Skocz do zawartości

[piasta] 26"x36 pomoc w znalezieniu

jurekko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coś w tym jest, cenowo na pewno się opłaca, nawet rozpleść i sprzedać zbędne cześci.

Natomiast łożyska 2zr rozlecą się po drugim deszczu i trzeba będzie je wymieniać - ale na szczęście jest na co.

Jeśli chodzi o samą konstrukcję, to zdecydowanie mniej zaawansowana niż to co miałem na myśli ;) . Nawet osi drążonej nie ma...

Napisano

Relacja z działań dnia wczorajszego - raczej niepomyślna :-(

1) - Wybicie misek w warunkach blokowych jest eksteremalnie skomplikowane :-( wyposażenie, pukanie ,mocowanie, etc. W piątek będę miał dostęp do warsztatu, więc postanowiłem zrobić to dopiero wtedy - w sobotę wrzucę relację.

2) - udało mi się znaleźć tokarza, ale ... na pytanie o średnicę gdy podałem mu 30N7 powiedział, że interesuje go konkretny wymiar w milimetrach. Ile ma być i już. Niestety nie potrafiłem mu powiedzieć. Wstyd powiedzieć, ale jak mówiłem wcześniej PKM miałem już baardzo dawno i nie pamiętam jak to należy przeliczyć :-( Czy moglibyście podać mi jak chlop krowie ile to będzie w mm... 29,95 ? Nie chciałbym tego spieprzyć. Albo tak mi wyjaśnić, żebym ja jemu mógł wyjaśnić ? :-)

W międzyczasie moglibyśmy popracować nad konstrukcją ośki.

Pozdrawiam

jureko

Marcin - dzięki za info,

NApisałem, czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam jurekko

Napisano

fi30 -0,007 / -0,028

Nie chodzi mi o wymiar tylko czy ma jak bezboleśnie tą piastę chwycić. Już nie mówię że zrobić z obu stron bez obracania, bo niewspółosiowość... Będzie trzeba to przeżyć.

No i czy w ludzkich pieniądzach Ci to wszystko zrobi.

Za ośkę możemy się zabrać jak będę wiedział co jest w środku ;) .

W międzyczasie określ czy widełki na standardowe 135 i jaka jest linia łańcucha - znaczy jak to pozycjonować. Oś drążoną robimy :) ?

Napisano

Dzięki za wytłumaczenie. To kiedyś było :-)

Widełki standardowe.

Co to znaczy linia łańcucha ?

Pozdrawiam

jurekko

Napisano

To znaczy gdzie łańcuch idzie od osi podłużnej roweru.

Prościej zacząć od suportu, złap środek rury podsiodłowej i zmierz do wewnętrznej krawędzi środkowej koronki (mierz od krawędzi rury, plus połowa średnicy, plus ewentualnie 1mm między standardami).

Potem jakoś to na piastę trzeba przenieść ;) . Zobacz może, na jakim biegu wypada prosto i potem coś kombinuj. Nie mam dziś weny na myślenie...

PS: jestem mało przytomny... Oczywiście ważne na korbie, reszta pod kątem weryfikacji tego co jest teraz i ewentualnych zmian.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, mimo zmęczenia.

Popołudniu zmierzę i wyślę.

Jeśli chodzi o oś - fajnie byłoby mieć drążoną i na samozamykacz, :-) ale myślę, że w prototypie nr1 należy pozostać przy standardowej :-).

Jeśli chodzi o tokarza powiedział, że zrobi - odwracając - za 20 pln.

To tyle wieści od rana.

Pozdrawiam

jurekko

Napisano

No to luzik, wybijaj miski, dawaj resztę wymiarów i lecimy.

Te 35mm na linię łańcucha to coś mało.

Jaki masz rozstaw wideł na piastę?

Oś drążoną możemy robić, to sprawa dla tokarza a nie dla nas.

Napisano

Witam,

Sorki za opóźnienia - niestety w weekend byłem w zasięgu tylko Edge'a - a na tej prędkości forum nie chce się załadować :-( zatem nie dało rady wrzucić zdjęć.

Miski wybite - zdjęcia w załączeniu.

http://img825.imageshack.us/img825/7308/pict0101small.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/7609/pict0100small.jpg

Wymiary:

Średnica wewn. piasty - 29,2 mm na głębokości 10 mm. Rozstaw widełek 140 mm

Pozdrawiam

jurekko

Napisano

Owacje na stojąco dla kolegi adas651 :woot: .

1. Oś 14mm ... dalej nie muszę mówić

2. TO chyba jest NIECO inny wolnobieg. Taki odrobine węższy mi się zdaje ;)

Pozdro

Napisano

Podaję restę wymiarów:

1) Linia łańcucha - skorygowałem pomiar - 48 mm

2) Średnica klucza do wielotrybu - 28 mm

Pozdrawiam

jurekko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...