KCP Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Witam. Szukałem podobnego tematu ale nie mogłem znaleźć. Mam rower od 2 lat, jeżdżę nim w sezonie tak 2km dziennie, czasem więcej to zależy od dnia(dojazd do znajomych, szkoły itd). Jakiś tydzień temu odkręciła mi się lewa korba, dzisiaj ją przykręciłem ile się dało ale po 5 minutach jazdy luz wrócił do swojej wersji z przed dokręcania. Prosiłbym o pomoc, radę jak tą awarie usunąć. Czy kupić nową korbę, rozkręcić ją sprawdzić co powoduje ciągłe odkręcanie się śruby czy może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Nałóż ramię korby na oś suportu i przez jakąś deseczkę przewal kilka razy młotkiem, potem mocno zakręć i powinno pomóc. Jeśli nie, to albo ramie jest obrobione, albo oś, albo gwint w ośce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Masz suport na kwadrat więc obstawiam na ztępnienie się mufy na kwadrat, jeżeli przykręcasz z całej siły i dalej się odkręca do wymiany jest suport bądź korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 w jakim celu to walenie przez deseczkę? Daj pod śrubę podkładkę albo klej do gwintów na śrubę i mocno zakręć. Jeśli to nie pomoże to korba jest już nieźle obrobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Jeżeli samoczynnie powstaje luz korba jest do wymiany a raczej nie korba tylko jej ramię, takie ramie kupisz już za 25 zł - link, problem może się pojawić gdy mufa suportu jest obrobiona wtedy nie pozostaje nic innego niż zakup nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Zdjęcia? (Makro + bez flasha, stałe dobre oświetlenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KCP Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trzeba główną oś wymienić bo jest już zjechana troszkę. Oddam do serwisu tam mi wszystko zrobią Temat zostawiam do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.