Skocz do zawartości

[Rama] Pęknięcie w zacisku sztycy w ramie cr-mo

prezi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okazało się, że rama mi pęka pod zaciskiem sztycy. Rama to GT Tequesta Cr-Mo.

Planuję wymienić ramę na inną ale mogę sobie na to pozwolić dopiero w zimie.

Jestem z Poznania. Czy możecie wskazać mi gdzie i jak można to prowizorycznie

naprawić? Zorientowałem się przypadkiem -- mimo mocnego zamknięcia

sztycy siodło mi się lekko przekrzywia w trakcie jazdy.

zdjecie.JPG

Napisano

Chyba najlepszym wyjsciem bedzie zespawanie tego elementru i do srodka wklejenie/zespawanie rurki,w ktora by wchodzila sztyca, jednak bez tej rurki tez powinno trzymac, jak zrobi sie to umiejetnie.

Napisano

Jeśli zacisk sztycy można zdemontować to najlepiej by byłodopasować kawałek rurki nasunąć na pęknięte miejsce i zespawać po czym przeciąćja tak żeby można było zacisnać sztycę

Napisano

Nie ma jak tego porządnie zrobić. Na pewno koszt naprawy przekroczy koszt używanej ramy upolowanej na allegro.

Spawanie czegoś takiego to wyższa szkoła jazdy. A każde spawanie osłabia konstrukcję, tu już jest ładny karb, więc...

Zacisk jest stały, pierwsza rzecz to pozbycie się go szlifierką na równo i założenie obejmy, zmieniłaby rozkład naprężeń - ona jest częściowo odpowiedzialna za to pęknięcie.

Tylko kwestia czasu, kiedy to pęknie do końca. Robienie na to mufy i nawet jej spawanie też się nie sprawdzi a poza tym to kolejne koszty. Ta rama jest już do hall of fame a nie do wyczynu. Rekreacyjne jeżdżenie może by taka naprawa wytrzymała ale nic więcej.

Napisano

Ale jaja. Myslalem, ze pekaja tylko aluminiowe, chyba ze zardzewiala... Mi pekla alu w podobnym miejscu, dalem do pierwszego-lepszego spawacza i bylo ok, do czasu az mi rower ukradli.

Napisano

Nie ma jak tego porządnie zrobić. Na pewno koszt naprawy przekroczy koszt używanej ramy upolowanej na allegro.

Spawanie czegoś takiego to wyższa szkoła jazdy.

To nie aluminium tylko STAL spawa się bez problemu niejednokrotnie spoina będzie mocniejsza niż materiał spawany. Więc bez obaw :icon_exclaim:

Miejsce w którym puściło było najsłabsze, podejrzewam, że sztyca była wysunięta ponad miarę spawałem ramy stalowe i przy kominku i przy suporcie wspawywałem gwinty pod pivoty w tylne widełki.

BEZ OBAW

Ale jaja. Myslalem, ze pekaja tylko aluminiowe, chyba ze zardzewiala... Mi pekla alu w podobnym miejscu, dalem do pierwszego-lepszego spawacza i bylo ok, do czasu az mi rower ukradli.

Alu też się da pospawać TIG`iem przez jakiś czas używałem taka ramkę tylny wahacz mi puścił na pospawanej roczek śmigałem

:whistling: obecnie ujeżdża ktoś inny

Spawanie Alu to juz nie jest takie HALO jak kiedyś -Spowszedniało nalezy pamietać o paru zasadach o wygrzaniu materiału i potem o odpuszczeniu. Nio i nie zawsze PO będzie dobrze są miejsca gdzie spaw będzie ryzykowny np przy główce

Widzę, że jesteś z Poznania. Jak znalazłeś "pierwszego-lepszego spawacza"

Chuba nie ma obecnie z tym większego problemu :teehee:

Napisano

Chuba nie ma obecnie z tym większego problemu :teehee:

Nie ma ;) Już zespawane. Teraz pomaluję to jakimś hamerajtem

i się jakoś przekulam się do zimy. Kupię sobie avalanche 3.0 albo corrateca bow fun :)

post-131096-0-32205500-1306180584_thumb.jpg

Napisano

(...)

Nie no, suuper... Oczywiście zależy co i gdzie i od umiejętności oraz sprzętu spawacza ale z tą większą wytrzymałościa to już przegiąłeś...

Szanuję Twoje doświadczenie i całą resztę ale nie wszystko i nie wszędzie da się zrobić. Ja bym na taki komin gwarancji w WYCZYNIE nie dał. Jak ktoś jeździ spacerowo to co innego ale taki przypadek tu nie zachodzi.

Nie ma ;) Już zespawane. Teraz pomaluję to jakimś hamerajtem

i się jakoś przekulam się do zimy. Kupię sobie avalanche 3.0 albo corrateca bow fun :)

Bogowie, to jest ohydne...

No ale powodzenia i czekamy na relację jak się będzie sprawowało, źle Ci nie życzę.

Aha, zetnij te uszy od zacisku na równo i załóż obejmę, przeżyje trochę dłużej. Poważnie.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...