Kolorowy Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Witam wszystkich. Wiem, ze powiecie (to juz bylo), ale nie do konca tak jest. Wertowalem 2 dni forum i zdobylem duza wiedze, lecz potrzebuje takiej "kropki nad i". Mam 180 cm wzrostu, 96kg wagi i 82cm w kroczu. Po wstepnych ogledzinach padlo na CROSSA, ale doradzcie co dalej. Faworytami sa: Merida CROSSWAY 100-V i 100-D; TFS 400-D i tfs 400-V; KROSS Level'aA2 lub A2XT i CROW RUBBLE DEORE i ROMET RX-500. Prosze pomozcie ktory naj lepiej nadaje sie dla mnie, bierac pod uwage ciezar. Potrzebny do jazdy do pracy i wypady za miasto na szlaki lesne i drogi utwardzone. Chyba, ze macie inne propozycje. Jestem otwarty. Lecz ogranicza mnie kasa, mam sponsora tylko od 2tys(jeszcze sa zony kochane). Prosze o konkretne rady. DZIEKUJE
brt0555 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Kross A2 level to nie cross, tak samo romet. Jesli chcesz crossa to wybieraj miedzy herculesem jump, crow rubble, unibike viper(ktorego sam posiadam i polecam). Meridy jesli nie sa z 2010 roku z wyprzedazy-a w to watpie bo wiekszosc juz poszla, to nie ma sensu na nie patrzec bo beda slabe osprzetowo. Fajny jest viper gts, dobry osprzet za dobra kase, podobnie jest z jump'em, crow rubble dla mnie jest mniej usportowiony od 2 poprzednich, moze bardziej wygodny i osprzet ma rowniez dobry.
PopaY Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 A generalnie to chyba działy pomyliłeś Ja dodam od siebie pewną ciekawostkę, która nie przewija się chyba w żadnym wątku. Jeśli faktycznie potrzebujesz rower crossowy, a nie MTB, czyli będziesz jeździł szybko, po twardych nawierzchniach to poszukaj czegoś na Alivio z tyłu z kasetą HG30. Alivio jest o tyle lepszą przerzutką od segmentu Deore, że bardziej nadaje się do jazdy szybkiej po utwardzonych drogach, no i na duże koła. Deore zaś są lepsze dla rowerów MTB w terenie. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która siedzi w rowerach już 38-y rok. Prowadzi najlepszy sklep/serwis rowerowy w moim mieście. Jak mu powiedziałem, że myślę nad wrzuceniem do mojej Meridy Deore to spojrzał się jak na debila :] Deore są przeznaczone dla rowerów MTB, charakterystyka tego napędu odpowiada po prostu tej grupie rowerów. Alivio jest szybszą przerzutką i jest o wiele lepsza dla rowerów z większymi, cieńszymi kołami. A to co kocham najbardziej w grupie Alivio to manetki. Przystępna cena i możliwość zmiany na raz dwóch biegów w dół Jeśli zaś chodzi o kasetę to powiedział mi, że w rowerze crossowym bardziej widziałby HG30, a nie 40 gdyż model 30 jest bardziej "miękki", a to daje większy komfort w zmianie przełożeń oraz naprężeń łańcucha. Powiedział mi też jedną ciekawą rzecz odnośnie przerzutki przedniej. "Nie zmieniaj, bo z tej co masz będziesz zadowolony do końca życia", a mam przerzutkę Tourney Tył to padaka jeśli chodzi o tą grupę, ale Tourney z przodu to niezniszczalny wynalazek, który posłuży baaaardzo długo. Generalnie absolutnie nie poleca zakładania przerzutek z grupy XT i XTR do rowerów crossowych, bo to nie są przerzutki na tego typu rowery.
iowa74 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Brał bym jeszcze pod rozwagę Krossa Evado. Zanim wybierzesz, sprawdź jaką nośność przewiduje producent/importer. Od podawanej odejmij jakieś 15-20 procent i wyjdzie max waga rowerzysty.
PopaY Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Do 90kg czowieka każdy z tych rowerów "udźwignie" bez problemów.
brt0555 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Popay ja mam deore z tylu i uwazam ze swietnie sie sprawuje w rowerze crossowym, bardzo szybka zmiana i dobra kultura pracy, a o tych manetkach to pierwsze slysze ze 2 biegi w dol, to nie bylo czasem od deore dopiero?
iowa74 Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 PopaY czyli mam rozumieć że problemy wagowe zaczynają się powyżej 100kg? Sorry że zadaje takie ( głupie ?? ) pytanie, ale wyedukowany w rowerach jestem na tyle co wyczytałem szukając swojego
PopaY Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Zwykłe Deore nie mają opcji zmiany dwóch biegów na raz, tylko XTR mają A moje Alivio mają Ja nie twierdzę, że Deore to zła przerzutka dla crossa. Piszę tylko, że prawdziwy fanatyk i znawca uważa, że najlepszą grupą dla rowerów crossowych jest grupa Alivio Zastanawiam się teraz czy faktycznie jest sens zmieniać Nie, ale wówczas trzeba sprawdzić nośność ramy, bo nie pamiętam wszystkiego 100kg myślę, że też problemu nie będzie, ale to już trzeba sprawdzić. EDIT: tu jest krótki tutorial jak zmienić manetki w XT by można było zrzucać dwa biegi od razu http://www.forumrowerowe.org/topic/66535-manetka-jak-z-prawej-xt-zrobic-xtr/ Ja to mam fabrycznie w Alivio
Kolorowy Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 Dziekuje za podpowiedzi. Podoba mi sie Unibike VIPER GTS, Herkules tez jak najbardziej. Nie znam sie na osprzecie ale wlasnie od Was oczekuje porad i wytycznych. Co do Meridy, jeszcze maja w sklepie i moze cos na ich temat podpowiecie. A Level'a i Rometa wymienilem, poniewaz wygladaja dobrze, to wszystko. Pozdrawiam
PopaY Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Jeśli masz do kupienia Meridę 100-D z ubiegłego roku na ramie TFS w dobrej cenie to ja bym się nie zastanawiał
Kolorowy Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 Jutro dam odpowiedz, czy jest szansa, i czy sie nie spoznilem.
Kolorowy Napisano 20 Maja 2011 Autor Napisano 20 Maja 2011 Jeśli masz do kupienia Meridę 100-D z ubiegłego roku na ramie TFS w dobrej cenie to ja bym się nie zastanawiał Witam PopaY. dzieki za dobre rady. Moze masz jakies jeszcze propozycje. Merida pojechala. Klient "jak do piatku nie odbierze jest Twoja" cytat. Niestety. Propozycja od sprzedawcy; Giant Sedona, Author Zenit lub reflex albo cos ze Skottow. Moze cos poradzisz. Do 2000tys, no moze plus 200. Daj jakas podpowiedz. Pozdrawiam
PopaY Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 Jeśli brałbyś pod uwage rower używany to polecę Ci Specialized http://allegro.pl/specialized-cross-trial-sport-shimano-deore-tanio-i1625897717.html Bardzo dobra rama i dobry osprzęt. Oczywiście za takie pieniądze nowego, TAKIEGO roweru nie kupisz. Wielkość ramy również odpowiednia dla Ciebie.
Herbata Napisano 20 Maja 2011 Napisano 20 Maja 2011 82cm w kroczu No no kolego, gratulacje Od siebie mogę polecić rowery firmy Kellys. Kolega nimi handluje, robią świetne rowery crossowe w przystępnych cenach - są lekkie, mają świetny stosunek ceny co do jakości. Do tego Kellys oferuje CHYBA największy dobór akcesoriów rowerowych, od koszyków na bidon po kompletne stroje rowerowe, na kaskach kończąc. http://kellysbike.com/index.php?id=pl_prodnav&prodnav_id=274 Od siebie polecam Axisa i Masha. Miałem okazję usłyszeć opinię klientów o nich, ludzie bardzo sobie chwalą oba modele, zero zwrotów czy próśb o naprawę. Axis będzie idealny pod Twoją wagę, przeznaczenie treningowe i co najważniejsze: budżet. Myślę, że znajdując dobrego dealera, za 2100zł dostaniesz jeszcze oświetlenie, pedały, bidon, koszyk, może jakąś sakwę Sam jeżdżę na Treku, ale jeśli chodzi o rower dla osób traktujących jazdę rowerem rekreacyjnie, to Kellys ma świetną ofertę w porównaniu do innych. Mam nadzieję, że pomogłem
Kolorowy Napisano 20 Maja 2011 Autor Napisano 20 Maja 2011 PapaY dzieki za propozycje, ale chce miec baze tzn. miec rower ktory sam "ujezdze". Jeszcze raz przewalilem forum i wspomniane modele. Co powiecie( Herbara od keellys'ow) na Vipera Gts 2011, Merida TFS 400-D 2010, i Kwllys Axis 2011, Exquisite 2010 i Noes 2010 i Noes 2011. Musze juz podjac decyzje. Chce w poniedzialek zamowic. Mam jeszcze Herkulesa Jump ale sprzedawca stwierdzil za z 2010 moze zaproponowac tylko niebieski(mamsakra)POMOCY!!!
PopaY Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 No ja bym wybrał Meridę Oczywiście jeśli chodzi o ramę, bardzo dobry produkt. Osprzęt spada tu na drugi plan, bo zawsze najważniejsza jest rama. Osprzęt bynajmniej też ma niezły więc nie ma się nad czym zastanawiać, takie jest moje zdanie A jaka cena tych rowerków? PS. PopaY
Pitof Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Zwykłe Deore nie mają opcji zmiany dwóch biegów na raz, tylko XTR mają To się nazywa Dual Realase i mają to zarówno manetki Deore, jaki i SLX, XT, XTR. Nie pamiętam tylko które od którego rocznika. Jeśli faktycznie potrzebujesz rower crossowy, a nie MTB, czyli będziesz jeździł szybko, po twardych nawierzchniach to poszukaj czegoś na Alivio z tyłu z kasetą HG30. Alivio jest o tyle lepszą przerzutką od segmentu Deore, że bardziej nadaje się do jazdy szybkiej po utwardzonych drogach, no i na duże koła. Deore zaś są lepsze dla rowerów MTB w terenie. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która siedzi w rowerach już 38-y rok. Prowadzi najlepszy sklep/serwis rowerowy w moim mieście. Jak mu powiedziałem, że myślę nad wrzuceniem do mojej Meridy Deore to spojrzał się jak na debila :] Deore są przeznaczone dla rowerów MTB, charakterystyka tego napędu odpowiada po prostu tej grupie rowerów. Alivio jest szybszą przerzutką i jest o wiele lepsza dla rowerów z większymi, cieńszymi kołami ,,Opowieści dziwnej treści''. Zgadzam się z tym, że wymiana już zamontowanego Alivio na Deore w crossie do jazdy amatorskiej ma w sumie mały sens z punktu widzenia ekonomii. Po prostu pewnie więcej wydasz niż realnie zyskasz, ale od strony technicznej nie ma żadnych przeciwskazań. Tak samo nie widzę problemu w używaniu wyższych grup w crossie. Jeśli tylko ktoś ma taki kaprys / chęć / kasę. Poza XTR, bo to faktycznie mocny przerost formy nad treścią.
matise Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Ja się podepnę do tematu i zapytam o radę. Mam okazję kupić exquisite (wersja z v-brake) za 1900 PLN (tylko się nie dogadałem ze sprzedawca co do rovcznika ale mimo wszystko chyba warto, nie tak?). Odpowiedzcie proszę.
Pitof Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Jeśli oferta dotyczy rocznika 2010 to cena jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.