DMX Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 to jest aluminum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 no to jestem mocno zdziwiony...zakladajac ze xtr ma faktycznie os cr-mo(chyba nic nie pokrecilem)to conajmniej dziwne ze modle o 2 klasy nizej ma lzejsza(prawdopodobnie....)os...a XT?tez cr-mo nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszur Napisano 31 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 no to jestem mocno zdziwiony...zakladajac ze xtr ma faktycznie os cr-mo(chyba nic nie pokrecilem)to conajmniej dziwne ze modle o 2 klasy nizej ma lzejsza(prawdopodobnie....)os...a XT?tez cr-mo nie? To się nie dziw tylko sprawdź. A jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to milcz. Ponawiam pytanie: Czy ktoś soptkał się z podobnym problemem do tego który opisuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 31 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Wyglada to na zatarte lozysko, zamiast krecic sie z osia, os krecila sie w plastikowej misce wewnetrznej. Z tad mogly powstac te zadziory... Jezeli jest na gw sproboj reklamowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 1 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 To mogło by być przyczyna zdarcia powłoki ale na fotce nie widać śladów/rys po obracaniu się pierścienia po osi. Wydaje mi się że ta powłoka poprostu jak by odbiła się od osi pod wpływem nacisku łożyska na oś. Jak widać na fotce, powłoka jest gruba, zbyt gruba. Przykładowo XTR nie ma takiej powłoki, oś jest zabezpieczona przed korozją chyba przez fosforowanie (cos jak anodowanie, ale dotyczy tylko stali). Grubość osi po tym zabiegu nie zmienia się ale jak życie pokazuje zarezerwowane to jest tylko dla grup wyższych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Plastikowa miska miala by sie odcisnac w metalowej osi? Nie wydaje mi sie a by plastik byl twardszy niz metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMX Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Przecierz to ze oś jesl wykonana z aluminium nie oznacza ze jest lzejsza, moze byc wrecz przeciwnie. bo to nie rodzaj materialu decyduje, bo niemozna mowic ze alumium jest lzejsze. Dopiero o jakiej KONSTRUKCJI mozemy mowic ze jest lzejsza/ciezsza sztywniejsza/miekka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 3 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Plastikowa miska miala by sie odcisnac w metalowej osi? Nie wydaje mi sie a by plastik byl twardszy niz metal to nie plastyk jest twarszy od metalu. Źle mnie zrozumiałeś. Powłoka na osi odbiła się a nie sam metal. Zrób mały eksperyment: pomaluj tą oś farbą jakąkolwiek, załóż łożyska i przejeź się troche. Potem zdejmij korbe/łożyska a zobaczysz że farba na osi będzie spekana i odbita. To samo miało miejsce w tej korbie LX, tylko że powłoka nie jest farbą, jest trwalsza ale nie jest wieczna. Jedno co można zrobić w tej sytuacji, to dać do dorobienia micro tulejke. Powłoke na osi zdrapać do końca w miejscu kontaktu osi z łożyskiem, a luz zredukować wspomnianą tulejką. Można by nawet zrobic wkładke z np kawałka puszki po piwie lub podobnej bo luz będzie naprawde micro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Ktoś wyżej napisał że Evolve XC jest lepsza od LX'a. Poza wyższą ceną, niższą sztywnością taką samą wagą z racji drążonej konstrukcji LX'a (Evolve z tego co wiem to kawał odlewu i tyle a sam fakt że to 6061 niewiele zmienia), gorszej zmiany biegów, zwalenia pomysłu z Shimano to w czym ta korba jest lepsza od LX'a , no chyba, że o wygląd chodzi, szpan i sztywniejsze blaty. Co do oporów wg. mnie faktycznie ciężej chodzi od zestawu np na kwadrat ale w pedałowaniu nie ma to żadnego znaczenia a zapewne wynika z większej średnicy i lepszych uszczelnień na szerokiej ośce. Zwiększanie w nieskończoność średnicy goleni w amorach też wpływa na zmniejszenie ich czułości ze względu na większe tarczia większych uszczelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.