fw66 Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Sprawdzaliście kiedyś zbieżność kół? Chodzi o to, aby były idealnie w pionie i w jednej osi. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić wycentrowanie kół. Było w porządku ale kiedy rower był odwrócony to miałem wrażenie że koła nie są w jednej płaszczyźnie. Mimo że opony są idealnie na środku między wszystkimi widełkami to coś jest nie tak. Nie wiem jak to dokładnie zmierzyć. Mieliscie kiedyś taki "problem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Nie i jedyne co to możesz sprawdzić czy masz ramę lub widełki proste czy rower zostawia jeden ślad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 No właśnie, jak zmierzyć, czy rama i widelec są proste? Bo pomysł ze śladem traktuję jako żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 To nie traktuj tego jako żart tylko sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jak miałbym to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Najlepiej na jakimś twardym podłożu ale tak by opony zostawiały ślad. Prowadząc rower za siodełko zobaczysz czy tylne koło pokrywa ślady przedniego. Możesz jeszcze tak : poprowadź sznurek od główki ramy do końca tylnego trójkąta -tam gdzie montujesz tylne koło- z obu stron. Następnie zmierz odległość pomiędzy mufą suportu/rurą podsiodłową ( w zależności od tego na jakiej wysokości masz te sznurki) a tymi sznurkami. Z obu stron odległość powinna być identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.