Skocz do zawartości

[Porównanie działania]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam - interesują mnie opinie na temat działania obu amortyzatorów - nie chodzi mi o poszczególne wersje - tylko o to czego można się spodziewać przesiadając się z REBY powiedzmy SL na SIDa Race (RTL). Oczywiście chodzi mi o porówanie działania amorków z goleniami o średnicy 32 (nie słynnego SIDa "anorektyka"). Czy ktoś z Was używał obu amorków i wyczuł różnice w działaniu - jeśli tak - na czym one polegały???

Zasadnicza różnica w budowie obu typów dotyczy, jeśli się nie mylę, "objętości" komór (lub komory) powietrznej - SID ma chyba mniejszą? Na co konkretnie się to przekłada; komfort jazdy i coś jeszcze?

Napisano

Ponawiam pytanie bo już jeden amor przeszedł mi koło nosa i zastanawiam się nad tym co pozostał :icon_wink:

Może ktoś choć jeździł na sidzie lub rebie kolegi i ma porównanie :thumbsup:

Napisano

Ja posiadam rebę kolega ma sida ale nie trl i jesli mam być szczery to jakiejś różnicy nie zauważyłem a miałem sida ustawianego pod siebie bo bawiliśmy się komorami ciśnień. Różnica jest oczywiście w wadze, ale nie wiem czy na tym Ci aż tak zależy.

Napisano

Hehehe... trafiasz w sedno Kolego. Zastanawiam się właśnie, czy warto dla tych 100-150 gram bawić się w zmianę. Oczywiście - waga - ważna rzecz, ale byłem po prostu ciekaw, czy poczuję jakąś różnicę w pracy.

Napisano

170 gr dokladnie :) Róznica wagi kosztowała mnie 200 pln wiec oplacało się raczej. Sid jedyne co zauważyłem ciszej pracuje i lekko na innych ciśnieniach - łatwiej go ustawić na "sztywno" na mały sag i wtedy pracuje bardzo dobrze ( i raczej do takiego małego sagu jest przeznaczony ). Sumując - jak nieduzo kosztuje wymiana - wymieniać, duzo - nie wymieniać, a wartości dużo/mało przyjąc wg własnego uznania :)

Napisano

170 gr dokladnie

To też zależy od danej sztuki. Bo różnice czasami są dosyć spore miedzy tymi samymi amortyzatorami.

czy warto dla tych 100-150 gram bawić się w zmianę.

Jeśli by to zależało ode mnie to bym nie wymieniał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...