Skocz do zawartości

[korba] Deore XT FC-M770 i FC-M771

djdan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam taki problem. Posiadam ramę MTB TREK 8-series i chciałbym ubrać ją w korbę Deore XT. Bardziej odpowiada mi model M771 gdyż ma większe blaty, jednak pojawiła się niepewność, czy ma DOKŁADNIE taką samą budowę jak M770, a różnią się tylko wielkościami blatów?? I czy ten największy blat obsłuży mi przerzutka przód Deore XT FD-M771 Down-Swing??

Jak ktoś miał styczność z tymi korbami na żywo to proszę się wypowiedzieć.

Z góry dzięki. :)

Napisano

Ale ja wolę mieć te 4 zęby więcej. A poza tym, to ta rama 7xxx to przecież jest szosowa. A ja chce mieć rower MTB, tylko przełożenia takie troszkę większe. To będzie pasować ta korba czy nie? No i czy przerzutka będzie sprawnie działać?

Napisano

Ja nie jeżdżę po korzeniach, tylko po ścieżkach żwirowych, leśnych (bez korzeni, wystających skał itp) itp. Więc nie ma prawa, żebym zachycił korbą o "podłogę". No a co do ramy 7xxx to się pomyliłem, więc sorki. Chodziło mi tylko o odpowiedź na pytanie: Czy będzie ta korba XT m771 pasować do mojej ramy (chodziło mi tutaj głównie o suport). A nie jakieś inne wypowiedzi. Wiem, że oryginalnie jest w mojej ramie m770, ale mnie pod względem zębatek bardziej odpowiada m771- lubię jeździć szybciej

Napisano

Hmmm, chyba chce kolega troche przekombinować. Po co wydawać 600 zł na korbe, jak mozna o wiele niższym kosztem zmienić SAME zębatki? Z tego co wyczytałem w ostatnim poście, masz już korbe XT. Wystarczy kupić zębatki z mocowaniem 104/64mm o rozmiarach jakie ci odpowiadają, zamontować i będzie dobrze. Poszukaj na Allegro.

Ale mimo nabywanie takiego roweru do jazdy trekkingowej, to czysta głupota. Ten rower z blatem 48 będzie wyglądał po prostu kretyńsko. Już lepiej sprzedaj ten rower, i kup sobie jakiś trekkingowy. O wiele lepiej na tym wyjdziesz.

Napisano

Kretyńsko to (z całym szacunkiem) ale WY odpowiadacie na moje pytanie. W sumie od Was NIC konkretnego się nie dowiedziałem- same słowa krytyki, a mi się tak podoba i TAK ZROBIĘ (głownie oczywiście ze względów finansowych, gdyż tą korbę Deore XT kupuję FUNKIEL NOWĄ za 400zł). Mocowanie w niej blatów jest standardowe, także kiedy ulegnie zużyciu a przełożenia nie będą mi odpowiadać, to zmienię na te mniejsze. Póki co, zamieszczę trochę informacji technicznych, bo być może ktoś będzie miał podobny problem/niejasności:

- mocowanie blatów w tej korbie nie różni się niczym od tej w FC-M770

- odstępy między blatami są takie same jak w M770

- suport jest ten sam, co w M770

- odległość od ramy jest ta sama co w M770

- średnica największego blatu w M771 ma 19cm i kilka mm, nie wiem ile ma w M770 ale myślę, że jakieś 17,5cm, co powoduje to, że mój rower będzie miał prześwit mniejszy zaledwie o 1cm i kilka mm, co w moim wypadku w zupełności mi nie przeszkadza. :icon_cool:

Napisano

Kupić możesz skoro nówka sztuka za 400 zł. Tylko prawie pewne jest, że będzie Ci za ciężko. Zaczniesz szukać nowych zębatek i wydasz w końcu tyle ile kosztuje nowa w sklepie. Zębatki do XT tanie nie są.

Napisano

No ale przecież ta korba ma 3 blaty, a nie jeden...:o

I przecież na najmniejszym blacie z przodu a największym z tyłu można jechać "do dachu" czyli pod takie wzniesienie, że prędzej koło przednie odrywa się od ziemi niż jest ciężko.... :icon_mrgreen:

Obiecuję, że po 1 przejażdżce podzielę się odczuciami..:)

pzdr for all!..

Napisano

Wiesz, to czy się koło odrywa to zależy jak mocno wysuniesz się ciałem do przodu. Po drugie miękkie przełożenie nie służy tylko do jazdy po wzniesieniach, ale również po płaskim, bardzo trudnym terenie. Problem polega tylko na tym, że o ile z najmniejszej zebatki będziesz korzystał, tak już największej raz na miesiąc. 48 zębów w takim rowerze to po prostu za dużo. No chyba, że masz nogi jak Robocop ;)

Napisano

Witam!

Mam taki problem. Posiadam ramę MTB TREK 8-series i chciałbym ubrać ją w korbę Deore XT. Bardziej odpowiada mi model M771 gdyż ma większe blaty, jednak pojawiła się niepewność, czy ma DOKŁADNIE taką samą budowę jak M770, a różnią się tylko wielkościami blatów?? I czy ten największy blat obsłuży mi przerzutka przód Deore XT FD-M771 Down-Swing??

Jak ktoś miał styczność z tymi korbami na żywo to proszę się wypowiedzieć.

Z góry dzięki. :)

1. Ma DOKŁADNIE taką samą budowę.

2. Przerzutka POWINNA obsłużyć. Nie jest ona co prawda stworzona do blatów 48, ale POWINNA dać radę.

3. Nie wiadomo czy się zmieści w ramie (jak to już wcześniej ktoś napisał).

Pare postów wyżej piszesz "zrobie tak jak mi się podoba" - to że tak się zapytam - na cholere zakładasz temat, skoro i tak zrobisz jak ci się podoba?

Napisano

Wystarczyła taka odpowiedź jaką napisał berkas97. Ale oczywiście spece z forum nie mogą napisać odpowiedzi jak człowiek, tylko piszą "o dupie Maryny" :stupid: . O czymś co mnie nie interesuje. Wiadomo, że gdybym miał kupować Deore XT w sklepie za 600zł to bym pewnie wziął tą FC-M770, ale trafiła mi się okazja, więc wziąłem FC-M771. Pytałem tylko dla formalności, czy te 2 korby różnią się tylko zębatkami.

pzdr- djdan

PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE TEMATU!!!

Napisano

No szukam taniej korby Deore XT już od zimy. Trafiła się taka z dużymi blatami więc skoro będzie mi pasować do ramy, to postanowiłem ją kupić w dość okazyjnej cenie..;)

napisałem "mi się tak podoba i TAK ZROBIĘ" gdy już wiedziałem że będzie ten wynalazek pasować...:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...