzniesienia. Czy to brak siły, kondycji, wytrzymałości.

Jakie ćwiczenia pozwolą mi podjeżdżać pod górę bez niepotrzebnych przerw.

4.5h to trochę mało tygodniowo, zadyszka jest normalnym efektem niewytrenowania wytrzymałości, czyli rozwinięcia dostatecznie układu oddechowego i krążenia. Organizm po prostu nie nadąża z pompowaniem tlenu do krwiobiegu i stąd problemy z oddychaniem. Chyba, że palisz, to inna sprawa :P

Ja bym radził zwiększyć tygodniową jazdę po płaskim do 7-9h spokojnym tempem (zakładam, że nie masz pulsometru). Raz w tygodniu podjeżdżanie w dzień zaraz po-regeneracyjny, by ocenić, czy są jakieś zmiany :)

Jestes poczatkującym? Jesli tak, to nie radze od razu trenowac podjazdów, lepiej na płaskim spokojnym tempem, tak jak kolega pisal wczesniej. Podjazdy beda meczace za bardzo, podejrzewam ze na podjazdach masz tetno wieksze niz 60-70% tetna max, stad zadyszka.

• 4 tygodnie później...

Ja proponuje jazda interwałem ... Czyli ... 10 minut lajtowo 5 minut szybko ... następnie odpoczynki po 10 minut a zwiększasz ilość minut szybkiej jazdy ... i suma sumarem dochodzisz do 10 minut odpoczynku a 30 szybkiej jazdy ... aha odpoczynek ( tempo w którym organizm regeneruje siły )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...