xZNANYx Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Witam. Niedawno z suportu zaczęły wydobywać się dziwne dźwięki, korba zeszła calkiem łatwo 30 min bicia gumowym młotkiem . Przejdźmy teraz do sedna sprawy Otóż nie mam pojęcia jak wziąć się do rozkręcenia tego badziewnego suportu Na dole załączę zdjęcia. Proszę bardzo o pomoc ... jak to odkręcić... już siły nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiK Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Kup klucz do korby na kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Nie do korby tylko do suportu. Poza tym do ściągania korby służy ściągacz. Młotek tylko w drastycznych przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 nie posiadam delikatnie opukałem i zeszło nawet śladu nei ma na kwadracie. to nie da rady bez klucza specjalnego ściągnąć tego suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 jak go wywalasz to srubokret i mlotek - i bla bla bla, nie madrowac sie:) tylko pamietaj ze lewa miska w lewo, prawa w prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 miałem zamiar go tylko wyczyścić no ale cóż brak sprzętu to trzeba kupić nowy wie ktoś może jaki by pasował pod ten rower ( northtec halcyon 2009r) nigdy nie bawiłem się w wymianę suportu więc wole się was spytać niż kupić i potem wymieniać ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Zmierz lub szukaj tych informacji po katalogach. Tylko wtedy będziesz wiedział. Choć mogę trochę pomóc - mufa będzie miała 68 lub 73mm. Długość wałka zależy od korby, a nie wiem jaką tam masz. Inna sprawa, że zdjąć bez odpowiedniego klucza to nie taki wielki problem. Ale już wkręcić będzie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Mechanizm korbowy: SUNTOUR CW9-XCC ide zmierzyć 78mm długie a wysokie na ok 50 78 od główki do główki a dlugość ośki to 113mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Wałek ok, ale w kwestii mufy - zmierz tylko ramę. Bez suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 ZDjęcie meganiewyraźne, gratulacje... Suport mimo wszystko wygląda na jednoczęściowy. Musisz mieć specjalny klucz. Radzącym użyć śrubokręta i młotka życzę powodzenia we własnych remontach. A na przyszłość nie podchodź do korby z młotkiem tylko ze ściągaczem. Oś wytrzyma, prędzej uszkodzisz korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 suport wygląda tak jak an tej aukcji http://allegro.pl/suport-fsa-rpm-68-113mm-kwadrat-maszyny-ctbike-i1611194956.html od jednej strony ma gładką obwódkę a po 2 wychodzi ok 1mm gwintu przykład 2 http://allegro.pl/suport-68-x-110-kwadrat-lozysk-maszynowe-i1605942821.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Oki, tak jak pisałem wyżej. Jak nie ma luzów a tylko hałasuje i chcesz się pobawić to możesz po wykręceniu wywiercić w środku mufy otwór, przepłukać naftą a potem przecisnąć smar. Tylko czy warto, jak to kosztuje 20zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Własnie w tym problem że nie warto nawet kupić klucz do ściągania suportu klucz 30zł.. suport nowy ok 50( mam taką nadzieje ) i chciałbym się dowiedzieć jak to cholerstwo wykręcić jak to z plastiku ma tą obwódkę. A co do hałasu to bardziej takie skrzeczenie jak mocniej nacisnę na pedały. ( pedały całe i nasmarowane, na 100% to nie od nich te zgrzytanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Przepraszam, jak nie warto kupić klucza to musisz chodzić na piechotę. Albo idź do serwisu, może Ci taniej wyjdzie. A może nie. Będziesz miał klucz to wykręcisz i plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam ponownie udałem się do kolegi po klucz, zadowolony próbuje to odkręcić i nie wiem jakim cudem ale to jakoś zapieczone było ile siły miałem tyle ciągłem... ząbki z plastiku się wyrobiły i już nic nie dało rady zrobić ;/. Po paru minutach myślenia chwyciłem młoteczek i małe dłutko. Po 3 godzinach grzebania idealnie pozbyłem się tego syfu gwint od ramy cały( żeby zaraz nie było) Chciałbym się was zapytać jaki suport teraz kupić. Bardzo proszę o jakieś linki ponieważ nie mam pojęcia jaki kupić żeby znowu po pół roku się rozsypał. Wymiary: 78mm od główki do główki dlugość ośki to 113mm wysokie na ok 50mm ahh sorki złe wymiary podałem: 68mm długość ramy długość ośki 113mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Cokolwiek - VP, Kinex, Accent. Nie odczujesz różnicy. Właśnie dziś montowałem taki: Accent BB-40 Nie bierz tylko najtańszch suportów Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Cokolwiek - VP, Kinex, Accent. Nie odczujesz różnicy. Właśnie dziś montowałem taki: Accent BB-40 Nie bierz tylko najtańszch suportów Shimano. a będzie on pasował do korby SUNTOUR CW9-XCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Zakładam, że dobrze zmierzyłeś wałek. Jeśli tak, nie ma żadnych przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dobra, dzięki wielkie suport już zamówiony mam nadzieję że pod koniec tego tyg jeszcze dosiądę mojego northteca przez czas wysyłki nacentruje koła:D jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 No to gratulację. Lewa miska była plastikowa? Oczywiście kupuj nie-plastikowy . I nie oddawaj jeszcze klucza, przyda się przy montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 No to gratulację. Lewa miska była plastikowa? Oczywiście kupuj nie-plastikowy . I nie oddawaj jeszcze klucza, przyda się przy montażu. Oby dwie było plastikowe dzisiaj sam dorobiłem klucz, 23mm nasadowy powycinałem w ząbki i pasuje idealnie. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Idealnie, hmmm... Frezarkę masz czy jak? Mam wrażenie, że masz luźne pojęcie idealności . Pochwal się zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Klucz w imadło i boshem Zdjęcie dodam pod wieczór teraz idę męczyć koło ( centrować )wie ktoś może ile kulek powinno być w piaście tylniej trilogy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drJason Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 ile kulek? chyba tyle żeby nie było luzów między nimi chyba ze jestem w błędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 CNC w łapie? Przy dużych momentach, jak przy demontażu suportu, możesz mieć problemy. To że pasuje "na sucho" to nic nie znaczy. Nakrętki też można odkręcać kombinerkami... Widzę, że masz tendencję do oszczędnościowego chodzenia na skróty w technice. To godne pochwały, ale rób to z głową a nie w taki sposób. Kulki? Zaleciłbym wianki. Niby wszyscy mówią, że krócej żyją ale jest większa równobieżność takiej piasty i mniejsze opory w związku z tym. A następna ich wymiana to kilka złotych przecież, o co się spinać, kiedy nastąpi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.