Skocz do zawartości

[do 1500zł] mtb ( miasto + scieżki leśne )

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym, chciałbym zakupić rower do jazdy po jazdy po mieście, czasem także na ścieżkach leśnych,polne dróżki itp. Niestety problem polega na tym iż nie znam się zupełnie na sprzęcie rowerowym. Dlatego też proszę Was o pomoc w wyborze odpowiedniego dla mnie sprzętu. Zauważyłem w innych postach, że ludzie podają swój wzrost oraz wagę, śmiem twierdzić iż ma to duże znaczenie więc poniżej podaje swoje.

Wzrost: 187cm

Waga: 90kg

Tak jak w temacie, poszukuję roweru do kwoty 1500 zł. Proszę o wszelkie sugestie gdyż tak jak mówiłem na początku, jestem laikiem i nie chciałbym popełnić błędu przy samodzielnym wyborze oraz zakupie roweru.

Znalazłem dwa takie rowery:

Hexagon V4 2011

Level A2 2011

Proszę Was o opinie oraz Wasze przemyślenia co byłoby dla mnie lepsze, spośród dwóch podanych powyżej lub też jakies inne rowery, których nie podałem.

Z góry dzięki!

Napisano

Przydałoby się trochę uzupełnienia, dotyczącego uszczegółowienia, jak ta jazda w mieście ma wyglądać – czy po asfaltowych jezdniach, ścieżkach rowerowych, chodnikach itd.

Skoro deklaruje Pan, że szuka roweru do jazdy głównie po mieście, więc odpowiedzią jest stwierdzenie, że potrzebny jest rower miejski (city). Można jeszcze brać pod uwagę rowery typu trekking lub cross w przypadku, gdy w planowanym zakresie poruszania się, będzie więcej wspomnianych dróżek i ścieżek, poprzez zastosowanie opon typu semi-slick – byle bez piachu i kamieni.

Te dwie pańskie propozycje, to rowery typu mtb, które do jazdy po mieście nie specjalnie się nadają. Nadają się za to do lekkiego i średniego terenu. Wygląda to tak, że trzeba byłoby mieć raczej 2 różne rowery – jeden z wyżej wymienionych typów do jazdy głównie w mieście na kołach 28” i drugi mtb w teren. Skoro mamy coś wybierać, to już na wstępie trzeba zdecydować, jakiego typu rower jest Panu potrzebny.

Napisano

Rozumiem, już uzupełniam informacje, tak więc rower bardziej w stylu MTB ponieważ dużo więcej czasu będę spedzał na sciezkach leśnych, nie utwardzonych scieżkach polnych. Natomiast jeśli chodzi o jazdę w mieście to nie będzie jej dużo, nieraz podjechać do pracy, ewentualnie coś załatwić. Raczej tak jak mówie będą to wyjazdy poza miasto, jeśli już trafią się drogi asfaltowe to dużo ich nie będzie, aczkolwiek wiadomo, że poszukuję czegoś co zarówno dobrze sprawdzi się w średnio wymagającym terenie a zarazem jak zajdzie taka potrzeba to i w mieście. Tak więc myślę, że rower mtb byłby tym wyjściem.

Napisano

Hmm a co proponujecie z firmy Kross? Pytam dlatego iż w moim mieście jest trzech dealerów tego sprzetu i w razie jakiejkolwiek gwarancji bądź kupna byłoby mi lepiej aniżeli reklamować czy też kupować przez internet. Jeśli firma Kross nie ma niczego dobrego dla mnie proszę o inne oferty tak jak podał mi kolega wyżej, któremu dziękuje:)

Napisano

Rozumiem, że sprzęt na jakim bazuje ten model XT jest porządny?

Czy dostane taki rower w wersji z 2011 roku? Bądź też u dealera ale z 2010 roku? Czy po prostu ten sklep ma jakieś nadwyżki magazynowe i je wyprzedaje?

Napisano

Yhym, czyli jak rozumiem Kross odpuścił w 2011 roku i nie wypuścił modelu XT.. No nic, poszukam u siebie w mieście może gdzieś mają takiego XT z 2010 roku :). A co sądzicie o rowerach z serii Hexagon? V4 i V6?

Napisano

Hexagon to nie mtb, tylko atb, dla mnie wymuszacz kasy, moze jeszcze te starsze ok, ale te 2010-11 kicha, za taka kwote mozesz miec lepsze rowery-rama(geometria),osprzet,wyglad.

Napisano

Rozumiem, czyli cel poszukiwań to A2 XT, roczniki od 2010 w dół tak? A powiedzcie mi bo na pewno lepiej wiecie, jak wyglada zamowienie przez neta, jak oni mi to przyślą oraz jak jest z ewentualna gwaranacja jakby mi sie uszkodziłą pojedyncza część? Wysyłać musze cały rower czy tylko dany elementy? Oraz jak jest z ewentualnym wyregulowaniem roweru? Zrobią to za mnie czy też będe musiał sam to zrobic?

Napisano

A2 xt to 2009, 2010 a2 level ma troche gorszy osprzet, zamowienie przez neta, rower przyjezdza kurierem i po sprawdzeniu go podpisujesz i kurier odjezdza, na gwarancji mozesz oddac rower do najblizszego przedstawiciela marki jaka posiadzasz. Rower POWINIEN byc dostarczony wyregulowany, poza tym dodatkowo jest przeglad darmowy- bynajmniej u mnie tak jest.

Napisano

Ok dziękuje za odpowiedzi i sugestię, jutro udam się do punktów u mnie w mieście i poszukam takiego :) a jak nie znajdę to będę myślał nad zamówieniem przez internet. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...