Skocz do zawartości

[do 1200 zł] Rower trekkingowy 28" 27 BIEGÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. To mój pierwszy post więc chciałbym się przedstawić. Mam na imie Paweł. Jestem z Chełma. Rowerem jeżdzę 24 lata :icon_wink:

Obecnie swojego nie mam bo dwa lata temu uczestniczyłem w wypadku i skasowałem Meridę.

Od razu mówię, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt i rowery. Jak trzeba coś naprawić czy wyrególować to nie ma problemu, żawsze sobie jakoś radzę ale na markach i sprzęcie wogóle się nie znam.

Korzystam czasami z roweru ojca w celu dojechania do pracy lub dziewczyny. Jeździ mi się nim wspaniale. Zrobienie 100 km. dziennie nie stanowi żadnego problemu.

Jest to jakaś toscana GTX (chyba bo pewny nie jestem) na 28" kołach, 21 biegów. Typowy rower trekkingowy tylko tyle,że damka. Trochę obciachowo więc zamierzam kupić sobie jakiś rowerek. Dzisiaj byłem w sklepie i widziałem fajny rowerek na wąskich gumach 28", 27 biegów, V-brakee, amorek z przodu i miał jakieś takie dziwne ruchome mmanetki do zmiany biegów połączone z chamulcami. Rama (górna część) miała taki kwadratowy kształt. Z tego co pamiętam ale głowy nie daje to jakis rowerek Krossa. Kosztował 1200 zł. Chciałbym wiedzieć jak dokładnie się nazywa bo może na allegro będzie tanej. Z tego co widzę to kurier Krossy przywozi za free więc może da się coś oszczędzić.

A może doradzicie mi jakiś fajny rower trekkingowy w tej cenie.

Więcej wydać nie mogę. 1200 to max. Ale z tego co w sklepie widziałem, da się za te pieniądze już coś znaleźć.

Jeżdzę głównie po asfalcie więc trekkingowy powinnien być ok.

Myślałem parę dni nad jakąś używaną szosówką ale ostatecznie zdecydowałem się kupić nowy rower.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te 27 biegów daje dużą różnicę w jeździe i o ile rower jest szybszy od takiego co ma 21 biegów?

Dziękuję z góry za pomoc.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te 27 biegów daje dużą różnicę w jeździe i o ile rower jest szybszy od takiego co ma 21 biegów?

W ogóle nie jest szybszy. Prędkość to kwestia nogi i tego jakie są przełożenia, a nie ile ich jest do wyboru.

Napisano

Sam z siebie szybszy nie jest, jednak gdy przy kasecie 7 rzędowej najmniejsza koronka ma 12z a przy kasecie 9 rzędowej koronka ma 11z, to przy takiej samej kadencji ten drugi będzie jechał nieco szybciej, zaleta napędu 27 biegowego jest ciaśniejsze zestopniowanie przełożeń.

i miał jakieś takie dziwne ruchome mmanetki do zmiany biegów połączone z chamulcami

Manetek DC nie ma już w produkcji, więc to jakiś starszy model, dla mnie te manetki są nieergonomiczne.

Napisano

Do 1200 Trekinga jakiegoś sensownego raczej nie znajdziesz. Kross, Unibike, Merida, Kellys, Romet, Mbike, Giant itp , wszystkie to minimum 1250. Chyba że znajdziesz jaką okazję lub model rocznika 2010 lub 2009. Musisz szukać nasłabszych modeli trekingów. Najlepiej zapytać wójka googla. Pooglądać na stronach producentów/importerów, będziesz wiedział czego szukać. Potem poszukać tańszej oferty, a na koniec najlepiej by było abyś się przymierzył w stacjonarnym sklepie czy rowerek Tobie pasuje.

Inna opcja to szukać roweru crosowego ( to taki treking bez dodatków: błotniki, bagażnik itp). Do 1200 jest ciut więcej ofert, i z reguły crosy mają ciut lepszy osprzęt od trekingów.

Niestety raczej zapomnij o 27u biegach, może znajdziesz 24.

Ps. Mam Trekinga, 21 biegów, mieszkam w terenie pofałdowanym i przełożeń jest wystarczająca ilość, a nawet za dużo.

Napisano

Ten model roweru o którym pisałem to Merida vertigo.

Co o nim sądzicie?

Jest warty 1200 zł? Bo sprzedawca mówi, że to bardzo dobry rower :thumbsup:

Dlaczego nie mogę edytować posta? Wyskakuje mi okienko brak uprawnień a jestem zalogowany.

Nic o tym rowerze na necie nie znalazłem. Na allegro też go nie ma. Co to za wynalazek?

Chyba muszę sprzedawcę zapytać o podzespoły jakie sie w nim znajdują i tutaj je wypisze to może mi pomożecie (;

Z tą edycją już ok :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...