Skocz do zawartości

[Piasta tylnia] Dziwne syczenie - Nowy rower

Pompa17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem laikiem :icon_lol:

W piątek dostarczono mi nowy rower Schwinn Mesa GS. W trakcie jazdy gdy pedałuje lub nie to słysze takie rytmiczne syczenie. Nie jestem w 100% pewien czy to z piasty ale ona mi najbardziej do tego pasuje. Co to może być? Dodam też że zrobiłem rowerem już 30 km i dopiero po 10 km było już to nawet głośno słychać. Dzwięk dochodzi tak jakby spod kasety. Co zrobić?

Prosze o pomoc :(

Napisano

Tak opony mi też "syczą" ale dlatego że nie są na asfalt.

A to brzmi tak jakby łożyska pracowały bez smaru czy jakoś ocierały... Tylko czy to możliwe w nowym rowerze? I jeszcze jedno pytanie. Czy kaseta powinna falować? <_<

Napisano

No to dobrze bo takie lekkie mam :icon_mrgreen:

Tylko ciekawi mnie co to tak mi "syczy". Mój ojciec mówi że to nic takiego i jestem przewraźliwony na punkcie mojego roweru <_< Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to słucham?

A jak nie to pojade do serwisu niech mi zrobią przegląd i gwarancje podbiją.

Pozdrawiam

Napisano

Żadne falowanie nie jest normalne, ani mocne ani lekkie. Świadczy o kiepskiej jakości piasty.

Co do syczenia - to może być 100 różnych rzeczy, jedyne co możesz zrobić to ewentualnie nagrać film i wrzucić go do wglądu.

Napisano

Tylko będzie ciężko z tym :whistling: Bo dopiero w trakcie nacisku, obciążenia ciałem to słuchać... Podczas gdy w miejscu kręce kołem to nie słuchać tego. Ale film falującej kasety moge nagrać.

Napisano

Oddaj go czym prędzej na przegląd techniczny zanim powiedzą, że "to z winy niewłaściwego użytkowania".

Ani falowanie kasety, ani szum z piasty nie jest normalnym zjawiskiem!

Napisano

W niskich modelach piast często zdarza się że kaseta faluje, co w minimalnym zakresie jest zjawiskiem całkiem normalnym, ja po zastanowieniu się dochodzę do wniosku że może po prostu masz zajechane kulki bądź krzywą oś.

Napisano

Za######iście <_< Kupując go w activsport przeczytałem że serwisują go też w salonie krossa. Bo sklep schwinna chyba u nas nie istnieje... Pojade, powiem i poczekam. Jeszcze jedno pytanie. Gdzie jest numer seryjny ramy?

Napisano

A dziękuje :rolleyes: Przejechałem się jeszcze z 2 km do sklepu i z powrotem... Zauważyłem że słuchać to dopiero po kilkuset metrach i że teraz się zmienił dzwięk. Teraz nie jest ciągle tylko pół obrotu koła nie ma a pół jest i tak w kółko. Do serwisu pojade dopiero gdzieś za tydzień :down:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zrobiłem przegląd. Powiedzieli mi że kaseta powinna falować ponieważ lepiej biegi wrzuca <_<

Dokręcili coś i już tego nie słychać a jak coś to jeszcze napisze. Dziękuje.

Napisano

Zrobiłem przegląd. Powiedzieli mi że kaseta powinna falować ponieważ lepiej biegi wrzuca <_<

Dokręcili coś i już tego nie słychać a jak coś to jeszcze napisze. Dziękuje.

No i kolejny dowód żeby baranów z serwisów omijac szerokim łukiem. Pomieszało im się chyba z profilami na poszczególnych zębatkach, skoro "pomaga zmienić bieg" zapostuluj u nich aby ciężkim młotem jeszce bardziej wygieli kasetę lub bębenek, biegi będa wchodzić wręcz same! Będzie automat :icon_mrgreen:

Powierzaj rower komuś do kogo masz zaufanie albo naucz się sam - Pamiętaj że nikt nie s######i ci bicykla bardziej niż badziewiarze z serwisu, zwłaszcza gwarancyjnego :icon_lol:

Oni nie likwidują zadnych drobnych niedomagań tylko odpychają problem, twierdząc że wszystko jest w porządku. A jak się te ich niechlujności skumulują i coś w rowerze pierdyknie na serio to ci powiedzą "gwarancja tego nie obejmuje" lub "niewłaściwy sposób użytkowania"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...