Skocz do zawartości

[siodełka WTB] poszukiwanie komfortu

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Używam siodełka WTB ViGo. Generalnie moje cztery litery są zadowole z kontaktu z tym siodełkiem, ale w trakcie dłuższych wypraw po przejechaniu ok. 50 km daje się trochę odczuć pewne "niedogodności" :icon_wink: .

Szukam czegoś trochę wygodniejszego na dłuższych dystansach. Forumowicze piszą, że wygodnym modelem jest WTB Pure V. Pomyślałem sobie jeszcze o WTB Speed V.

Co o tych modelach myślicie ? A może macie jakieś inne propozycje ? Chociaż mi WTB jako producent siodełek odpowiada ...

Pozdrawiam

Napisano

WTB Speed V - posiadam w swoim Terrago '05, nie jest idealne, ale złe też nie. Zrobiłem już ładnych kilka tysięcy kilometrów na tym siodełku i nie narzekam. Chociaż po dłuższej jeździe >40 km czuję lekki dyskomfort. Z trwałością jest całkiem w porządku, nie jest po tym okresie jakoś strasznie wyeksploatowane. To chyba tyle co mogę napisać o tym konkretnym modelu.

Mnie osobiście lepiej podpasowało siodełko Giant'a z Youkon'a '06. Co prawda nie miałem okazji jechać na nim dłuższj trasy niż 25 km, jednak wydaje się, że byłoby ono dla mnie wygodniejsze.

Z innymi nie miałem do czynienia (nie licząc żelowego, które kompletnie nie pasuje do roweru MTB).

Oczywiście wybór siodełka to sprawa indywidualna i sam musisz się przymierzyć do kilku modeli. Możesz poszukać siodełek z dziurą w środku, zmniejszającą nacisk na strategiczne miejsce (taką dziurę miało opisywane siodełko od Youkona co również zadecydowało o jego wygodzie).

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Napisano

Ja też mam WTB speed V - ogólnie dla kości kulszowych jest super, zero bólu ale zauważam, że przy dłuższej jeździe (czyli powyżej pół godziny siedzenia) zaczyna nieco uciskać "strategiczne miejsce" jak to nazwał kolega wyżej :)

Mam jednak nadzieję że jest to tylko kwestia ustawienia pozycji i nachylenia siodła, nad czym pracuję.

BTW - marekgda, nie napisałeś co konkretnie jakie niedogodności odczuwasz, a to jest raczej istotne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...