marcin_ostrów Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Zapytaj tego użytkownika , ma takie kółka do trekkinga , może jakieś piasty mu sie poniewierają http://allegro.pl/kola-28-trekking-dragon-wolnobieg-maszyny-i1624351084.html M
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Coś w tym jest, cenowo na pewno się opłaca, nawet rozpleść i sprzedać zbędne cześci. Natomiast łożyska 2zr rozlecą się po drugim deszczu i trzeba będzie je wymieniać - ale na szczęście jest na co. Jeśli chodzi o samą konstrukcję, to zdecydowanie mniej zaawansowana niż to co miałem na myśli . Nawet osi drążonej nie ma...
jurekko Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Relacja z działań dnia wczorajszego - raczej niepomyślna :-( 1) - Wybicie misek w warunkach blokowych jest eksteremalnie skomplikowane :-( wyposażenie, pukanie ,mocowanie, etc. W piątek będę miał dostęp do warsztatu, więc postanowiłem zrobić to dopiero wtedy - w sobotę wrzucę relację. 2) - udało mi się znaleźć tokarza, ale ... na pytanie o średnicę gdy podałem mu 30N7 powiedział, że interesuje go konkretny wymiar w milimetrach. Ile ma być i już. Niestety nie potrafiłem mu powiedzieć. Wstyd powiedzieć, ale jak mówiłem wcześniej PKM miałem już baardzo dawno i nie pamiętam jak to należy przeliczyć :-( Czy moglibyście podać mi jak chlop krowie ile to będzie w mm... 29,95 ? Nie chciałbym tego spieprzyć. Albo tak mi wyjaśnić, żebym ja jemu mógł wyjaśnić ? :-) W międzyczasie moglibyśmy popracować nad konstrukcją ośki. Pozdrawiam jureko Marcin - dzięki za info, NApisałem, czekam na odpowiedź. Pozdrawiam jurekko
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 fi30 -0,007 / -0,028 Nie chodzi mi o wymiar tylko czy ma jak bezboleśnie tą piastę chwycić. Już nie mówię że zrobić z obu stron bez obracania, bo niewspółosiowość... Będzie trzeba to przeżyć. No i czy w ludzkich pieniądzach Ci to wszystko zrobi. Za ośkę możemy się zabrać jak będę wiedział co jest w środku . W międzyczasie określ czy widełki na standardowe 135 i jaka jest linia łańcucha - znaczy jak to pozycjonować. Oś drążoną robimy ?
jurekko Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Dzięki za wytłumaczenie. To kiedyś było :-) Widełki standardowe. Co to znaczy linia łańcucha ? Pozdrawiam jurekko
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 To znaczy gdzie łańcuch idzie od osi podłużnej roweru. Prościej zacząć od suportu, złap środek rury podsiodłowej i zmierz do wewnętrznej krawędzi środkowej koronki (mierz od krawędzi rury, plus połowa średnicy, plus ewentualnie 1mm między standardami). Potem jakoś to na piastę trzeba przenieść . Zobacz może, na jakim biegu wypada prosto i potem coś kombinuj. Nie mam dziś weny na myślenie... PS: jestem mało przytomny... Oczywiście ważne na korbie, reszta pod kątem weryfikacji tego co jest teraz i ewentualnych zmian.
jurekko Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 Dzięki za odpowiedź, mimo zmęczenia. Popołudniu zmierzę i wyślę. Jeśli chodzi o oś - fajnie byłoby mieć drążoną i na samozamykacz, :-) ale myślę, że w prototypie nr1 należy pozostać przy standardowej :-). Jeśli chodzi o tokarza powiedział, że zrobi - odwracając - za 20 pln. To tyle wieści od rana. Pozdrawiam jurekko
jurekko Napisano 26 Maja 2011 Autor Napisano 26 Maja 2011 Jeśli dobrze zmierzyłem - ok.35 mm Pozdrawiam jurekko
Hetman Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 No to luzik, wybijaj miski, dawaj resztę wymiarów i lecimy. Te 35mm na linię łańcucha to coś mało. Jaki masz rozstaw wideł na piastę? Oś drążoną możemy robić, to sprawa dla tokarza a nie dla nas.
jurekko Napisano 30 Maja 2011 Autor Napisano 30 Maja 2011 Witam, Sorki za opóźnienia - niestety w weekend byłem w zasięgu tylko Edge'a - a na tej prędkości forum nie chce się załadować :-( zatem nie dało rady wrzucić zdjęć. Miski wybite - zdjęcia w załączeniu. http://img825.imageshack.us/img825/7308/pict0101small.jpg http://img508.imageshack.us/img508/7609/pict0100small.jpg Wymiary: Średnica wewn. piasty - 29,2 mm na głębokości 10 mm. Rozstaw widełek 140 mm Pozdrawiam jurekko
adas651 Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 coś słabo szukałes co druga piasta bmx, mtb dirt/street jest na maszynach i pod wolnobieg np. ns coaster ss, reborn grind
berkas97 Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Owacje na stojąco dla kolegi adas651 . 1. Oś 14mm ... dalej nie muszę mówić 2. TO chyba jest NIECO inny wolnobieg. Taki odrobine węższy mi się zdaje Pozdro
jurekko Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Podaję restę wymiarów: 1) Linia łańcucha - skorygowałem pomiar - 48 mm 2) Średnica klucza do wielotrybu - 28 mm Pozdrawiam jurekko
jurekko Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Napisano 7 Czerwca 2011 Kolego Hetman, Where are you ?:-) Pozdrowionka jurekko
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.