w81 Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Jak w temacie ,które hamulce są lepsze ,które lepiej wybrać do 700zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Ja od siebie proponuję Avid Elixir 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 A ja ten sam producent tylko że elixir R dołozyć trzeba jednak 25zł. do kwoty którą podałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 A ja powiem Elixirom stanowcze nie. Mam już drugi sezon i chętnie bym je zmienił. Po postawieniu roweru do pionu i pompowaniu klamką hamulec robi się gumowy, a czasem i stawiać go nie trzeba. Cały czas zmieniają charakterystykę pracy i nie jest to tylko mój problem ale wszystkich Elixirów w moim mieście. Do tego dochodzi mały zbiornik wyrównawczy i kiedy kończą się klocki trzeba je przelać bo inaczej mamy gumową klamkę. Do modulacji nie mam zastrzeżeń, siła hamowania jest różna, czasem tył na tarczy 185mm jest dużo mocniejszy od przodu na 203 pomimo identycznej twardości klamek. Żeby nie było - były przelewane już kilka jak nie kilkanaście razy. Ogólnie rzecz biorąc - jak chcesz się ciągle denerwować to bierz. Dla mnie w tej chwili na rynku jest tylko jedna firma której hamulce bym kupił - Hope, ale na te Cię niestety nie stać. Użytkownicy Formul (K18 i K24) nie narzekają tak bardzo, może warto spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Skoro już wspomniałeś o Formulach, to chyba warto dodać, że za granicą można je w tej chwili znaleźć sporo poniżej tych 700 zł. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=53568 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekc12 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 mi przypadły do gustu xt, ale niestety najtańsze kosztuję ponad 760zł ;/ możesz rozważyć używki, albo tańsze slx i za zostałe pieniążki kupić porządne klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubi1234 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 ja polecam hayes stroker ace .spokojnie kupisz je w cenie 600 zł . Są 4-tłoczkowe więc maja bardzo dobra sile hamowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 @Timon92, Nie wiem ja nie mam takich problemów i kilku znajomych którzy posiadają też te hamulce nie mieli. Może hamulce te działają w zależności w jakim mieście się jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Mam pierwszą generację. Podobno w 2011 to poprawili. Najciekawsze jest to, że im miększe są klamki tym mocniej hamują czego nie potrafię wyjaśnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaN007 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 XT można wyrwać za 719zł. Mam podobny problem z wyborem hebli, rozważam nowego XTRa (m975) na przód i używanego na tył. Czy to prawda, że XT są mocniejsze od XTRa? Spotkałem się z takimi opiniami, lecz mam pewne wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Xtr poprzedniej generacji to słabe hamulce. Do tego ergonomia dźwigni dosyć kiepska (ale to indywidualne odczucie). Nie są też specjalnie lekkie jak na najwyższy model hamulców dostępnych w ofercie producenta. Xt to.... hm, kiepski hamulec wg mnie. Nie lubi zimna (przynajmniej moje wszystkie shimano nie lubiły), gumowe klamki, różnica w działaniu przodu i tyłu. Ja ich nie lubiłem, nie lubię żadnej sztuki która wpada mi w ręce. I nie polubię. Przedstawiany tu problem kulawej pracy elixirów, jako typowa przypadłość tego hamulca dotknął też np mojego kolegę i równocześnie forumowicza, cichy66. Więc nie jest to raczej kwestia jednostkowa. Strokery ace jako hamulce do zastosowań bardziej extremalnych, raczej (gdybam) nie pasują do potrzeb założyciela tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Elixiry w tym roku zostały trochę poprawione - zmieniono podkładkę i uszczelkę na tłoku - teraz można cisnąć klamki do woli. Zmieniono także gniazdo popychacza w tłoku - dźwignie nie będą już łapać luzu w tak szybkim tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Słyszałem o innym prowadzeniu kanalików w zacisku co ma uniemożliwić pozostanie bąbelka powietrza w układzie ale nie wiem czy tak jest. W każdym razie moje cały czas zmieniają charakterystykę pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaN007 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Odświeżając temat pytam: lepiej xt czy xtr? Nie znalazłem porównania tych hamulców. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 XTR 980>XT 770>XTR 970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.