Pompa17 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Witam Jestem laikiem W piątek dostarczono mi nowy rower Schwinn Mesa GS. W trakcie jazdy gdy pedałuje lub nie to słysze takie rytmiczne syczenie. Nie jestem w 100% pewien czy to z piasty ale ona mi najbardziej do tego pasuje. Co to może być? Dodam też że zrobiłem rowerem już 30 km i dopiero po 10 km było już to nawet głośno słychać. Dzwięk dochodzi tak jakby spod kasety. Co zrobić? Prosze o pomoc
Grand231 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Rozwiń pojęcie syczenie-nie za bardzo wiem o co ci chodzi?, może po prostu masz opony z dużymi klockami i one ci buczą?.
Pompa17 Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Tak opony mi też "syczą" ale dlatego że nie są na asfalt. A to brzmi tak jakby łożyska pracowały bez smaru czy jakoś ocierały... Tylko czy to możliwe w nowym rowerze? I jeszcze jedno pytanie. Czy kaseta powinna falować?
Grand231 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Lekkie falowanie jest normalne, ale powtarzam lekkie.
Pompa17 Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 No to dobrze bo takie lekkie mam Tylko ciekawi mnie co to tak mi "syczy". Mój ojciec mówi że to nic takiego i jestem przewraźliwony na punkcie mojego roweru Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to słucham? A jak nie to pojade do serwisu niech mi zrobią przegląd i gwarancje podbiją. Pozdrawiam
tobo Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Żadne falowanie nie jest normalne, ani mocne ani lekkie. Świadczy o kiepskiej jakości piasty. Co do syczenia - to może być 100 różnych rzeczy, jedyne co możesz zrobić to ewentualnie nagrać film i wrzucić go do wglądu.
Pompa17 Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Tylko będzie ciężko z tym Bo dopiero w trakcie nacisku, obciążenia ciałem to słuchać... Podczas gdy w miejscu kręce kołem to nie słuchać tego. Ale film falującej kasety moge nagrać.
Marcin4666 Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Oddaj go czym prędzej na przegląd techniczny zanim powiedzą, że "to z winy niewłaściwego użytkowania". Ani falowanie kasety, ani szum z piasty nie jest normalnym zjawiskiem!
Hetman Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Zgłoś na przeglądzie i niech rozbierają piasty. Najwyżej popracują trochę nadmiarowo .
Grand231 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 W niskich modelach piast często zdarza się że kaseta faluje, co w minimalnym zakresie jest zjawiskiem całkiem normalnym, ja po zastanowieniu się dochodzę do wniosku że może po prostu masz zajechane kulki bądź krzywą oś.
Pompa17 Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 Za######iście Kupując go w activsport przeczytałem że serwisują go też w salonie krossa. Bo sklep schwinna chyba u nas nie istnieje... Pojade, powiem i poczekam. Jeszcze jedno pytanie. Gdzie jest numer seryjny ramy?
Pompa17 Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 A dziękuje Przejechałem się jeszcze z 2 km do sklepu i z powrotem... Zauważyłem że słuchać to dopiero po kilkuset metrach i że teraz się zmienił dzwięk. Teraz nie jest ciągle tylko pół obrotu koła nie ma a pół jest i tak w kółko. Do serwisu pojade dopiero gdzieś za tydzień
Pompa17 Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Napisano 7 Czerwca 2011 Zrobiłem przegląd. Powiedzieli mi że kaseta powinna falować ponieważ lepiej biegi wrzuca Dokręcili coś i już tego nie słychać a jak coś to jeszcze napisze. Dziękuje.
descanting Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Zrobiłem przegląd. Powiedzieli mi że kaseta powinna falować ponieważ lepiej biegi wrzuca Dokręcili coś i już tego nie słychać a jak coś to jeszcze napisze. Dziękuje. No i kolejny dowód żeby baranów z serwisów omijac szerokim łukiem. Pomieszało im się chyba z profilami na poszczególnych zębatkach, skoro "pomaga zmienić bieg" zapostuluj u nich aby ciężkim młotem jeszce bardziej wygieli kasetę lub bębenek, biegi będa wchodzić wręcz same! Będzie automat Powierzaj rower komuś do kogo masz zaufanie albo naucz się sam - Pamiętaj że nikt nie s######i ci bicykla bardziej niż badziewiarze z serwisu, zwłaszcza gwarancyjnego Oni nie likwidują zadnych drobnych niedomagań tylko odpychają problem, twierdząc że wszystko jest w porządku. A jak się te ich niechlujności skumulują i coś w rowerze pierdyknie na serio to ci powiedzą "gwarancja tego nie obejmuje" lub "niewłaściwy sposób użytkowania"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.