Skocz do zawartości

[korba + Suport] Problem Z Długością

storm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, w rowerze zmieniłem całkowicie napęd, z wielotryby nakrecanego, na piaste bebenkowa, kaseta lx 9 rzedow, mam wielki problem z dobraniem dlugosci suportu, bo fabrycznyna długość suportu wynosiła 122.5 mm. Korbę wymieniam na truvativ five d. nie wiem, czy zmiana napędu nie zmieniła mi linii łańcucha (jeśli tak to jaką długość suportu wybrać). Słyszałem o dwóch rodzajach kwadratów - JIS oraz ISO, jaki do truvativa ? Z góry dzięki za pomoc..

Właśnie wpadłem na pewną teorię, z góry prosiłbym, abe ktoś rozpatrzył jej (nie)słuszność. Jak wiemy w wersji 7 rzędowa kaseta jest mniej szeroka niż 9 rzędowa, linia łańcucha przesuwa się pare mm w stronę osi roweru, z czego wywnioskowałem, że można by skrócić długość suportu do około 118 - 116 mm ? True, or false ?

co do ost pytania to bardzo roznie z tym bywa np kiedys zmienialem tylko sama korbe w rowerku z niejakiej Ventura na Sachsa i musialem miec inna dlugosc osi pomimo tego ze pozostale parametry pozostaly takie same...

o roznych rodzajach kwadratow nie slyszalem-najprosciej kupic suport truvativa oczywiscie...dlugosc osi suportu dobiera sie w zaleznosci od ramy i modelu korby co do ilosci zebatek z tylu jest to chyba bez wiekszego znaceznia...(nigdy mnie o nia nie pytano)

Gość Gość

Taką wersję też słyszałem, jeśli ktoś wie, to w jaki sposób dopasować suport do korby (na co patrzeć) To prosiłbym o wypowiedzenie się.

Wpadłen na pewną jedy(lub nie) słuszną :P wkładamy sobie (najlepiej fabryczny suport i fabryczna korba bo tak układ raczej powinien być ok) suport do korby i patrzymy nią z boku :>. Nie bez celu tak na nią patrzymy, bo musimy mniej więcej zapamiętać odlęgłość między ostatnią (najmniejszą) zembatką (nie jestem pewien co do pisowni :)) a końcem miski. W przypadku nowej korby i nowego suportu odległość ta powinna być zachowana.

Dla tych, co nie zrozumieli (a jest to dosyć prawdopodobnym) podaję link chyba dość dobrze obrazujący wszystko ---> LINK - chodzi o odległość pomiędzy żółtą a czerwoną linią.

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team

Przy okazji i ja zadam pytanie. Za czas jakiś będę wymieniał korbę a co za tym idzie również suport. Jaka będzie odpowiednia długość do korby Deore 510 i ramy Matts Sport? Obecnie mam korbę Suntour i suport 122mm.

• 2 miesiące temu...

Jaką długość suportu do korby alivio mc20 i ramy LF maxx pro ? Długośc mufy to 68mm. Teraz mam suport 122, i jest na mase za długi, bo przerzutka nie jest wstanie nawet wrzucić łańcucha na blat...

Ja mam ta sama rame i kupujac korbe Alivio 2005 kierowalem sie specyfikacja shimano ktora mowi ze powinien byc suport 113mm. Jednak przy tej dlugosci moge zapomniec o lini lancucha wiec pozyczylem na probe ze sklepu suport 110 mm i jaki efekt........kicha.....linii lancucha nadal nie mam dobrej a ramie korby zblizylo sie do ramy na odleglosc 4mm. Po krotkim uzytkowaniu i dokreceniu korby byloby jeszcze gorzej. Wkoncu doszedlem do wniosku ze musze kupic inna korbe. Wybor padl na Suntour PFF (nie mialem innego wyboru ze wzgledu ne pewien rozmiar). na razie czekam na paczke z korba.

Moze ktos wie w czym tkwi problem ?

'linia łańcucha' ? to jest zapewne że na jakimś przełożeniu, łańcuch powinien być w linii prostej, tak ? Jak to sprawdzić ? mam suport 113 i jest w miare okej, chodź na blacie z przodu, a z tyłu na 7.8 coś skwierczy w łańcuchu... nie wiem czemu :blink: Początkowo miałem suport 110, ale przy mocniejszym pedałowaniu ramię korby zaczepiało o ramę ...

PS: bigi45, zapraszam do Leader Fox Team'u

pozdro

Jak chcesz sprawdzic linie lancucha to wrzuc z przodu na srodkowa tarcze i tak samo z tylu. No chyba ze masz 8 przelozen wtedy bedzie maly problem :-D. Przy takim ustawieniu przerzutek lancuch powinien lezec rownolegle do osi wzdluznej ramy.

PS: dzieki za zaproszenie......pomysle nad tym jak wkoncu skoncze ten rower.

Dzisiaj dostalem ta korbe suntoura....ale tragedia, blacha cieniutka jak stringi mojej dziewczyny ;) Mysle ze z suportem 107 bedzie to gralo przyzwoicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...