Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] julie - słaby i piszczący hamulec przód

krzys1001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowicjuszem na tym forum i nie bardzo wiem jak ugryźć temat.Ale do rzeczy.

W swoim rowerze posiadam hamulce hydraulicze firmy Julie (tak jest na manetce napisane), tarcza 180 mm( firmy nie znam ). Problem dotyczy przodu. Otóż hamulce te są słabiutkie i w dodatku piszczą.

Kiedy jakiś fachowiec od rowerów powiedział, że tarcza jest przegrzana, nie bardzo mi się w to wierzyć chce ale może miał rację. Wizualnie tarcz wygląda dobrze. Klocki też są grube. Jeszcze ktoś mi powiedział, że płyn hamulcowy może być już kiepski i przez to może słabo hamować.

Nie bardzo wiem co robić. Nie wiem czy wymienić tarcze, klocki, płyn czy może wszystko wymienić.

Zerknąłem na allegro firm produkujących jest bardzo wiele co byście polecali. Jakie tarcze, jakie klocki??

Z góry dziękuje.

Wyjmij klocki odtłuszcz je np: Nitrem, następnie przetrzyj je papierem ściernym na 1 fazę 200 a potem 400 na wyrównie. Potrzyj je troszkę aż zobaczysz tak jakby czysty klocek, powinien być jasny. Wsadź i gotowe. Powinny znacznie lepiej hamować..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...