Pegaz Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Witam! Mam następujący dylemat. Posiadam rowerek Kelly's Spider. Ma on jakieś 2,5 roku i nawet nie wiem ile km ma przejechane ale dość sporo. Miałem nim parę wywrotek i przygód. Więc i zauważyłem iż czas na zmiany. Na tą chwilę chodzi mi głównie o przerzutki, w szczególności tył gdyż wózek jest lekko skrzywiony (prostowanie było ale nie za wiele pomogło) no i jest lekko rozklekotany (kaseta 8 i przy niej zostańmy)więcej mi nie potrzeba. Przednia przerzutka też swoje wycierpiała, korba również - wnioskuję to po tym iż gdy jadę słyszę charakterystyczne zgrzytanie,obcieranie łańcucha o nią (szczególnie na 2 biegu przednim)i na przełożeniach tylnych powyżej 6 (regulacja nie pomaga) a gdy patrzę na korbę/łańcuch podczas jazdy to widzę jak sobie delikatnie wędruje między jednym a drugim bokiem przerzutki. I tak sobie myślę że z miłą chęcią wstawił bym coś z grupy XT do tego roweru a że fundusze jak zawsze ograniczone wpadłem na pomysł aby robić to stopniowo powolutku. I teraz dylemat jak Wy drodzy Panowie i Panie to widzicie. Co najpierw zmienić i jakie modele z grupy XT. Ja sobie wymyśliłem iż najpierw zmienię tylną przerzutkę na XT 772 Shadow, kolejno przednią na XT jakąś,nie wiem jaką, a potem korbę i to koniec. Czy moje rozumowanie nie jest błędne? Jeżeli się mylę proszę mnie naprowadzić, czytałem różne wątki na forum ale nie potrafię sam podjąć decyzji a Pan w sklepie mówi aby wszystko wymienić od razu wraz z kasetą i ceną mi strzela 1400zł. A nie uśmiecha mi się wbijać się w raty albo coś podobnego, nie wiem czy jasno wszystko opisałem w razie jakiś wątpliwości śmiało proszę o krytykę i pytania,nie ma co ukrywać że jestem zielony w tym temacie a kto pyta nie błądzi. Zdecydowałem się na XT gdyż jechałem na rowerku który posiadał taki osprzęcik i wszystko chodziło jak marzenie, bieg na każdym przełożeniu wchodziły bez zająknięć i otarć i spełniało to swoją role tak jak powinno moim zdaniem. A i jeszcze nadmienię że nie chciałbym zmieniać manetek tych co mam na inne o ile jest taka opcja? Proszę o jakieś rady lub jakiekolwiek ukierunkowanie mnie w tym aby kupić coś dobrego i nie odczuwać podczas jazdy że pieniążki ciężko zarobione poszły w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierg Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Pegaz, deore xt to grupa naprawdę wysoka, dla profesjonalistów. Nie wiem jak i gdzie jeździsz, czy zamierzasz się rozwijać w tym kierunku, czy startujesz w maratonach, ale przemyśl to czy sprzęt tak wysokiej klasy jest Ci potrzebny. Sam jeżdżę na napędzie deore i nie narzekam, sprawuje się wyśmienicie. W wyszszych grupach głównie chodzi o wagę, więc zastanów się jak bardzo zależy Ci na jej zbiciu. Możesz też rozejrzeć się za slx'em. Co do części które podałeś to wymieniłbym jeszcze kasetę i łańcuch przy okazji wymiany korby, aby nowa korba nie była od początku użytkowana z wyciągniętym łańcuchem (o ile jest wyciągnięty). Zakładam że w trakcie eksploatacji nie wymieniałeś kasety, ani łańcucha, bo pewnie byś o tym wspomniał. Co do wyboru części z danej grupy to dopasuj mniej więcej do reszty osprzętu w Twoim rowerze ewentualnie dobierz coś z grupy o 1 stopień wyższej. Weź też pod uwagę wartość roweru po zmianie i postrzeganie go w oczach złodziei (zbyt dobra tylna przerzutka może sztucznie zawyżyć wartość czy atrakcyjność roweru). Sent from my GT-I9000 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Zejdziesz dwie grupy w dół i też pojeździsz. Daj zdjęcia tego co masz, dobre. 2,5Mm to nie jest jakiś wielki przebieg, korba powinna być w porządku. Co jej zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegaz Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Postaram się zrobić jakieś fotki tej korby choć wątpię czy będzie coś na nich widać? A co jej zrobiłem hmm, jak wspomniałem maiłem wywrotkę w lesie, ale nie sądzę by to było powodem jej zezowania ;-) To jest jakaś normalna korba shimano i ja mam czym deptać,co prawda nie pokonuję jakiś ekstremalnych tras ale swoje na pewno dostała. Po przemyśleniach i wyliczeniach jednak postawię na SLX.(dzięki "swierg", widzę że też masz I9000,hehe) pisałem o XT gdyż jak mówiłem po przejażdżce rowerkiem z osprzętem XT byłem w szoku jak to chodzi wszystko, pstryk i wchodzi bieg bez zgrzytania i jakiegokolwiek zająknięcia i to na każdym przełożeniu w różnej kombinacji, nic nie ociera i jakoś sztywniej wszystko śmiga. W moim już żadna regulacja nie pomaga. Naprawdę tylna przerzutka nie jest w najlepszym stanie ;-). A jak myślicie jaki model,modele kupować w kolejności zaczynając od tylnej przerzutki aby to wszystko grało ze sobą? Jak wspomniałem chcę powoli wymieniać części, a nie wszystko na raz na hurra, i czy obecne manetki od Alivio będą dobre do SLX czy trzeba je tez wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.