Skocz do zawartości

[tylna lampka] Mocna ale nie oślepiająca do 50zł

hammurabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję aktualnie jakiejś sensownej lampki na tył w cenie do 50zł. W tym momencie mam 5-diodową AIM, która świeci tak se.

Miałem na oku Mactronic Walle ale mam obawy że będzie zbyt oślepiająca. Jadąc samemu można jeszcze taką używać, ale już jadąc w grupie nie bardzo. Fajna byłaby lampka dająca silne światło rozproszone.

Macie może jakieś typy?

Napisano

Walle bardzo dobrze daje, w jeździe w grupie możesz skierować go nieco do dołu i nie będzie oślepiał innych (prosto i przyjemnie się ten kąt reguluje).

Napisano

Niby tak, ale oślepienie może dotyczyć nie tylko innych rowerzystów. Sam czasem jeżdżę samochodem i zdarzyło mi się jechać za rowerzystą z czymś pokroju walle ale w wersji jednodiodowej. Powiem szczerze że taka lampka bardziej zagraża niż pomaga w kwestii bezpieczeństwa. Zwyczajnie daje skierowane światło z mocnej diody w oczy kierowcy. Z jakiegoś powodu w samochodach nie stosuje się z tyłu reflektorów.

Napisano

Niby tak, ale oślepienie może dotyczyć nie tylko innych rowerzystów.

Dlatego mówie o skierowaniu jej lekko w dół, ale nie przesadzałbym raczej z tym oślepianiem kierowców i współtowarzyszy w grupie.

Sam czasem jeżdżę samochodem i zdarzyło mi się jechać za rowerzystą z czymś pokroju walle ale w wersji jednodiodowej. Powiem szczerze że taka lampka bardziej zagraża niż pomaga w kwestii bezpieczeństwa. Zwyczajnie daje skierowane światło z mocnej diody w oczy kierowcy. Z jakiegoś powodu w samochodach nie stosuje się z tyłu reflektorów.

Zrobiłem porównanie, świeci mniej więcej (raczej nieco mniej) tak jak środkowy STOP w moim samochodzie. Stop jest jasny, ale nie oślepia innych. Podobnie jest z WALLe. Na pewno nie świeci bardziej niż przednie światła samochodów z naprzeciwka ;-)

Napisano

ja tak samo mam WALLe i zamontowałem najniżej jak się dało przy sztycy siodełka i skierowałem kąt nieco niżej, stojąc za rowerem a nawet kucając tak mniejwięcej na wysokości siedzenia w samochodzie nic nie oślepiało mnie

Napisano

Ja standardowo cateye tl-ld170.

Najlepiej to by było samemu zrobić, bo nie liczy się tyle punktowa jasność co duża powierzchnia. A dużych lampek nikt nie sprzedaje...

Napisano

Właśnie rozwiązanie z WALLe omija ten problem za pomocą dwóch soczewek. Jedna dioda ma soczewke skupiającą, druga rozpraszającą a diody są skierowane nieco do środka. Dzieki temu, po włączeniu trybu naprzemiennego, z dalszej odległości uzyskujemy efekt jednego, pulsującego, punktu. Jest to naprawdę dobrze widoczne bez konieczności stosowania dużej ilości diod i dużej powierzchni. Sam zastanawiałem się długo zanim kupiłem WALLe, ale nie żałuję.

Napisano

Ja również polecam Wall-e. Świetna lampka! Co do oślepiania to owszem jak się ją źle ustawi to może trochę po oczach dawać, ale wystarczy dać ją dosyć nisko ustawić na lekko ujemny kąt i nie powinny być problemu.

Napisano

Moim zdaniem duzo skuteczniejsze jest ustawienie wallego wyzej i bardziej w dol przy jezdzie na kole niz nisko i pod duzo mniejszym katem od poziomu. Nie powinno to oslepiac pojazdow ktore sa duzo dalej niz 200-300m.

Jechalem ostatnio za dziewczyna w ulewie, musialem na chwile stanac i gonic ja jak mi uciekla na ponad 800m. Za######iscie bylo ja widac i nie oslepialo.

Napisano

SIGMA HIRO

PLUSY:

-Bardzo mała

-Bardzo mocno świeci

-Praktycznie z każdej strony ją widać

-elegancka

-długi czas świecenia

-Z bardzo daleka ja widać:)!!!!

Minusy:

Nietypowe baterie:P (w sklepie wołają za baterie koło 20zł-_- na allegro 3.50:P)

Sam posiadam i jestem BARDZO zadowolony każdemu się podoba i niema osoby która by ją skrytykowała:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...