Skocz do zawartości

[Rower] Początki

Marcin01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu zainteresowałem się dirtem/streetem. Problem tkwi w tym, że musze skombinować sobie rower. Czytałem wiele artykułów na ten temat(również na tym forum). Na początku chciałem typową streetówke (single speed, lekki rower, amor do 80 mm lub sztywny widelec). Jednak doszedłem do wniosku że jeżeli mnie to nie wciągnie to rower będzie się marnował (ewentualnie sprzedaż). Dlatego rozważam opcje kupna rowerku Kross Sign DS (bardziej "uniwersalny"). Ludzie chwalą ten rower. Tylko teraz takie pytanie czy Kross "daje rade" w streecie ? :) Bo bardziej skłaniałbym się ku temu. I jeszcze jedna kwestia. Mam 182 cm i waże 73 kg. Rama 15 czy 17 ? Bo różne opinie są na ten temat. :)

Napisano

Hmm , radziłbym popatrzeć też rowery innych firm ;). Bądź złożyć coś idealnie 'pod siebie' wdłg własnego pomysłu ;)

Napisano

Nie do końca, jeżeli masz czas i chęci, nie śpieszno Ci z kupnem bajka. Można wypatrywać jakieś aukcje i kupować po śmiesznej cenie ;) , nie raz ktoś wyrwał ładny sprzęt w niskiej cenie.

Napisano

Lollex te rowerki które podałeś to raczej typowe streetówki. Ja tym rowerem raz na jakiś czas będę musiał również kawałek przejechać. Na single speedzie ciężko by było. Kross --> funbike, ale czy na pierwszy rower to nie wystarczy, ewentualnie później jakaś rozbudowa (jeżeli mnie to wciągnie oczywiście) ? :)

Napisano

Powiem ci tak, nowy sign jest na tyle funbikeowy ze nie spelni sie w niczym, zadnym zastosowaniu, radziłbym sie rozejzec za uzywanym signem ds2, spoora roznica w komponentach, duzo bezpieczniejszy rower na duzo lepszych partsach, lub wez tego dartmoora http://allegro.pl/dartmoor-26player-dirt-street-space-ns-i1628590428.html i dolozysz sobie doniego przerzutke do tylu i jak powiedzial kolega wyzej wysoka sztyce.

Napisano

Omg, przejedź się na rowerze do danej jazdy. Zastanów się sam czy będzie Cię to kręcić i czy masz zapał na dalsze modyfikacje roweru.

Jeżeli masz trochę doświadczenia to wyrwij jakąś fajną ramę ;) i osprzęt podobieraj według własnych upodobań.

Napisano

Tak jak w temacie [początki], więc doświadczenia za bardzo nie mam. Po jednej czy dwóch jazdach ciężko zdecydować ;). Co do ns core - jest dla mnie nie osiągalny ze względu na cenę :)

Napisano

Myślałem , że polecisz w AM lub FR/Enduro ;P. Co do ram to dostałeś już producentów, to od Ciebie teraz zależy czy złożysz sam czy upolujesz coś fajnego na aukcji ;).

Napisano

Jutro wybieram się do kilku sklepów rowerowych. Pooglądam, popytam, znajdę może jakąś streetówke i może pozwolą mi się na niej przejechać :). A wracając do krossa czy faktycznie różnica między 1 a 2 jest aż tak duża ? I czy Kross Sign Ds 2 jest jeszcze produkowany? :)

Napisano

3-4stówy za drogo chce. Jeśli zaś o Holy chodzi to wolałbym do 2 dołożyć bo ma sporo lepszych części a niewiele droższy.

Napisano

brt0555 o którym rowerze mówisz? Tak jak napisałem zdecydowałem się na typową streetówke a jeżeli będę chciał gdzieś dalej pojechać to wezmę mojego starego górala :). Holy 1 a 2 to różnica tylko hamulca ?

Napisano

Tego destro odpuść a różnic miedzy Holy 2 a 1 sporo a najważniejsze to rama, piasty, obręcze, hamulce, stery i jakiś chyba inne drobiazgi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...