Skocz do zawartości

[rower] Cross Dobre rady

Kolorowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Wiem, ze powiecie (to juz bylo), ale nie do konca tak jest. Wertowalem 2 dni forum i zdobylem duza wiedze, lecz potrzebuje takiej "kropki nad i". Mam 180 cm wzrostu, 96kg wagi i 82cm w kroczu. Po wstepnych ogledzinach padlo na CROSSA, ale doradzcie co dalej. Faworytami sa: Merida CROSSWAY 100-V i 100-D; TFS 400-D i tfs 400-V; KROSS Level'aA2 lub A2XT i CROW RUBBLE DEORE i ROMET RX-500. Prosze pomozcie ktory naj lepiej nadaje sie dla mnie, bierac pod uwage ciezar. Potrzebny do jazdy do pracy i wypady za miasto na szlaki lesne i drogi utwardzone. Chyba, ze macie inne propozycje. Jestem otwarty. Lecz ogranicza mnie kasa, mam sponsora tylko od 2tys(jeszcze sa zony kochane). Prosze o konkretne rady. DZIEKUJE

Napisano

Kross A2 level to nie cross, tak samo romet. Jesli chcesz crossa to wybieraj miedzy herculesem jump, crow rubble, unibike viper(ktorego sam posiadam i polecam). Meridy jesli nie sa z 2010 roku z wyprzedazy-a w to watpie bo wiekszosc juz poszla, to nie ma sensu na nie patrzec bo beda slabe osprzetowo. Fajny jest viper gts, dobry osprzet za dobra kase, podobnie jest z jump'em, crow rubble dla mnie jest mniej usportowiony od 2 poprzednich, moze bardziej wygodny i osprzet ma rowniez dobry.

Napisano

A generalnie to chyba działy pomyliłeś ;)

Ja dodam od siebie pewną ciekawostkę, która nie przewija się chyba w żadnym wątku. Jeśli faktycznie potrzebujesz rower crossowy, a nie MTB, czyli będziesz jeździł szybko, po twardych nawierzchniach to poszukaj czegoś na Alivio z tyłu z kasetą HG30. Alivio jest o tyle lepszą przerzutką od segmentu Deore, że bardziej nadaje się do jazdy szybkiej po utwardzonych drogach, no i na duże koła. Deore zaś są lepsze dla rowerów MTB w terenie. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która siedzi w rowerach już 38-y rok. Prowadzi najlepszy sklep/serwis rowerowy w moim mieście. Jak mu powiedziałem, że myślę nad wrzuceniem do mojej Meridy Deore to spojrzał się jak na debila :] Deore są przeznaczone dla rowerów MTB, charakterystyka tego napędu odpowiada po prostu tej grupie rowerów. Alivio jest szybszą przerzutką i jest o wiele lepsza dla rowerów z większymi, cieńszymi kołami. A to co kocham najbardziej w grupie Alivio to manetki. Przystępna cena i możliwość zmiany na raz dwóch biegów w dół :)

Jeśli zaś chodzi o kasetę to powiedział mi, że w rowerze crossowym bardziej widziałby HG30, a nie 40 gdyż model 30 jest bardziej "miękki", a to daje większy komfort w zmianie przełożeń oraz naprężeń łańcucha. Powiedział mi też jedną ciekawą rzecz odnośnie przerzutki przedniej. "Nie zmieniaj, bo z tej co masz będziesz zadowolony do końca życia", a mam przerzutkę Tourney ;) Tył to padaka jeśli chodzi o tą grupę, ale Tourney z przodu to niezniszczalny wynalazek, który posłuży baaaardzo długo. Generalnie absolutnie nie poleca zakładania przerzutek z grupy XT i XTR do rowerów crossowych, bo to nie są przerzutki na tego typu rowery.

Napisano

Brał bym jeszcze pod rozwagę Krossa Evado. Zanim wybierzesz, sprawdź jaką nośność przewiduje producent/importer. Od podawanej odejmij jakieś 15-20 procent i wyjdzie max waga rowerzysty.

Napisano

Popay ja mam deore z tylu i uwazam ze swietnie sie sprawuje w rowerze crossowym, bardzo szybka zmiana i dobra kultura pracy, a o tych manetkach to pierwsze slysze ze 2 biegi w dol, to nie bylo czasem od deore dopiero?

Napisano

PopaY czyli mam rozumieć że problemy wagowe zaczynają się powyżej 100kg? Sorry że zadaje takie ( głupie ?? ) pytanie, ale wyedukowany w rowerach jestem na tyle co wyczytałem szukając swojego ;)

Napisano

Zwykłe Deore nie mają opcji zmiany dwóch biegów na raz, tylko XTR mają ;) A moje Alivio mają :) Ja nie twierdzę, że Deore to zła przerzutka dla crossa. Piszę tylko, że prawdziwy fanatyk i znawca uważa, że najlepszą grupą dla rowerów crossowych jest grupa Alivio :) Zastanawiam się teraz czy faktycznie jest sens zmieniać :P

Nie, ale wówczas trzeba sprawdzić nośność ramy, bo nie pamiętam wszystkiego :P 100kg myślę, że też problemu nie będzie, ale to już trzeba sprawdzić.

EDIT: tu jest krótki tutorial jak zmienić manetki w XT by można było zrzucać dwa biegi od razu http://www.forumrowerowe.org/topic/66535-manetka-jak-z-prawej-xt-zrobic-xtr/

Ja to mam fabrycznie w Alivio :)

Napisano

Dziekuje za podpowiedzi. Podoba mi sie Unibike VIPER GTS, Herkules tez jak najbardziej. Nie znam sie na osprzecie ale wlasnie od Was oczekuje porad i wytycznych. Co do Meridy, jeszcze maja w sklepie i moze cos na ich temat podpowiecie. A Level'a i Rometa wymienilem, poniewaz wygladaja dobrze, to wszystko. Pozdrawiam

Napisano

Jeśli masz do kupienia Meridę 100-D z ubiegłego roku na ramie TFS w dobrej cenie to ja bym się nie zastanawiał :)

Napisano

Jeśli masz do kupienia Meridę 100-D z ubiegłego roku na ramie TFS w dobrej cenie to ja bym się nie zastanawiał :)

Witam PopaY. dzieki za dobre rady. Moze masz jakies jeszcze propozycje. Merida pojechala. Klient "jak do piatku nie odbierze jest Twoja" cytat. Niestety. Propozycja od sprzedawcy; Giant Sedona, Author Zenit lub reflex albo cos ze Skottow. Moze cos poradzisz. Do 2000tys, no moze plus 200. Daj jakas podpowiedz. Pozdrawiam

Napisano
82cm w kroczu

No no kolego, gratulacje :D

Od siebie mogę polecić rowery firmy Kellys. Kolega nimi handluje, robią świetne rowery crossowe w przystępnych cenach - są lekkie, mają świetny stosunek ceny co do jakości. Do tego Kellys oferuje CHYBA największy dobór akcesoriów rowerowych, od koszyków na bidon po kompletne stroje rowerowe, na kaskach kończąc.

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_prodnav&prodnav_id=274

Od siebie polecam Axisa i Masha. Miałem okazję usłyszeć opinię klientów o nich, ludzie bardzo sobie chwalą oba modele, zero zwrotów czy próśb o naprawę.

Axis będzie idealny pod Twoją wagę, przeznaczenie treningowe i co najważniejsze: budżet. Myślę, że znajdując dobrego dealera, za 2100zł dostaniesz jeszcze oświetlenie, pedały, bidon, koszyk, może jakąś sakwę :)

Sam jeżdżę na Treku, ale jeśli chodzi o rower dla osób traktujących jazdę rowerem rekreacyjnie, to Kellys ma świetną ofertę w porównaniu do innych. Mam nadzieję, że pomogłem :)

Napisano

PapaY dzieki za propozycje, ale chce miec baze tzn. miec rower ktory sam "ujezdze". Jeszcze raz przewalilem forum i wspomniane modele. Co powiecie( Herbara od keellys'ow) na Vipera Gts 2011, Merida TFS 400-D 2010, i Kwllys Axis 2011, Exquisite 2010 i Noes 2010 i Noes 2011. Musze juz podjac decyzje. Chce w poniedzialek zamowic. Mam jeszcze Herkulesa Jump ale sprzedawca stwierdzil za z 2010 moze zaproponowac tylko niebieski(mamsakra)POMOCY!!!

Napisano

No ja bym wybrał Meridę :) Oczywiście jeśli chodzi o ramę, bardzo dobry produkt. Osprzęt spada tu na drugi plan, bo zawsze najważniejsza jest rama. Osprzęt bynajmniej też ma niezły więc nie ma się nad czym zastanawiać, takie jest moje zdanie :) A jaka cena tych rowerków?

PS. PopaY ;)

Napisano

Zwykłe Deore nie mają opcji zmiany dwóch biegów na raz, tylko XTR mają

To się nazywa Dual Realase i mają to zarówno manetki Deore, jaki i SLX, XT, XTR. Nie pamiętam tylko które od którego rocznika.

Jeśli faktycznie potrzebujesz rower crossowy, a nie MTB, czyli będziesz jeździł szybko, po twardych nawierzchniach to poszukaj czegoś na Alivio z tyłu z kasetą HG30. Alivio jest o tyle lepszą przerzutką od segmentu Deore, że bardziej nadaje się do jazdy szybkiej po utwardzonych drogach, no i na duże koła. Deore zaś są lepsze dla rowerów MTB w terenie. Ostatnio rozmawiałem z osobą, która siedzi w rowerach już 38-y rok. Prowadzi najlepszy sklep/serwis rowerowy w moim mieście. Jak mu powiedziałem, że myślę nad wrzuceniem do mojej Meridy Deore to spojrzał się jak na debila :] Deore są przeznaczone dla rowerów MTB, charakterystyka tego napędu odpowiada po prostu tej grupie rowerów. Alivio jest szybszą przerzutką i jest o wiele lepsza dla rowerów z większymi, cieńszymi kołami

,,Opowieści dziwnej treści''. Zgadzam się z tym, że wymiana już zamontowanego Alivio na Deore w crossie do jazdy amatorskiej ma w sumie mały sens z punktu widzenia ekonomii. Po prostu pewnie więcej wydasz niż realnie zyskasz, ale od strony technicznej nie ma żadnych przeciwskazań. Tak samo nie widzę problemu w używaniu wyższych grup w crossie. Jeśli tylko ktoś ma taki kaprys / chęć / kasę. Poza XTR, bo to faktycznie mocny przerost formy nad treścią.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja się podepnę do tematu i zapytam o radę. Mam okazję kupić exquisite (wersja z v-brake) za :woot: 1900 :icon_exclaim: PLN

(tylko się nie dogadałem ze sprzedawca co do rovcznika ale mimo wszystko chyba warto, nie tak?).

Odpowiedzcie proszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...