tomke1 Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jako że w temacie gdzie pytałem o opinie i doświadczenia z FSA SL-K nikt nie odpowiedział to zadam pytanie inaczej ? Chcę zmienić rurki podstawowe z Bontragera w moim Garym na coś lżejszego ale nie totalnie wycieniowanego. Waże 78 i jeżdzą XC plus parę razy do roku szlaki beskidzkie. Do wyboru po odsianiu zwłaszcza ze względu na mocowanie siodełka (mam rurki Ti316 owalne) pozostały na placu boju : Ritchey WCS aluminiowy (mostek, sztyca, gięta kierownica, ew. prosta plus rogi) Ritchey Pro karbonowy (mostek, sztyca, gięta kierownica) FSA SL-K karbonowe (mostek, sztyca, gieta kierownica) Syntace aluminiowe (sztyca P6, kiera gięta Vector, mostek Force 139) Proszę uwagi i ewentualnie inne propozycje. Zakładając zakup w granicach 1tyś przy czym w tym tysiącu się jeszcze musi znaleźć nowa obejma sztycy (dla karbonu odpowiednia), nowe gripy, klucz dynamometryczny i pasta do montażu karbonu to zostaje na same rurki około 700 do podziału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Koniecznie chcesz miec wszystko z jednej parafii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Koniecznie chcesz miec wszystko z jednej parafii? Hehe, no niestety tak, a to i tak tylko te trzy elementy, reszta drobnostek już nie będzie z tej samej parafii No chyba żebyście mnie przekonali to jakiegoś pomieszanego zestawu. Czyli sztyca inna, a mostek i kierownica tej samej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomirot Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Stawiał bym na Syntace (mostek i kiera), ale ze sztycą Thompson Elite. Tylko nie jestem przekonany, czy zamkniesz się w budżecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Stawiał bym na Syntace (mostek i kiera), ale ze sztycą Thompson Elite. Tylko nie jestem przekonany, czy zamkniesz się w budżecie. No właśnie, jak napisałem wcześniej o możliwej innej sztycy to o takim samym zestwieniu pomyślałem jak proponujesz. Zwłaszcza że Syntace i Thomson mają to do siebie że nie mają kolorowego malowania, które nie dość że się zdziera (Ritchey) to w sumie w pełni do mojego czarno białego Garego nie do końca by pasowało (chociaż to kwestia gustu i pewnie bym się czy do Ritchey'a czy do FSA przyzwyczaił). Obecnie mam podstawowe komponenty Bontragera które są czarne z delikatnymi białymi napisami, i rzeczywiście Syntace jest bliski temu. A tak na szybko policzone (bike24.net) Thomson Elite SB (70E - 289gram), Syntace Force 149 (62E - 143gram), Syntace Vector LowRizer 760mm do skrócenia (75E - 309gram) Co daje ponad 200E czyli jakieś 800PLN za 741 gram a to co mam teraz (mowa tylko o trzech elementach) waży 865 gram. Niby części dobre ale nie lekkie, i nie wiem zbytnio czy się opłaca przy takim zestawie nie potrzebuję pasty do karbonu i klucza dynamometrzycznego (więc te 800 jest ok) Dla porównania zestaw Ritchey WCS alu (waga/cena - 600g/550PLN) Ritchey Pro carbon (594g/700PLN) FSA SL-K (597g/660PLN) Najtaniej wychodzi oczywiście aluminium Ritchey WCS, Ritchey Pro Carbon i FSA SL-K jako że mają domieszany carbon to są droższe, a waga podobna. No i najważniejsze zyskuję prawie 300 gram, a odliczając jeszcze rogi które też odpadają to ponad 400gram. I co wy na to ? proszę o pomoc, bo się z tym męczę i nie potrafię się zdecydować. Aha wiem że Syntace ma lżejsze części, tylko że dużo droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Doradzi ktoś czy warto się pchać w ten mieszany zestaw Syntace/Thomson przy takim stosunku wagi do ceny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.