Skocz do zawartości

[suport] Wymiana suportu rodem z marketu

xZNANYx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno z suportu zaczęły wydobywać się dziwne dźwięki, korba zeszła calkiem łatwo ;) 30 min bicia gumowym młotkiem . Przejdźmy teraz do sedna sprawy :) Otóż nie mam pojęcia jak wziąć się do rozkręcenia tego badziewnego suportu :) Na dole załączę zdjęcia.

Proszę bardzo o pomoc ... jak to odkręcić... już siły nie mam

post-128478-0-91931200-1306084839_thumb.jpeg

miałem zamiar go tylko wyczyścić :P no ale cóż brak sprzętu to trzeba kupić nowy :) wie ktoś może jaki by pasował pod ten rower :) ( northtec halcyon 2009r) nigdy nie bawiłem się w wymianę suportu więc wole się was spytać niż kupić i potem wymieniać ;/

Zmierz lub szukaj tych informacji po katalogach. Tylko wtedy będziesz wiedział.

Choć mogę trochę pomóc - mufa będzie miała 68 lub 73mm. Długość wałka zależy od korby, a nie wiem jaką tam masz.

Inna sprawa, że zdjąć bez odpowiedniego klucza to nie taki wielki problem. Ale już wkręcić będzie ciężko.

ZDjęcie meganiewyraźne, gratulacje...

Suport mimo wszystko wygląda na jednoczęściowy. Musisz mieć specjalny klucz. Radzącym użyć śrubokręta i młotka życzę powodzenia we własnych remontach.

A na przyszłość nie podchodź do korby z młotkiem tylko ze ściągaczem. Oś wytrzyma, prędzej uszkodzisz korbę.

Oki, tak jak pisałem wyżej.

Jak nie ma luzów a tylko hałasuje i chcesz się pobawić to możesz po wykręceniu wywiercić w środku mufy otwór, przepłukać naftą a potem przecisnąć smar. Tylko czy warto, jak to kosztuje 20zł?

Własnie w tym problem że nie warto nawet kupić klucz do ściągania suportu :) klucz 30zł.. suport nowy ok 50( mam taką nadzieje ) i chciałbym się dowiedzieć jak to cholerstwo wykręcić jak to z plastiku ma tą obwódkę. A co do hałasu to bardziej takie skrzeczenie jak mocniej nacisnę na pedały. ( pedały całe i nasmarowane, na 100% to nie od nich te zgrzytanie)

Witam ponownie :) udałem się do kolegi po klucz, zadowolony próbuje to odkręcić ;) i nie wiem jakim cudem ale to jakoś zapieczone było :) ile siły miałem tyle ciągłem... ząbki z plastiku się wyrobiły i już nic nie dało rady zrobić ;/. Po paru minutach myślenia chwyciłem młoteczek i małe dłutko. Po 3 godzinach grzebania idealnie pozbyłem się tego syfu :P gwint od ramy cały( żeby zaraz nie było) Chciałbym się was zapytać jaki suport teraz kupić. Bardzo proszę o jakieś linki :) ponieważ nie mam pojęcia jaki kupić żeby znowu po pół roku się rozsypał.

Wymiary:

78mm od główki do główki

dlugość ośki to 113mm

wysokie na ok 50mm

ahh sorki złe wymiary podałem:

68mm długość ramy

długość ośki 113mm

No to gratulację. Lewa miska była plastikowa?

Oczywiście kupuj nie-plastikowy ;) . I nie oddawaj jeszcze klucza, przyda się przy montażu.

Oby dwie było plastikowe :) dzisiaj sam dorobiłem klucz, 23mm nasadowy powycinałem w ząbki i pasuje idealnie. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :)

CNC w łapie?

Przy dużych momentach, jak przy demontażu suportu, możesz mieć problemy. To że pasuje "na sucho" to nic nie znaczy. Nakrętki też można odkręcać kombinerkami...

Widzę, że masz tendencję do oszczędnościowego chodzenia na skróty w technice. To godne pochwały, ale rób to z głową a nie w taki sposób.

Kulki? Zaleciłbym wianki. Niby wszyscy mówią, że krócej żyją ale jest większa równobieżność takiej piasty i mniejsze opory w związku z tym. A następna ich wymiana to kilka złotych przecież, o co się spinać, kiedy nastąpi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...