marekgda Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) Witam Takie krótkie, subiektywne porównanie dwóch [używanych na codzień] powiedzmy budżetowych pompek podłogowych - Beto ze stalowym cylindrem [cena na popularnym portalu aukcyjnym to ok 35-40 zł.], SKS Air X-press z plastikowym cylindrem [można znaleźć w sklepach internetowych za ok 80 zł.] W opisach producenci chwalą się że pompki dadzą radę dmuchnąć w oponę 6-8 barów. Zastosowanie - pompowanie kół w rowerze górskim czyli ciśnienia stosowane najczęściej 3-3,5 bar, max - 4 bar, a hipermax to 5 bar. Odczyt wskazań ciśnienia - obie pompki wyposażone w manometry. Wrażenie solidności, trwałości - lekko na korzyść Beto. Pompowanie - Beto w okolicach 2,5 bara robi się twardo na tłoku i trzeba mocno cisnąć. 4 bary chyba nieosiągalne. SKS - 4 bary bez problemu, potem już robi się trochę twardo. Do 5 barów nie pompowałem ani pompką Beto ani SKS. Pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2011 przez marekgda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A pompowałeś kiedyś kółka w szosie SKS-em? bo właśnie przymierzam się od jego zakupu, bo kupiłem szosę, i już odpada pompowanie na stacji kompresorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekgda Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Szosowego nie próbowałem pompować ani SKS-em ani Beto. Aby napompować oponę do ciśnienia 6-8 barów to trzeba mieć trochę poważniejszy sprzęt. Niektórzy producenci np. Topeak chwalą się pompkami które dmuchają 11-16 barów, ale one już kosztują parę złotych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi