Skocz do zawartości

[rower] Merida Road Race 880 - czy warto

Rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do kupienia Merida Road Race 880 z 2007r za kwotę 1000zł. Będzie to moja pierwsza szosówka, powiedzcie czy warto ją wziąć za tą cenę.

Dane techniczne:

Model: ROAD 880

Rower należy do grupy: ROAD

Rozmiar ramy: L

Rama: MERIDA ROAD ALLOY

Amortyzator/widelec: MERIDA ALLOY

Wkład suportu: SHIMANO LP28

Korby: RPM ROAD, 53 / 39

Przerzutka przód: SHIMANO SORA

Przerzutka tył: SHIMANO SORA

Manetki: SHIMANO ST2200 DUAL CONTROL

Hamulce: ROAD ALLOY

Dźwignie hamulców: SHIMANO ST2200

Wielotryb/kaseta: SUNRACE CS-R6, 12-24T

Piasta przód: ALLOY

Piasta tył: SHIMANO 2200

Obręcze: ALEX DA-16

Opona przód: MAXXIS DETONATOR, 700x23C

Opona tył: MAXXIS DETONATOR, 700x23C

Kierownica: ALLOY ROAD

Mostek: X-MISSION SPEED

Siodło: X-MISSION SPEED

Sztyca: ALLOY

Liczba biegów: 16

Napisano

A czy rama "L" będzie dobra na osobę o wzroście 185 cm?? Wymiar górnej rury między środkami - 57cm...

Napisano

To ja też dorzucę trzy grosze.

Używam Meridy 880-16 z 2010 juz drugi sezon. Zero problemów. Myślę, że rocznik 2007 nie wiele się różni. Bo oni nie wiele zmieniają w modelach. To są bardziej kosmetyczne zmiany.

Ale tu uwaga dla Cię:

Używam ramy L. A mam 177cm i nie za długie nogi. Siodełko wysunąłem jakieś 16cm. Patrząc tylko na wystającą długość sztycy.

Te ramy są dość małe. Porównaj sobie rozmiarówkę tej Meridy 880 i Authorów albo innych szosówek.

Ale pomijając kwestię rozmiarówki, rower mogę zdecydowanie polecić, chociaż to moja pierwsza szosa. Może napęd nie za cichy(choć nie mam odniesienia), ale 3000 km bez problemu.

Pozdrawiam

P.S. Tam na forach piszą, że dla SORY to 6000km to już całkiem spory przebieg. A tam też sporo ST2200 jest. Więc upewnij się, że jest w dobrym stanie, zębatki, łańcuch może być już do wymiany. Opony nie wiadomo w jakim stanie. Więc pokalkuluj sobie.

A i dwa, zauważyłem, że gostek nic o pedałach nie pisze. Więc jak coś to go pociśnij, żeby dorzucił, bo najtańsze spd-sl ze 100zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...