Skocz do zawartości

[Hamulce] Oro K24 - zapadająca się klamka

krzych0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam taki problem z formulami. Podczas dłuższego hamowania lub wielokrotnego wciskania na postoju klamka zapada się coraz bardziej, aż dochodzi do końca swojego skoku, podczas gdy tłoczki w zacisku są w położeniu początkowym (koło obraca się swobodnie). Podczas jazdy na szczęście jeszcze takiej sytuacji nie miałem ale w domu jest to bez problemu do osiągnięcia. Dodam że problem występuje zarówno w przednim jak i tylnym hamulcu. Jakieś pomysły co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

Andrew, dzięki za odpowiedź.

Wysłałem maila z zapytaniem do Gregorio. Zestaw FD40065-20 kosztuje 53 zł. Myślisz że jest to do zrobienia dla przeciętnej osoby z jako takimi zdolnościami manualnymi, czy konieczne jest oddanie do serwisu?

Zestaw do odpowietrzania własnej konstrukcji posiadam, więc z tym nie ma problemu. Teraz mam tylko dylemat co zrobić. Te Formule kupiłem używane z allegro ("w pełni sprawne") jako wymianę dotychczasowych Juicy 3. Obecnie mam oba komplety i zastanawiam się czy bawić się z tymi Oro czy wrócić do Avidów. Na pewno napiszę maila do sprzedawcy co on na to że sprzedał felerny sprzęt.

Tak z ciekawości: co może być przyczyną zużycia tych tłoków? Zaraz po zakupie profilaktycznie rozebrałem zaciski i złożyłem na nowo. Pamiętam tylko, że płyn w układzie był strasznie brudny, chyba długo nie zmieniany, to mogłoby być przyczyną?

BTW. Znalazłem dzisiaj to: http://thesurlybikemechanic.blogspot.com/2011/01/k2418-master-cylinder-piston.html Rzeczywiście nie wygląda na strasznie skomplikowane.

Jeszcze raz, dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...