Skocz do zawartości

[Rower] Merida Juliet - porównanie różnych modeli

kasik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie kupuję rower, miał być Kross Level A2,ale po jeździe próbnej na MERIDII JULIET jestem zakochana w tym rowerku.

Już miałam kupować w sklepie stacjonarnym,ale w międzyczasie wyhaczyłam na necie dość niskie ceny rowerków z zeszłego roku i tu moja prośba o porównanie ofert.

1. MERIDA JULIET 20-V 2011- 1399zł

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-juliet-20-v-2011.html?keyword=juliet

2. MERIDA JULIET 20-V 2010 - 1189zl

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-juliet-20-v-2010.html?keyword=juliet

3. MERIDA JULIET 10-V 2011 + gratisy - 1199 zł

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-juliet-10-v-2011.html?keyword=juliet

4. MERIDA JULIET 10-v 2010 - 989zł

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-juliet-10-v-2010.html?keyword=juliet

5. MERIDA JULIET TFS 100-V 2010 - 1375zł

http://www.rowerzysta.pl/2010/rower-gorski-merida-juliet-tfs-100-v-2010.html?keyword=juliet

Rower ma służyć do jazdy rekreacyjne, głównie po leśnych ścieżkach.W pierwotnym założeniu na rower miało wystarczyć 900zł jak widać poprzeczka idzie w górę, jednak nie chciałabym wydać jakiejś kosmicznej sumie na rower na którym będę jeździć 3 razy w tygodniu po 2h.

Napisano

Meride lepiej kupić w stacjonarnym sklepie, a nawiązując do ram to najładniejsza jest pomarańczowa wersja 2011 i później ta niebieska. Modele podane przez Ciebie róznią się tak niewiele że nie ma sensu w tej cenie patrzeć na specyfikacje - kup po prostu najładniejszy i po kłopocie ( byle nie wersję z tarczowymi hamulcami ).

Napisano

a czy to musi byc merida czy ewentualnie inne marki rownież wchodzą w gre

nie upieram się przy meridi, wybór padł na ten rower raczej ze względu na to że przypadkowo miałam okazję się przejechać tym rowerkiem i prowadzi się dobrze,

nie bardzo wiem co innego sensownego mogłabym w tej cenie kupić

kross level a2 podobny chyba osprzęt a dużo tańszy, natomiast rozmiar 17'' za duży, a mniejszych nie ma

a dlaczego meridę lepiej kupić w stacjonarnym sklepie?

No czy ten rower jest wart swojej ceny (ok 1300zł)?

Napisano

Najlepsza jest ta ostatnia Merida MERIDA JULIET TFS 100-V 2010 - 1375zł

ma lepszy osprzęt od pozostałych

mysle ze cena jest akceptowalna, biorąc pod uwagę markę. Na pewno tym rowerem lepiej się będzie Tobie jeździło bo ma damską geometrie. Odpuść tego Krossa ;)

Napisano

Najlepsza bo i cena najwyższa :) Róznia sie naprawdę tak znikomo ( amor jest ten sam ) że wybierz np. ten pasujący kolorystycznie do kasku, ubrania itd - po prostu najładnieszy. To prawie jak wybór samochodu - kolor na 1 miejscu :) Co do zakupu w stacjonarnym sklepie - jest o tym wątek na "oficjalnym" forum meridy, jak wygląda sprawa gwarancji, ewentualnych przegladów czy to zerowego czy kolejnych. Wiele firm ma takie "dziwne" zapisy w karcie gwarancyjnej ale wiekszość osób i tak tego nie czyta :)

Napisano

No i co że jest przeceniona (była wyraźnie za droga), no i co, że nazywa się Merida, to nie znaczy , że koniecznie trzeba ją kupić, nie wiadomo ile upustu może dostać na Kellysa , są też inne rowery.

Napisano

skoro fajnie sie dziewczynie jezdzilo na Meridzie to dlaczego jej nie kupic? Dlaczego polecasz Kellysa za 1400 z gorszym osprzętem? Poza tym co to za założenie że "nie wiadomo ile upustu może dostać" - coś w stylu gdyby babcia miała wąsy to byłby dziadek. Liczy się cena aktualna a nie kwestia czy może ewentualnie sprzedawca będzie miał dobry dzień i da rabat albo kask. Poza tym rowerów z bieżącego rocznika i to na dodatek w sezonie się nie przecenia!

I żeby nie było to nie jestem fanką Meridy, wg mnie kupuję się rower po przymierzeniu, taki który odpowiada kupującemu min. pod względem komfortu!

Pewnie że są inne rowery i można tak wymieniać bez końca! Nie wiem czy znajdzie się coś na alivio w cenie do 1400 oprócz Krossów i Unibików.

Napisano

rowerki fajne, ale już ponad mój budżet

bo przecież do tego co kupię to jeszcze trzeba dokupić stopkę, koszyk na bidon, lampę, może jakiś licznik, to też wyjdzie kupa kasy

no i cały czas mam problem z doborem ramy, gdybym ewentualnie miała tą meridę kupić

jechałam na 18'' niby spoko, ale jednak mam pewne obawy czy aby jednak nie był za duży

przy moim wzroście (162cm) proponują jednak wszędzie 16'', sprzedawca z kolei wciskał mi 18'' nie wiem czy to nie z powodu braku w sklepie 16''

Napisano

Nie wiem czy z powodu braków ale ramy Merida są bardzo krótkie w dodatku mają niski przekrok,więc nie widzę problemu 18" powinna być OK.

Inna sprawa, dlaczego niby chciałaś kupić Krossa Level A2, skoro dla kobiet jest Kross Level A1 Lady (krótsze ramy) i występuje nawet w rozmiarze 15" ;)

Ramę 16" "wszędzie" to mogli by proponować z ram męskich :) , nie wiem w czym masz problem, skoro rama pasuje to inni wiedzą lepiej ???

Napisano

Nie wiem czy z powodu braków ale ramy Merida są bardzo krótkie w dodatku mają niski przekrok,więc nie widzę problemu 18" powinna być OK.

Inna sprawa, dlaczego niby chciałaś kupić Krossa Level A2, skoro dla kobiet jest Kross Level A1 Lady (krótsze ramy) i występuje nawet w rozmiarze 15" ;)

Ramę 16" "wszędzie" to mogli by proponować z ram męskich :) , nie wiem w czym masz problem, skoro rama pasuje to inni wiedzą lepiej ???

to raczej kwestia tego że nie mogłam sprawdzić tej 16''

A co do krosa to miał być model z 2009r level a2 lady (allegro), do wyboru jest na osprzęcie acera za 899 i alivio za 1199zł więc ceny przystępniejsze, ale tu mierzyłam tylko 17'' i to z rocznika oczywiście 2011 i wydawał się za duży, ale z kolei mogłam tylko usiąść bo to był sklep w centrum handlowym i o jeździe próbnej nie było mowy.

Faktycznie trochę się też obawiam zakupu przez net czy przez allegro, co będzie z przeglądami, z gwarancją itp..

Napisano

No tak, widzisz, moja żona ma 162 cm wzrostu i jeździ na rowerze z ramą Accent Parana która przy 17,5" jest sporo dłuższa i ma większy rozstaw kół niż Merida 18", rower jak najbardziej pasuje :)

Napisano

Kross może i ma alivio ale przerzutka to nie wszystko - zamontowana w nim korba jest tragiczna!

o wiele lepsza jest ta w Meridzie

warto dodać te 175zł - poza tym masz rower firmy która więcej na rynku znaczy niż Kross

a propos Kross'a - wrzucanie do roweru ktory jest na Alivio, najtanszej korby SIS to jest świństwo! taka firma od razu jest dla mnie przegrana...

Napisano

Kross może i ma alivio ale przerzutka to nie wszystko - zamontowana w nim korba jest tragiczna!

o wiele lepsza jest ta w Meridzie

warto dodać te 175zł - poza tym masz rower firmy która więcej na rynku znaczy niż Kross

a propos Kross'a - wrzucanie do roweru ktory jest na Alivio, najtanszej korby SIS to jest świństwo! taka firma od razu jest dla mnie przegrana...

Utwierdziłeś mnie teraz w przekonaniu iż podjęłam słuszną decyzję, dziś idę po Meridę, kupię w sklepie stacjonarnym tuż obok, tak więc z gwarancją przeglądami itp nie będzie problemu

no i w końcu kupiłam

merida juliet rozmiar jednak 18''

pierwsza jazda juz była, prowadzi się świetnie:)

Napisano

Utwierdziłam ;) hehe

gratuluje zakupu! na pewno będzie wygodnym rowerem, sama mam 2 rowery i ten "damski" prowadzi się bardzo komfortowo więc zawsze będę polecała rowery dla kobiet :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...