Skocz do zawartości

[rower zmiany] co zmienic na lepsze ?

AdrianRox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Posiadam swój rower, którym latam delikatnie i chciałbym go trochę wzmocnić tak, aby był bez zarzuty wytrzymały i nie wzbudzał obaw przed wizyta u dentysty :) Wydaje mi się, że do wymiany mam piastę przód amor przedni i obręcze. Sugerujecie coś jeszcze ? Prosiłbym o uzasadnienia. Wszystko co do niego wkładałem było nowe na chwile obecna jestem zadowolony, ale chce mieć pewność i większe możliwości. Dodam że na masie mi nie zależy, ponieważ jak będę miał taka potrzebę zbuduje całkiem nowy rower w przyszłości :)

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam (jestem laikiem) :-)

Rama: Bop Iguana

Widelec: Spinner Eagle 130 mm

Kierownica: NS Terra 730 mm

Mostek: Truvativ Hussefelt

Gripy: Dartmoor Race 2011

Stery: Cane Creek - maszynowe

Korby: Hussefelt Howitzer

suport: Howitzer Team DH

Łańcuch: Zwykły :)

Pedały: Octane One Static 2011

Napinacz: Bop MT-94

Przerzutki: Shimano SLX RD-M662

Manetki: Shimano Deore

Kaseta: Shimano Sora

Koło przód:

Obręcz: Zwykłe pseudo wzmacniane :)

Szprychy: Zwykłe :)

Piasta: Novatec NT-D361 SB - maszynowe

Opona: Maxxis High Roller 2.35 42a SuperTracky

Dętka: Maxxis Downhill

Koło tył:

Obręcz: Zwykłe pseudo wzmacniane :)

Szprychy: Zwykłe :)

Piasta: Novatec D-142 - maszynowe

Opona: Maxxis High Roller 2.50 70a

Dętka: Maxxis Downhill

Hamulec przód, klamka: Komplet Freezer 10" 203 mm - Klamka Trekto Alu

Hamulec tył, klamka: Komplet Freezer 10" 203 mm - Klamka Trekto Alu

Sory za jakość fot robione kom. :-)

20110522130521.jpg

20110522130448.jpg

Napisano

do wymiany jest to co mówisz:

najpierw amor - bo nie wygląda na jakiegoś mocarza ;) nie wiem ile masz kaski. jak wiecej to jakiś pike, dj, jak mniej to rst space, a nawet duro będzie nawet solidnijesze od tego ;)

jeśli kupisz go ze sztywną osią to będziesz musiał wymienić piaste, jeśli nie to nie ma potrzeby wymiany - no chyba ze sie psuje ;)

no i potem obręcze. jak tańsze to jakieś dm24, droższe to coś z sunrimsów może, albo dartmoor też ma wporzo obręcze ;)

swoją drogą - wizualnie bardzo ładny rower ;)

Napisano

Dziękuję dbam o Niego tak bardzo, że dziewczyna jest zazdrosna :E

Co do amora właśnie nie wiem co kupić. Jaka piastę wsadzić z przodu i jaki amor ? Wiadome, że 20mm :) Mam okazje kupić na miejscu uzywany Suntour DURO FR20 150 mm za 300 PLN. Co myślicie ?

Reszta fantów jest dobra ? Nie stracę na tym rowerze zębów ? :) Pytam dlatego, że chciałbym wyskoczyć już na jakaś trasę w Rzeszowie chociażby i nie wiem czy ten rower da rade na początkowe trasy i lekkie hopy :) Oczywiście po wymianie obręczy oraz piasty z amorem :P

Zapomniałem dodać iż posiadam niezbędne dodatkowe wyposażenie :) (661 Evo Wave i 661 Comp S')

fullxb.jpg

p1000659s.jpg

Napisano

No 1kg raczej powyżej 'średnio' odczujesz, tym bardziej że jesteś drobny ;).Zmieniłbym łańcuch. I do tego dokupił nowe obręcze troszkę lepsze niż ,,Zwykłe pseudo wzmacniane'' ;).

Edit :

Jaką kwotą dysponujesz w obecnej chwili?.

Napisano

Bez ograniczeń ale w granicach rozsądku do tego roweru :P

Jeśli chodzi o piastę na Q20 i widelec to nie mam zielonego pojęcia :)

PS jestem drobny ale mam silne bardzo nogi wiec lajtowo :)

Jeszcze jakby ktoś mógł powiedziecie ile ten sprzęt jest warty bo jestem ciekawy :)

Napisano

Jeszcze jakby ktoś mógł powiedziecie ile ten sprzęt jest warty bo jestem ciekawy :)

Jakies 900-1000pln jak dostaniesz to dobrze. Nie ma za bardzo kokosów. Duro jak w dobrym stanie to sie oplaca, co do kół to na twoim miejscu kupiłbym cale kolo na allegro, wyjdzie taniej i lepiej, kola sa bardzo malo chodliwe, za dobra kaske kupisz cos fajnego, bo i tak masz szprychy do wymiany. Z tyłem zrobiłbym to samo, ten novatec nie jest jakis szałowy, nie mowie ze jest zly ale sprzedalbys to co masz i troche dolozyc, masz sprzet jak sie patrzy.

Ps: najbardziej wartosc roweru obniza rama, potem amortyzator, co dziala w twoim przypadku na duza niekorzyść.

Napisano

Co do ramy nie ma chyba dużo lepszych ram w stosunku jakość do ceny ?

Właśnie nie wiem co zrobić, ile muszę mieć waluty żeby to było zapięte na cacy do czasu wakacji ?

Co do kół zapodaj coś ciekawego na tył i na przód :)

Napisano

W czym Help?

Nie nabijaj postów. Czytaj.

Ja wolalbym poczciwego street fightera albo dragstara, ktore znalazly by sie w twoim budzecie.

Otóż tak, zakladajac ze bedziesz zmienial amortyzator proponuje http://allegro.pl/przednie-kolo-wtb-speed-disc-dh-qr-20-formula-dt-i1625624047.html troche wyzszopółkowe, lekkie, tyle ze nie mam pojecia jaki masz budzet, jak nie masz kasy to i takie ci styknie, tu nie mam przekonania do piasty http://allegro.pl/kolo-przod-26-qr20-lekkie-i1636590079.html. Na tył na razie nie widze nic sensownego, moze z biegiem czasu pojawi sie cos ciekawego.

Napisano

Piasta tył 12x150 nie podejdzie do tej ramki.

Ale jeśli amor ma przyjść w okolicach 150 to ramka od razu też Bop to nie szczyt wytrzymałości a najniższy szczebel w drabinie tego sportu.

Drag wytrzyma na pewno więcej po konstrukcja choć nie wszytskim się podoba to przez wiele lat sprawdzona. Owszem pęka jak każda ale miałbym do niej większe zaufanie niż do Bopa.

Napisano

Bierz cały rower a nie jakieś tam koła ;), jaki masz w końcu budżet na kuŁka.?

Majac 600ziko na same kółka ogladalbym sie za inna rama :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...