Skocz do zawartości

[hamulce] Które wybrać do 700 zł

w81

Rekomendowane odpowiedzi

A ja powiem Elixirom stanowcze nie. Mam już drugi sezon i chętnie bym je zmienił. Po postawieniu roweru do pionu i pompowaniu klamką hamulec robi się gumowy, a czasem i stawiać go nie trzeba. Cały czas zmieniają charakterystykę pracy i nie jest to tylko mój problem ale wszystkich Elixirów w moim mieście. Do tego dochodzi mały zbiornik wyrównawczy i kiedy kończą się klocki trzeba je przelać bo inaczej mamy gumową klamkę. Do modulacji nie mam zastrzeżeń, siła hamowania jest różna, czasem tył na tarczy 185mm jest dużo mocniejszy od przodu na 203 pomimo identycznej twardości klamek. Żeby nie było - były przelewane już kilka jak nie kilkanaście razy.

Ogólnie rzecz biorąc - jak chcesz się ciągle denerwować to bierz. Dla mnie w tej chwili na rynku jest tylko jedna firma której hamulce bym kupił - Hope, ale na te Cię niestety nie stać. Użytkownicy Formul (K18 i K24) nie narzekają tak bardzo, może warto spróbować?

XT można wyrwać za 719zł. Mam podobny problem z wyborem hebli, rozważam nowego XTRa (m975) na przód i używanego na tył. Czy to prawda, że XT są mocniejsze od XTRa? Spotkałem się z takimi opiniami, lecz mam pewne wątpliwości.

Xtr poprzedniej generacji to słabe hamulce. Do tego ergonomia dźwigni dosyć kiepska (ale to indywidualne odczucie). Nie są też specjalnie lekkie jak na najwyższy model hamulców dostępnych w ofercie producenta.

Xt to.... hm, kiepski hamulec wg mnie. Nie lubi zimna (przynajmniej moje wszystkie shimano nie lubiły), gumowe klamki, różnica w działaniu przodu i tyłu. Ja ich nie lubiłem, nie lubię żadnej sztuki która wpada mi w ręce. I nie polubię.

Przedstawiany tu problem kulawej pracy elixirów, jako typowa przypadłość tego hamulca dotknął też np mojego kolegę i równocześnie forumowicza, cichy66. Więc nie jest to raczej kwestia jednostkowa.

Strokery ace jako hamulce do zastosowań bardziej extremalnych, raczej (gdybam) nie pasują do potrzeb założyciela tematu.

Elixiry w tym roku zostały trochę poprawione - zmieniono podkładkę i uszczelkę na tłoku - teraz można cisnąć klamki do woli. Zmieniono także gniazdo popychacza w tłoku - dźwignie nie będą już łapać luzu w tak szybkim tempie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...