Fifrak Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Witam, co wybralibyście do wyczynowego MTB? Ja myślę, że sram jest dobry, ale nie jestem do końca pewien. Co Wy sądzicie? Dodam, że mam manetkę sram X9, ale to nie ma znaczenia?
marky5 Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Jeśli masz manetkę Sram X9,to tylko takaż przerzutka wchodzi w grę gdyż te grupy Sram i Shimano nie są ze sobą kompatybilne.
bobiik Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Dodam, że mam manetkę sram X9, ale to nie ma znaczenia? Ma ogromne znaczenie. Nie będzie prawidłowo działać. CYTAT; W systemie SRAM ESP długość ciągnionej linki przez manetkę odpowiada odległości, o jaką przesuwa się wózek tylnej przerzutki. Według producenta przełożenie 1:1 pozwala na lepszą pracę przerzutki w ekstremalnych warunkach (błoto). Na plus Srama należy zaliczyć to, że swoje manetki produkuje w wersji do przerzutek Shimano, ale jest to być może efektem przejęcia kilka lat temu innego producenta napędów-Sachsa, który wykorzystywał tę samą zasadę działania, co właśnie Shimano. Shimano stosuje przełożenia 1:2 tzn., że długość linki, jaką ciągnie manetka jest o połowę krótsza od odległości, o jaką przesuwa się ramię przerzutki. Niestety Shimano nie produkuje komponentów zgodnych z systemem ESP, tak więc decydując się na przerzutkę Srama jednocześnie musimy używać manetek pochodzących właśnie od Srama.
bubu123 Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Witam, co wybralibyście do wyczynowego MTB? Ja myślę, że sram jest dobry, ale nie jestem do końca pewien. Co Wy sądzicie? Dodam, że mam manetkę sram X9, ale to nie ma znaczenia? Jak napisali przedmowcy, manetka sram nie bedzie kompatybilna z shimano. Gdybys bral pod uwage wymiane manetek to polecalbym shimano xt (shadow) - mniejsze opory i zuzycie komponentow (napinacz, zebatki, itp). SRAM szyciej sie zuzywa...
szkoder Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 3 miesiące temu miałem podobny dylemat-cały czas jeździłem na Shimano i przy zamianie napędu zdecydowałem się na SRAMa X.9 i manetki GRIPY X.0.. przejeździłem na nich już ponad 700 km i jestem MEGA zadowolony... ogólnie jak tak sobie pomyśle to już niewiele taili mi zostało w rowerze z logo Shimano...i jakoś nie narzekam na to:D
psawicki Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Ja bym z X9 uważał. Kupiłem nową, długi wózek model 2010 i nie działa prawidłowo. Będę ją zresztą reklamował. Zamieniłem z powrotem na moją starą X7. X9 z długim wózkiem to nieudany model, mają wady i można o tym przeczytać na różnych forum. Pisze to jako wielki fan przerzutek Srama. Nawet w ostatnim bike-magazin.de napisali że są nieudane. Jak chcesz kupić dobrą to albo model 2009 albo X0.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.