ramir Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Witam - interesują mnie opinie na temat działania obu amortyzatorów - nie chodzi mi o poszczególne wersje - tylko o to czego można się spodziewać przesiadając się z REBY powiedzmy SL na SIDa Race (RTL). Oczywiście chodzi mi o porówanie działania amorków z goleniami o średnicy 32 (nie słynnego SIDa "anorektyka"). Czy ktoś z Was używał obu amorków i wyczuł różnice w działaniu - jeśli tak - na czym one polegały??? Zasadnicza różnica w budowie obu typów dotyczy, jeśli się nie mylę, "objętości" komór (lub komory) powietrznej - SID ma chyba mniejszą? Na co konkretnie się to przekłada; komfort jazdy i coś jeszcze?
ramir Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 Ponawiam pytanie bo już jeden amor przeszedł mi koło nosa i zastanawiam się nad tym co pozostał Może ktoś choć jeździł na sidzie lub rebie kolegi i ma porównanie
Sonix Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Ja posiadam rebę kolega ma sida ale nie trl i jesli mam być szczery to jakiejś różnicy nie zauważyłem a miałem sida ustawianego pod siebie bo bawiliśmy się komorami ciśnień. Różnica jest oczywiście w wadze, ale nie wiem czy na tym Ci aż tak zależy.
ramir Napisano 26 Maja 2011 Autor Napisano 26 Maja 2011 Hehehe... trafiasz w sedno Kolego. Zastanawiam się właśnie, czy warto dla tych 100-150 gram bawić się w zmianę. Oczywiście - waga - ważna rzecz, ale byłem po prostu ciekaw, czy poczuję jakąś różnicę w pracy.
sivydym Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 170 gr dokladnie Róznica wagi kosztowała mnie 200 pln wiec oplacało się raczej. Sid jedyne co zauważyłem ciszej pracuje i lekko na innych ciśnieniach - łatwiej go ustawić na "sztywno" na mały sag i wtedy pracuje bardzo dobrze ( i raczej do takiego małego sagu jest przeznaczony ). Sumując - jak nieduzo kosztuje wymiana - wymieniać, duzo - nie wymieniać, a wartości dużo/mało przyjąc wg własnego uznania
Sonix Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 170 gr dokladnie To też zależy od danej sztuki. Bo różnice czasami są dosyć spore miedzy tymi samymi amortyzatorami. czy warto dla tych 100-150 gram bawić się w zmianę. Jeśli by to zależało ode mnie to bym nie wymieniał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.