fizyk1 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Witam! Jako, że kompletnie nie znam się na mechanice rowerów, zwaracam się z pytaniem do was. W moim rowerku jest kaseta Shimano 9-rzędowa deore (nie wiem jaki numer), korba M510 i łańcuch HG58. Przejechałem już trochę moim bicyklem i wydaje mi się, że rower 'nie ciągnie' tak jak kiedyś i czasami wydaje z siebie jakieś dziwne dźwięki. Tak to wygląda: http://www.flickr.com/photos/minolciarz/sets/72157626653480729/ Czy coś wymaga wymiany? Jeżeli tak to proszę o zaproponowanie części (wiem, że tych, co mam nie dostanę nigdzie, więc coś na podobnym poziomie/nieco lepszego). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
M333 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Napęd nie jest w złym stanie, ja bym niczego nie wymieniał. Wyczyść i nasmaruj łańcuch, skontroluj ciśnienie w oponach. Możesz też przyjrzeć się piastom, czy nie kręcą się ciężej niż powinny.
Rulez Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 jeśli łańcuch nie przeskakuje to nie ma problemu z napędem, sprawdź łożyska w piastach i korbie.
Hetman Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Zużycie łańcucha sprawdzianem w serwisie. Poza tym "nie ciągnie" to rozumiem opory? Wszystkie łożyska, jak radzono wyżej. Jeśli coś innego to doprecyzuj.
Schwefel Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Spokojnie można jeździć. Napęd pojeździ jeszcze drugie tyle km.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.